Arte

articolul anterior articolul urmator

Camus, de la Tipasa la Lourmain

0
8 Aug 2013 02:01:08
Autor: Radu Eremia
Albert Camus FOTO: New York Times
Albert Camus FOTO: New York Times

Herve şi Eva Valentin, bibliotecari din Orleans şi organizatorii expoziţiei Camus din septembrie, de la Lourmain – locul unde filosoful este îngropat, au găsit o scrisoare nouă adresată de Camus lui Sartre, într-o carte cumpărată de la un colecţionar.

Scrisoare a fost ataşată ediţiei originale a unui text scris de Sartre, tipărit în doar 60 de exemplare, şi publicat după moartea lui Camus, abia în 1966, potrivit „Le Figaro”.

Scrisoarea nedatată ar putea fi de oricând din perioada anilor 1943, anul întâlnirii lor, 1948, anul despărţirii acestora, potrivit analizei specialiştilor. Un important specialist al operei şi vieţii lui Sartre, Ronald Aronson, consideră că „această scrisoare este foarte importantă pentru că ea arată, în mod contrat a ceea ce unii autori au scris, că Sartre şi Camus o relaţie de prietenie şi de susţinere reciprocă”.

„Dragul meu Sartre, îţi trimit aici banii şi îţi mulţumesc”, îi scria Camus în scrisoarea având antetul editurii care îi publica operele, Gallimard, şi în care se adresa şi lui Simone de Beauvoir, alintând-o cu pseudonimul „Castor”.

Scrisoarea trimisă de Camus lui Sartre va fi prezentată în cadrul expoziţiei „Camus, de la Tipasa la Lourmain”, din perioada 3-8 septembrie, care aniversează centenarul naşterii scriitorului francez.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările