Capodopere ale barocului german, în interpretarea Corului Filarmonicii „George Enescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corul Filarmonicii "George Enescu", condus de Iosif Ion Prunner
Corul Filarmonicii "George Enescu", condus de Iosif Ion Prunner

Corul Filarmonicii „George Enescu”, condus de maestrul Iosif Ion Prunner, va susţine miercuri, 30 octombrie, de la ora 19.00, la Ateneul Român, primul concert dintr-o serie dedicată muzicii baroce.

În program, miercuri seară, la Ateneu, vor fi lucrări de Johann Sebastian Bach şi de Georg Friedrich Händel. Solişti la orgă vor fi Eduard Antal şi Simona Săndulescu. „Concertul din 30 octombrie este primul dintr-un ciclu de trei concerte dedicate muzicii baroce. După Händel-Bach, al doilea va fi dedicat Familiei Bach pe 8 martie 2020, iar cel de al treilea - Barocului Italian pe 17 mai 2020, spune dirijorul Iosif Ion Prunner.

De mai bine de o jumătate de secol, Corul Filarmonicii „George Enescu” reprezintă al doilea pol muzical de anvergură al instituţiei muzicale bucureştene. Odată cu apariţia Corului de Stat, în 1950, a avut loc o adevărată transformare a percepţiei publicului asupra muzicii clasice. Printr-o activitate neobosită şi variată - în oratorii, misse, motete, concerte a capella - ansamblul vocal a interpretat toate capodoperele genului, de la Monteverdi la Bach, de la Haydn la Brahms, şi până la cele mai avangardiste opusuri ale muzicii contemporane. Selecţia strictă a membrilor Corului şi colaborarea cu dirijori consacraţi - Lawrence Foster, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal - contribuie în egală măsură la păstrarea nivelului profesional şi situarea sa în vecinătatea standardelor impuse de Orchestra Simfonică.
Începând cu 1990, Corul Filarmonicii "George Enescu" a luat parte la manifestări extraordinare în viaţa muzicală din România. Astfel, ansamblul a avut posibilitatea să colaboreze în 1995 cu marele compozitor polonez Krzysztof Penderecki, iar în 1998 a realizat împreună cu Orchestre Nationale de France şi Lawrence Foster o variantă de concert a operei Oedipe de George Enescu, în cadrul Festivalului Internaţional omonim.

Iosif Ion Prunner

În anul 1997, maestrul Cristian Mandeal, directorul din acea vreme al Filarmonicii George Enescu din Bucureşti îi încredinţa pianistului şi dirijorului Iosif Ion Prunner conducerea Corului Filarmonicii. De asemenea, a fost solicitat să dirijeze concerte susţinute de Orchestra simfonică şi Orchestra de cameră ale instituţiei. Din stagiunea trecută, muzicianul este director general adjunct al Filarmonicii bucureştene.
În România a colaborat cu principalele orchestre din tara, Orchestra Naţionala Radio şi Orchestra de cameră Radio. A fost invitat să susţină spectacole la Opera Naţională Română. A susţinut concerte în importante centre muzicale din Europa şi Asia şi a luat parte la importante festivaluri din Romania, Cehoslovacia, Italia etc. A colaborat cu personalităţi şi orchestre de prestigiu, dintre care menţionăm: Cristian Mandeal, Sergiu Comissiona, Lawrence Craig, Valentin Gheorghiu, Ludovic Spiess, Eugenia Moldoveanu, Michel Plasson, Krzysztof Penderecki, Ion Marin, Adrian Eröd, Neil Stuart, Tatiana Serjan, Dolora Zajick, Carlo Colombara etc. şi orchestre precum Orchestra Naţionala a Franţei, Filarmonica din München, Filarmonica „Arturo Toscanini“, Orchestra Festivalului din Varşovia, Orchestra Philharmonia din Londra, Orchestra Nationala a Cataluniei, Filarmonica din Ostrava, Orchestra Capitole Toulouse.
În 1991, a înfiinţat Fundaţia şi Orchestra de cameră „Constantin Silvestri“, iar in 1996 a fost directorul Concursului internaţional de dirijat cu acelaşi nume. În 2003 i s-a conferit pentru întreaga activitate Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.

Imagine indisponibilă

Simona  Săndulescu (foto) este artist liric şi instrumentist  în cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune. Activitatea sa concertistică se concretizează în prezent prin participarea în concertele Orchestrei Naţionale Radio, Orchestrei de Cameră Radio, Corului Academic Radio si Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”. În calitate de organist solist a susţinut recitaluri la Sala Radio, Catedrala Sfântul Iosif, Universitatea Naţională de Muzică, Biserica Italiană, Biserica Franceză, dar şi în ţară. A participat ca organist în cadrul Festivalului „George Enescu” şi în cadrul Festivalului RadiRo. Activitatea sa este bogată şi în domeniul muzicii de cameră, susţinând numeroase recitaluri camerale alături de artişti renumiţi. Simona Săndulescu este doctor în muzică din anul 2010. Este semnificativă contribuţia sa la realizarea CD-ului „Oremus”, CD ce conţine lucrări valoroase de muzică sacră în interpretarea Corului Radio dirijat de maestrul Dan Mihai Goia. De-a lungul timpului, Simona Săndulescu a realizat numeroase înregistrări în cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune. Simona Săndulescu este totodată organist la Biserica Franceză „Sacré Coeur” din Bucureşti.

Imagine indisponibilă

Eduard Antal (foto) a fost autodidact, până la admiterea la Conservator, motiv pentru care consideră acest lucru ca fiind una dintre cele mai mari reuşite din cariera lui de până acum. A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi precum Konrad von Abel, Giulio Prandi şi a făcut parte din orchestrele „Universitaria”, „Concerto”, „Barockerii”. În 2017 şi-a propus să lucreze alături de cei mai importanţi profesori organişti din ţară, să participe la cât mai multe masterclassuri şi programe de mentorat şi să îşi achiziţioneze materiale necesare studiului. Profesorul cu care Eduard studiază la UNMB este lect. univ. dr. Dan Racoveanu.

Miercuri, 30 octombrie, ora 19.00, Ateneul Român
Capodoperele Barocului German

Corul Filarmonicii „George Enescu”
Dirijor – IOSIF ION PRUNNER

La orgă
Eduard Antal
Simona Săndulescu

Program

Johann Sebastian Bach
Motetul Fürchte dich nicht, ich bin bei dir, BWV 228
Două coruri din Cantata Auf, schmetternde Töne der muntern Trompeten, BWV 207a
    Auf, schmetternde Töne der muntern Trompeten
    August, lebe, lebe König
Corul Gelobet seist du, Jesu Christ din Cantata BWV 91

Georg Friedrich Händel
Patru coruri din Oratoriul Joshua
    Ihr Söhne Israels
    Der späten Nachwelt sei es kundgethan
    Das ganze Heer des Himmels sei sein Schutz
    Heil! Heil, mächt'ger Josua

Johann Sebastian Bach
Cantata O Jesu Christ, meins Lebens Licht, BWV 118
Coralul Christ ist erstanden

Georg Friedrich Händel
Corul Dem Gott Jehova schale Dankgesang din Oratoriul Joshua

Johann Sebastian Bach
Motetul Der Geist hilft unser Schwachheit auf, BWV 226

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite