Arte

articolul anterior articolul urmator

Bustul lui Ştefan Mihăilescu Brăila, dezvelit la 90 de ani de la naşterea sa

0
26 Jan 2015 17:21:12
Autor: Florin Ghioca
Emeritul actor Ştefan Mihăilesu Brăila va fi omagiat marţi, la împlinirea a 90 de ani de la naşterea sa.
Emeritul actor Ştefan Mihăilesu Brăila va fi omagiat marţi, la împlinirea a 90 de ani de la naşterea sa.

Sala Studio a Teatrului Odeon din Capitală va fi marţi, 3 februarie, gazda unui spectacol în memoria marelui actor Ştefan Mihăilesu Brăila(1925-1996).

Ştefan Mihăilescu Brăila s-a născut pe 3 februarie 1925, la Brăila. Absolvent al cursului primar, în anul 1936 se înscrie la Liceul Industrial, pe care-l termină în 1940. Datorită posibilităţilor materiale foarte limitate, este nevoit să muncească încă de la vârsta de 16 ani. 
 
A urmat cursurile Conservatorului „G. Cavadia”, pe care le-a terminat în 1947. A fost apoi angajat la Teatrul de Stat din Brăila. Datorită faptului că mai era acolo un actor cu numele Ştefan Mihăilescu, iar pentru că pe bunica sa o chema şi Brăila, acesta a adoptat această poreclă, pentru a evita eventualele confuzii.
În anul 1957 ajunge la Bucureşti, la Teatrul Giuleşti, care în vremea aceea purta numele de Teatrul Muncitoresc CFR. A debutat în cinema tot în anul 1957, filmul care l-a făcut cunoscut în ochii publicului fiind "Comoara din Vadul Vechi". Actorul a continuat să se remarce în filme precum „Bachus”, „Nea Mărin miliardar”, “Ciocolată cu alune” sau „Păcală”. Spre sfârşitul vieţii a făcut parte din distribuţia filmelor “Descăpăţânarea” şi “Ordinatorul”.
 
Ştefan Mihăilescu Brăila a trecut în nefiinţă pe 19 septembrie 1996, la Bucureşti.
 
Prezentatorii evenimentului in memoriam vor fi: Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon; criticul de teatru Ion Cazaban; criticul de film Călin Stănculescu şi actriţa Rodica Mandache.
 
Din program fac parte dezvelirea bustului realizat de sculptorul Dragoş Catălin Munteanu, precum şi proiecţia unui film ce-l portretizează pe Ştefan Mihăilescu Brăila, film realizat de Casa de Producţie a Televiziunii Române.
 
Dragoş Cătălin Munteanu s-a născut în 1976 in oraşul Tulcea. Din anul 1995 acesta locuieşte şi îşi desfăşoară activitatea profesională în Bucureşti. În anul 2012 a câştigat primul loc într-o competiţie naţională cu o sculptură dedicată actorului Gheorghe Dinică, urmând ca în 2013 un bust din bronz al aceluiaşi actor să fie amplasat în faţa Teatrului de Comedie.
 
Intrarea la eveniment este liberă. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările