Camerata Regală la Liège, de Ziua Naţională a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camerata Regală sărbătoreşte zece ani de la înfiinţare
Camerata Regală sărbătoreşte zece ani de la înfiinţare

Pe 1 Decembrie, Camerata Regală va reprezenta România la Liège - Belgia, în cadrul Festivalului Internaţional de Arta Europalia, printr-un concert extraordinar, prilejuit de Ziua Naţională a României. Intitulat „Rapsodiile Române” (Rhapsodies roumaines), concertul va reuni creaţiile unora dintre cei mai importanţi compozitori români.

Sub conducerea lui Constantin Grigore, dirijorul principal al Cameratei Regale, şi alături de Maestrul Gabriel Croitoru, violonist român de renume internaţional, orchestra va interpreta compoziţii precum „Amurg de toamnă” de Alfred Alessandrescu, „Baladă pentru vioară şi orchestră”, de Ciprian Porumbescu sau „Trei piese pentru orchestra de coarde” de Constantin Silvestri, dar totodată, cei prezenţi în sală se vor putea desfăta şi cu creaţiile unor mari compozitori internaţionali, precum Tchaïkovski, Sarasate şi Saint-Saëns.

„Invitaţia de a reprezenta România, chiar de Ziua Naţională, în cadrul unui prestigios festival cum este Europalia, ne bucură şi ne onorează. În acelaşi timp, ea reprezintă şi o imensă responsabilitate faţă de cei care vor veni să ne asculte. Dacă în sală vor fi români plecaţi din ţară de mai multă vreme, ne dorim să reuşim prin acest concert să le alinăm măcar un pic dorul de casă şi să îi facem mândri de cultura şi talentele din ţara natală. Străinilor vrem să le arătăm o altă faţă a României, diferită de ce văd adesea în mass-media, o Românie demnă, care a dat omenirii multe mari valori de-a lungul timpului şi care continuă să o facă", a declarat Radu Chişu, directorul general al Cameratei Regale.

Concertul "Rhapsodies roumaines" face parte totodata şi din proiectul Valori Culturale Româneşti, proiect iniţiat de Camerata Regală, ajuns deja la a şasea ediţie. Proiectul Valori Culturale Româneşti se desfăşoară în parteneriat cu Filarmonica Regală din Liège şi este finanţat de Departamentul de Strategii Guvernamentale din cadrul Secretariatului General al Guvernului României şi de Institutul Cultural Român.

Constantin Grigore

Dirijorul Constantin Adrian Grigore

Camerata Regală s-a născut în urmă cu 10 ani, din pasiunea fără limite a unui grup de tineri muzicieni, care şi-au dorit să contribuie la dezvoltarea şi promovarea muzicii culte din România. În scurt timp de la înfiinţare, proiectul a devenit un nume de referinţă în domeniu, iar în prezent îi întâlnim tot mai des atât pe scenele româneşti, unde desfăşoară proiecte inedite precum Mari Solişti, Mari Dirijori, Camerata Regală şi Micii Muzicieni, Stagiunea Regală de la Ateneul Român, cât şi pe scenele internaţionale: Elveţia, Italia, Spania, Rusia, Albania, Polonia, Germania, Belgia, unde a participat la numeroase festivaluri de mare anvergură.

De asemenea, Camerata Regală este o prezenţă constantă în Festivalul Internaţional George Enescu, în ediţia de anul acesta susţinând chiar două concerte, ambele cu foarte mare succes.

Numele „Camerata Regală” nu este întâmplător, orchestra dobândind în anul 2009 Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României. La împlinirea a 5 ani de existenţă, Casa Regală a României a decorat Camerata Regală cu Medalia Regele Mihai I pentru loialitate.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite