Arte

articolul anterior articolul urmator

Capodopere româneşti online, în interpretarea pianistei Dana Ciocarlie

0
6 Aug 2020 18:00:35
Autor: Otilia Andrei
Dana Ciocârlie
Dana Ciocârlie

Un program românesc prezentat publicului american de pianista româncă stabilită în Franţa, Dana Ciocarlie,  încheie, joi, de la ora 19.00 EDT, sezonul muzical de primăvară-vară al ICR New York. Proiectul a fost un adevărat tur de forţă care a cuprins 17 recitaluri online exclusive.

Programul online de la ICR New York include piese de Violeta Dinescu, Horaţiu Rădulescu, Paul Constantinescu şi George Enescu. Protagonista descrie în câteva cuvinte ideea recitalului care porneşte de la “sunetul clopotelor, un simbol al spiritualităţii româneşti“.

Dana Ciocarlie s-a născut în Bucuresti şi a terminat liceul de muzică Dinu Lipatti, formată în marea tradiţie pianistică românească reprezentată de Clara Haskil, Dinu Lipatti sau Radu Lupu. Dana Ciocarlie a primit primul premiu de anvergură în 1990, ajungând direct la Şcoala Normală de Muzică Alfred Cortot din Paris. Dana Ciocarlie a urmat studiile la Conservatorul Naţional de Muzica din Paris, unde i-a avut profesori pe Dominique Verlet şi Georges Pludermacher. În 1994 l-a întâlnit pe Christian Zacharias, cu care a început să lucreze intens la opera lui Schubert. Dana Ciocarlie a primit numeroase premii internaţionale. Are o carieră de succes atât ca solistă, cât şi ca muzician de cameră. Dana Ciocarlie e profesoară la Şcoala de Muzica Alfred Cortot şi la conservatorul din Lyon. Publicul o iubeşte pe Dana Ciocarlie pentru lejeritatea cu care abordează compozitori dintre cei mai diferiţi: Enescu, Bach, Bartok sau Mendelssohn.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii