Arte

articolul anterior articolul urmator

Berlinala 2018 - „Nu mă atinge-mă / Touch Me Not”, de Adina Pintilie, a câştigat Ursul de Aur. Lista completă a câştigătorilor

22
24 Feb 2018 20:32:42
Autor: News.ro
FOTO Guliver / Getty Images / Thomas Niedermueller
FOTO Guliver / Getty Images / Thomas Niedermueller

„Nu mă atinge-mă / Touch Me Not”, lungmetrajul de debut al Adinei Pintilie, a câştigat, sâmbătă seară, trofeul Ursul de Aur al celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin. Pelicula a obţinut şi premiul special pentru cel mai bun lungmetraj de debut.

UPDATE Directorul festivalului, Dieter Kosslick, şi preşedintele juriului internaţional, regizorul Tom Tykwer, au fost cei care au anunţat câştigătorul marelui trofeu.

Întreaga echipă a filmului a urcat pe scenă, iar regizoarea Adina Pintilie a mulţumit tuturor celor care au ajutat la realizarea filmului.

Lungmetrajul, o producţie România-Germania-Cehia-Bulgaria-Franţa, îi are în distribuţie pe Laura Benson, Tómas Lemarquis, Christian Bayerlein, Grit Uhlemann, Hanna Hofmann, Seani Love, Irmena Chichikova, Rainer Steffen, Georgi Naldzhiev şi Dirk Lange.

Acesta este al doilea trofeu Ursul de Aur obţinut de un lungmetraj românesc, după performanţa realizată de „Poziţia copilului”, de Călin Peter Netzer, în 2013.


Regizoarea Adina Pintilie, alături de distribuţia şi echipa filmului premiat cu Ursul de Aur. Foto EPA - EFE

„Nu mă atinge-mă”, scris de Adina Pintilie, este o investigaţie asupra dorinţei cronice a omului de atingere, de contact, în diversele sale faţete. O femeie şi doi bărbaţi, în căutarea intimităţii. Singurătăţile lor se întâlnesc din întâmplare sau nu, într-o încercare deznădăjduită de a avea contact.

Vădit emoţionată, Adina Pintilie a spus pe scena galei: „Nu ne aşteptam la asta. Este foarte important acest premiu, pentru că ne-ar plăcea ca dialogul pe care îl propune filmul să ajungă peste tot în lume. Îi invităm pe spectatori la dialog. Mulţumesc întregii echipe pentru încrederea arătată în această lungă călătorie. Multumesc juriului şi festivalului”. 


 

FOTO Guliver / Getty Images / Thomas Niedermueller

„Touch Me Not/ Nu mă atinge-mă” regizat de Adina Pintilie a fost desemnat şi cel mai bun lungmetraj de debut la gala premiilor celei de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin.

Regizorul Călin Peter Netzer, membru al juriului care a acordat acest trofeu, a fost cel care a anunţat câştigătorul la gala care are loc sâmbătă la Berlin.

Pelicula - cu Tomas Lemarquis („X-Men: Apocalypse”) şi Laura Benson („Someone Else in the Evening”) în distribuţie şi produs de Manekino Film (România) - a avut premiera joi, în cadrul festivalului.

Filmul a fost apreciat de critica de specialitate, ca impresionant prin inteligenţă, încredere în sine şi originalitate.

 

Filmul Adinei Pintilie (38 de ani), „Nu mă atinge-mă”, a fost selectat în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, marcând o premieră: este prima regizoare de film din România care participă în competiţia oficială a festivalului, ajuns la cea de-a 68-a ediţie. Într-un interviu pentru „Weekend Adevărul”, Pintilie a vorbit despre ce înseamnă proiectul său, explicând că se aşteaptă să genereze dezbateri.

Nouăsprezece dintre cele 24 de filme selectate în competiţie au concurat pentru trofeul Ursul de Aur şi trofeele Ursul de Argint.
 
România a fost prezentă în competiţia oficială prin Adina Pintilie şi primul  ei lungmetraj, „Nu mă atinge-mă”, premiat pentru debut. Ţara noastră a fost reprezentată şi în celelalte două secţiuni importante ale festivalului - Forum, prin documentarul „Fotbal infinit” al lui Corneliu Porumboiu, şi Panorama, prin debutul în lungmetraj al Ioanei Uricaru, „Lemonade”.
 
„În pronunţare”, debutul în lungmetraj al Mihaelei Popescu, a fost inclus în programul Berlin Critics’ Week, regizorul Călin Peter Netzer a făcut parte din juriul care a premiat cel mai bun lungmetraj de debut, în timp ce actriţa şi regizoarea Alina Grigore, scenaristul Ioan Antoci şi criticul de film Flavia Dima s-au numărat printre cei 250 de cineaşti din 81 de ţări care au fost invitaţi pentru a participa în programul Berlinale Talents.
 
În secţiunea Generation Kplus, dedicată filmelor pentru copii şi tineri, au fost selectate producţiile româneşti „De Natura", de Lucile Hadzihalilovic, şi „Trois reves de jeneusse", de Valerie Mrejen şi Bertrand Schefer.
 
Juriul competiţiei internaţionale de la Berlinala 2018 a fost format din regizorul, scenaristul şi producătorul Tom Tykwer (preşedinte), actriţa Cécile de France (Belgia), fotograf şi fost director al Filmotecii Spaniole Chema Prado (Spania), producătoarea Adele Romanski (SUA), compozitorul Ryūichi Sakamoto (Japonia) şi criticul de film Stephanie Zacharek (SUA).
 
„Am văzut filme extrem de diferite, care au spus multe, dar am reuşit să descoperim că ne-ar plăcea să premiem ceea ce poate cinematografia să facă astăzi, dar şi pentru ce va putea face în viitor”, a spus Tykwer pe scena galei.
 
Actorul Bill Murry a ridicat trofeul pentru cel mai bun regizor, primit de Wes Anderson, care nu a fost prezent la gală: „Nu credeam că o să joc rolul unui câine şi că o să mă întorc acasă cu un urs”.
 
Berlinala de anul acesta a fost, ca şi ediţiile din anii trecuţi, marcată de evenimentele sociale care au avut loc în lume în ultimul an. Ediţia 2018 a tras un semnal de alarmă privind hărţuirea sexuală şi abuzul.
 
„Speak Up!” - o campanie proprie destinată să tragă un semnal de alarmă a fost lansată în primul weekend al festivalului. Cu toate acestea, au existat şi voci care au criticat întreaga campanie anti-hărţuire, precum actriţa Hanna Schygulla, care a spus că face ca oamenii să se atingă unii pe alţii mai puţin.
 
Actorul Willem Dafoe a primit Ursul de Aur pentru întreaga carieră, iar peste 150 de cineaşti europeni - între care Claude Lelouch, Fatih Akin, Luca Guadagnino, Fernado Trueba, Cristian Mungiu şi Corneliu Porumboiu, Ken Loach şi Alan Parker - au transmis un manifest prin care solicită ca Europa să fie „primul apărător al creaţiei” şi să pună accent pe lupta împotriva piratării, ca „prioritate absolută comună instituţiilor europene şi statelor membre”.
 
Gala de decernare a premiilor a avut loc sâmbătă, la Berlinale Palast din Berlin, şi a fost difuzată în direct pe site-ul evenimentului.
 
În 2017, Ursul de Aur a revenit peliculei „On body and soul” (Ungaria), de Ildikó Enyedi.
 

LISTA câştigătorilor la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2018:

 
Ursul de Aur pentru cel mai bun film - „Touch Me Not”, de Adina Pintilie
 
Ursul de Argint - Marele Premiu al juriului - „Twarz”, de Malgorzata Szumowska
 
Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor - Wes Anderson, pentru „Isle of Dogs”
 
Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă - Ana Brun, pentru rolul din „Las Herederas”
 
Ursul de Argint pentru cel mai bun actor - Anthony Bajon, pentru rolul din „ La prière”
 
Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu - Manuel Alcalá şi Alonso Ruizpalacios, pentru „Museo”
 
Premiul "Alfred Bauer" pentru noi perspective în arta cinematografică - „Las Herederas”, de Marcelo Martinessi
 
Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj - „The Men Behind the Wall”, de Ines Moldavsky
 
Ursul de Argint pentru cel mai bun scurtmetraj - „Imfura”, de Samuel Ishimwe
 
Premiul juriului secţiunii de scurtmetraje (Audi Short Film Award, 20.000 euro) - „Solar Walk”, de Réka Bucsi
 
Original Documentary Award - „Waldheims Walzer”, de Ruth Beckmann
 
Menţiune specială Original Documentary Award - „EX PAJÉ”, de Luis Bolognesi
 
Ursul de Argint pentru realizări artistice şi tehnice deosebite - costume şi scenografie - Elena Okopnaya, pentru „Dovlatov”
 
Cel mai bun lungmetraj de debut (premiu în valoare de 50.000 de euro) - „Touch Me Not/ Nu mă atinge-mă”, de Adina Pintilie
 
Menţiune specială a juriului pentru lungmetraj de debut - „An Elephant Sitting Still”, de Hu Bo
 
Scurtmetrajul nominalizat pentru premiile Academiei de Film Europene 2017 - „Burkina Brandenburg Complex”, de Ulu Braun
 
Ursul de Aur pentru întreaga carieră -  Willem Dafoe
 
Ursul de Cristal pentru cel mai bun film din Generation 14plus, acordat de juriul tânăr - „Fortuna”, de Germinal Roaux
 
Menţiune specială din Generation 14plus, acordată de juriul tânăr - „Retablo”, de Álvaro Delgado-Aparicio L.
 
Ursul de Cristal pentru cel mai bun scurtmetraj din Generation 14plus, acordat de juriul tânăr - „Kiem Holijanda”, de Sarah Veltmeyer
 
Menţiune specială din Generation 14plus, acordată de juriul tânăr - „Je fais où tu me dis”, de Marie de Maricourt
 
Marele premiu din Generation 14plus, acordat de juriul internaţional - „Fortuna”, de Germinal Roaux
 
Menţiune specială din Generation 14plus, acordată de juriul internaţional - „Dressage”, de Pooya Badkoobeh
 
Premiul special din Generation 14plus, acordat de juriul internaţional - „Juck”, de Olivia Kastebring, Julia Gumpert şi Ulrika Bandeira
 
Menţiune specială Generation 14plus - „Na zdrowie!”, de Paulina Ziolkowska
 
Premiile juriului ecumenic - „In the aisles/ In den Gängen” (competiţie), de Thomas Stuber, „Styx” (Panorama), de Wolfgang Fischer, şi „Teatro de Guerra” (Forum), de Lola Arias
 
Menţiune specială a juriului ecumenic - „Utøya 22. juli'”, de Erik Poppe
 
Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) pentru cel mai bun film din competiţie - „Las Herederas”, de Marcelo Martinessi
 
Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din Panorama - „River’s Edge”, de Isao Yukisada
 
Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din Forum - „An Elephant Sitting Still”, de Hu Bo
 
Premiul C.I.C.A.E. (Confederaţia Internaţională a Cinematografelor de Artă) pentru cel mai bun film din Panorama - „Tinta bruta”, de Marcio Reolon şi Filipe Matzembacher
 
Premiul C.I.C.A.E. pentru cel mai bun film din Forum - „Teatro de Guerra”, de Lola Arias
 
Premiul Gilde deutscher Filmkunsttheater (Guild of German Art House Cinemas), acordat unui film din competiţie - „In the aisles/ In den Gängen”, de Thomas Stuber
 
Premiul Europa Cinemas - „Styx” (Panorama), de Wolfgang Fischer
 
Kompagnon Fellowship - „When a Farm Goes Aflame, the Flakes Fly Home to Bear the Tale”, de Jide Tom Akinleminu (Berlinale Talents 2018); „Blutsauger”, de Julian Radlmaier (Perspektive Deutsches Kino 2017)
 
Premiul Compass Perspektive pentru cel mai bun film - „Überall wo wir sind/ Everywhere We Are”, de Veronika Kaserer
 
Premiul Teddy pentru cel mai bun film - Panorama - „Tinta Bruta”, de Marcio Reolon şi Filipe Matzembacher
 
Premiul Teddy pentru cel mai bun documentar - Panorama - „Bixa Travesty (Tranny Fag)”, de Claudia Priscilla şi Kiko Goifman
 
Premiul Teddy pentru cel mai bun scurtmetraj - Panorama - „Three Centimetres”, de Lara Zeidan
 
Premiu special acordat de juriu - „Obscuro Barroco”, de Evangelia Kranioti
 
Teddy Newcomer Award - „Retablo”, de Álvaro Delgado-Aparicio L.
 
Panorama Audience Awards - „Profile”, de Timur Bekmambetov, pentru cel mai bun lungmetraj, şi „The Silence of Others”, de Almudena Carracedo şi Robert Bahar, pentru cel mai bun documentar
 
Premiul cititorilor cinefili ai Berliner Morgenpost (competiţie) - „Dovlatov”, de Alexey German Jr.
 
Premiul cititorilor cinefili ai Tagesspiegel  (Forum) - „L’empire de la perfection”, de Julien Faraut
 
Ursul de Cristal pentru cel mai bun film din Generation Kplus - „Les rois mongols”, de Luc Picard
 
Menţiune specială din Generation Kplus – „Supa Modo”, de Likarion Wainaina
 
Ursul de Cristal pentru cel mai bun scurtmetraj Generation Kplus, acordat de juriul tânăr - „A Field Guide to Being a 12-Year-Old-Girl”, de Tilda Cobham-Hervey
 
Menţiune specială pentru scurtmetraj Generation Kplus, acordată de juriul tânăr - „Snijeg za Vodu (Snow for Water)”, de Christopher Villiers
 
Marele premiu din Generation Kplus, acordat de juriul internaţional (7.500 de euro) - „Sekala Niskala (The Seen and Unseen)”, de Kamila Andini
 
Premiul special din Generation Kplus, acordat de juriul internaţional - „Jaalgedi (A Curious Girl)”, de Rajesh Prasad Khatri
 
Menţiuni speciale Generation Kplus, acordate de juriul internaţional - „Allons enfants (Cléo & Paul)”, de Stéphane Demoustier; „Cena d’aragoste”, de Gregorio Franchetti
 
Amnesty International Prize (5.000 de euro) - „Zentralflughafen THF”, de Karim Aïnouz
 
Premiu special acordat de Amnesty International - „Eldorado”, de Markus Imhoof
 
Caligari Film Prize - „La casa lobo”, de Cristóbal León şi Joaquín Cociña

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

ovidiu preda
24.02.2018, 23:12:54

unde s-a ajuns.....la ce monstruozitati.....asta e valoare, ca si aferim....

+5 (15 voturi)
relu de la prefectura
25.02.2018, 00:23:05

Pai asta e occidentul azi. Totul s-a intprs pe dos. Un film adevarat nu mai impresioneaza. Cu cat e mai traznit, mai incalcit, cu cat intelegi mai putin din el, cu atat e mai laudat. Antiscenariu, antiactori, fara subiect, fara actiune... totul e o simbolistica aiuritoare de ti se face parul maciuca si incepi sa-ti dai pumini in cap. E aproape imposibil sa urmaresti asa ceva si daca totusi rezisti, pleci cu o oboseala cumplita, cu dureri de cap si o scraba generalizata de-ti vine sa te sinucizi. Asta e arta azi, sau ceea ce vor sa ne bage pe gat cu titlu de arta. Chiar si titlu e dubios. "Touch me not" e un fel mai pretentios de a spune "Don't touch me" adica "Nu ma atinge". In nici un caz nu se poate echivala in romaneste cu "Nu ma atinge-ma". Asta e un nonsens, probabil voit. Dar este intraductibil in engleza.

+7 (15 voturi)
Camelian Propinatiu
25.02.2018, 01:08:39

E mai complicat, trebuie si o lista de carti bune. Iar viata merita traita complet. Laura Benson "Touch me not" Berlinale Nighttalk: https://www.youtube.com/watch?v=vs3vdsAj2zw Interview with Adina Pintilie on 'Touch Me Not': https://www.youtube.com/watch?v=W0G1XSAZ4Hc Press Conference for "Touch Me Not": https://www.youtube.com/watch?v=VeMZrAMcmF0

-3 (5 voturi)
Strajeru Dan
25.02.2018, 07:26:41

Tare, frate! Cred ca, cel putin dupa poza aia cu tipul grasut si cu barba pipait pe țâțisoară, filmul e mai profund decat lasa sa se inteleaga succindtul rezumat. Ca si celelalte filme ale "noului val" romanesc, care a strans atatea premii, incat a facut cinematografia romana cea mai importanta din lume. Exceptandu-i pe aia batrani (care faceau filme ce puteau fi, totusi, vzionate fara sa innebunesti de plictiseala si enervare) nu exista regizor de dupa 1995 care sa nu aiba ori unul-doua Palme d'Or, ori Ursul de Aur sau de Argint, ori Leul de Argint si/sau, in general, exceptand Oscarul, cam toate premiile cinematografice de pe planeta. Rautaciosii ar spune ca e vorba de subiectele care descriu o Romanie infecta si neagra spre gri, plina de violatori, securisti, avortoni, declasati, dar nu e asa. geme cinematografa romana de geniu.

+7 (9 voturi)
Doctorul Costy
25.02.2018, 00:11:47

Nu sunt un mare specialist in gramatica, dar cred ca in limba romana nu se traduce corect "nu ma atinge-ma" ci "nu ma atinge"! Daca s-a pus o data "ma" la "nu ma" nu cred ca e corect sa mai pui o data "ma"! Cine poate sa spuna cum e corect si de ce?

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările