Arte

articolul anterior articolul urmator

Capodoperă a repertoriului pentru chitară clasică, prezentată în concert la Bucureşti

0
6 Dec 2021 15:02:02
Autor: Mălina Gîndu
FOTO: Inquam Photos / Sala Radio din Bucureşti
FOTO: Inquam Photos / Sala Radio din Bucureşti

„Concierto de Aranjuez pentru chitară şi orchestră”, cea mai cunoscută partitură din repertoriul de chitară clasică, va fi prezentată vineri seară în concert la Sala Radio din Bucureşti.

Lucrarea a fost creată în 1939 la Paris, de unul dintre cei mai mari compozitori spanioli şi unul dintre cei mai mari muzicieni ai secolului XX, Joaquin Rodrigo. Numele ei este inspirat de grădinile Palatului Regal din Aranjuez, situat la sud de Madrid.
 
Joaquin Rodrigo s-a născut în anul 1901, în provincia Valencia. Orb de la vârsta de trei ani, Rodrigo a urmat studiile muzicale la Valencia şi Paris, devenind un ilustru pianist şi compozitor. El şi-a compus toate lucrările folosind alfabetul Braille.
 
La Bucureşti, partitura lui Joaquin Rodrigo va fi interpretată de chitaristul Dragoş Ilie alături de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului grec Anastasios Symeonidis. 
 
Programul serii va fi completat de „Uvertura Hebridele” a compozitorului german Felix Mendelssohn şi „Simfonia nr. 9 - Din lumea nouă”, scrisă de Antonín Dvořák. Lucrarea compozitorului ceh se află în top 3 creaţii simfonice cel mai des interpretate şi mai des înregistrate în Statele Unite.
 
Laureat al bursei „Moştenitorii României muzicale”, proiect al Radio România Muzical, Dragoş Ilie este în prezent doctorand la University of Texas at Austin, instituţie în cadrul căreia şi-a început şi activitatea pedagogică.
 
Chitaristul a studiat la Colegiului Naţional de Artă din Iaşi şi a  obţinut peste 40 de premii la competiţii naţionale şi internaţionale. În anul 2021, s-a alăturat Austin Guitar Quartet, grup al cărui album de debut, „The Singing Guitar”, a fost nominalizat pentru premiile Grammy.
 
Născut în anul 1972 la Atena, Anastasios Symeonidis a dirijat numeroase concerte alături de Greek Turkish Youth Orchestra şi a fost aplaudat în săli precum Athens Concert Hall, Greek National Opera şi Thessalonica Concert Hall. El a fost de asemenea director artistic al ansamblurilor muzicale ale radioului şi televiziunii publice din Grecia.
 
Concertul de vineri va fi transmis în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, şi în streaming live pe site-urile celor două posturi de radio.
 
Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condiţiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în reţeaua iabilet.ro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările