Cannes 2019 – Filmul „La Gomera” al lui Corneliu Porumboiu, selectat în competiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Ivanov
Vlad Ivanov

Filmul „La Gomera”, al cincilea lungmetraj de ficţiune al lui Corneliu Porumboiu, a fost selectat în competiţia celei de-a 72-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, unde va avea premiera mondială. Festivalul de la Cannes se desfăşoară între 14-25 mai.

Anunţul a fost făcut joi de Pierre Lescure, preşedintele festivalului, şi Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului, într-o conferinţă de presă.

„La Gomera” a fost filmat în România, Spania şi Singapore, în 2018, iar din distribuţie fac parte Vlad Ivanov, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr, Sabin Tambrea, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto şi Antonio Buíl.

Cristi, un poliţist român corupt, implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, ajunge pe insula La Gomera, în Spania, pentru a învăţa El Silbo, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să îl elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest la Bucureşti, şi singurul din bandă care ştie unde sunt ascunşi banii.

Este prima producţie semnată de Porumboiu care a fost turnată şi în afara României.

Imaginea filmului scris şi regizat de Corneliu Porumboiu este semnată de Tudor Mircea, scenografia este realizată de Simona Pădureţu, designer de costume Dana Păpăruz, iar Arantxa Etcheverria Porumboiu este responsabilă de direcţia artistică.

„Filmul se concentrează pe o posibilă folosire a limbajului ancestral El Silbo, într-o lume în care comunicarea a devenit din ce în ce mai controlată, cu un conflict direct între verbal şi non-verbal”, declara în timpul filmărilor Corneliu Porumboiu. „În urmă cu câţiva ani, am urmărit un documentar despre El Silbo. Acest limbaj fascinant, aflat pe cale de dispariţie, redescoperit şi folosit din nou pe insula La Gomera, m-a inspirat şi motivat să scriu această poveste”, a adăugat regizorul.

„La Gomera” este o producţie 42 KM FILM în coproducţie cu Les Films du Worso (Franţa), Komplizen Film (Germania). Coproducători sunt şi Arte Grand Accord, Film i Vast şi Filmgate Films (Suedia). Producători sunt Marcela Mîndru (Ursu) şi Patricia Poienaru. Coproducători sunt Sylvie Pialat, Benoît Quainon, Janine Jackowski, Jonas Dornbach şi Maren Ade.

Lungmetrajul este realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Eurimages şi va fi lansat în cinematografele din România în toamna acestui an.


Corneliu Porumboiu (foto), născut în 1975, la Vaslui, a studiat regie de film la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale“ din Bucureşti. După o serie de filme de scurtmetraj („Pe aripile vinului“, „Călătorie la oraş“ şi „Visul lui Liviu“), Corneliu Porumboiu a debutat în lungmetraj în anul 2006 cu filmul „A fost sau n-a fost?“. Filmul, realizat din fonduri independente, a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes unde a obţinut premiul pentru debut Caméra d'Or şi premiul pentru distribuţie Label Europa Cinémas. Al doilea lungmetraj al lui, „Poliţist, adjectiv“, a fost selecţionat la Festivalul de Film de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard. Au urmat filmele „Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism“ (2013) şi „Al doilea joc“ (2014). În 2015, a lansat la Cannes lungmetrajul „Comoara”, pentru care a fost recompensat cu premiul Un Certain Talent al secţiunii Un Certain Regard. În februarie 2018, şi-a prezentat documentarul „Fotbal infinit” la Festivalul de Film de la Berlin.

Corneliu Porumboiu

Cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 14 - 25 mai.

Juriul competiţiei va fi condus de cineastul mexican Alejandro González Inárritu, iar filmul „The Dead Don’t Die” al lui Jim Jarmusch va deschide evenimentul şi competiţia.

Actorul Alain Delon va fi recompensat cu Palme d'Or onorific.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite