Arte

articolul anterior articolul urmator

Casa închisă la Ateneu pentru concertele de joi şi vineri ale lui Christian Zacharias. Joi dimineaţă, de la 9.45, repetiţie generală cu public

0
14 Mar 2017 18:33:55
Autor: Simona Chiţan
Marele dirijor şi pianist Christian Zacharias
Marele dirijor şi pianist Christian Zacharias

Pentru că nu mai sunt bilete la concertele conduse de celebrul dirijor german Chistian Zacharias, Filarmonica „George Enescu” oferă melomanilor posibilitatea de a urmări repetiţia generală de joi, 16 martie, de la ora 9.45, dirijată de Christian Zacharias, în compania orchestrei simfonice. Biletele la repetiţia generală sunt în valoare de 5 lei.

Un artist excepţional, Christian Zacharias, pe care l-am mai văzut până acum doar în cadrul Festivalului "George Enescu", revine în această săptămână la Ateneu cu două concerte, joi şi vineri seară.  Christian Zacharias va avea în program lucrări de  Arnold Schönberg  (Simfonia de cameră nr. 2), Joseph Haydn (Simfonia nr. 91, în mi bemol major, Hob.I: 91), Ludwig van Beethoven (Concertul nr. 5, în mi bemol major, pentru pian şi orchestră, op. 73). Concertele din 16 şi 17 martie 2017 sunt organizate cu sprijinul donaţiei testamentare a doamnei Sanda Cârciog - Rizescu.

Pentru că biletele la cele două concerte s-au epuizat, Filarmonica "George Enescu" deschide porţile melomanilor joi dimineaţă, la repetiţia cu public, de la ora 9.45. Biletele la repetiţia generală au preţul modic de 5 lei.

"Ceea ce încerc eu să dezvălui este esenţa muzicii. Trebuie să "vorbeşti" muzica, şi nu suedeză, germană sau engleză. Doresc să prezint muzica sub forma unui limbaj şi a unei modalităţi de a povesti. Vreau să le arăt oamenilor ce mă uimeşte pe mine, ceea ce se ascunde dincolo de note" , spunea Christian Zacharias, într-un interviu.

Christian Zacharias şi-a început cariera în calitate de pianist, a continuat apoi şi în calitate de dirijor, fiind actualmente unul dintre cele mai prestigioase nume înscrise în elita muzicală internaţională. Cea mai îndelungată colaborare a sa este cu St. Paul Chamber Orchestra şi cu orchestrele simfonice din Goteborg şi Boston, Kammerorchester Basel, Konzerthausorchester Berlin şi Bamberger Symphoniker. Solistul susţine, de asemenea, recitaluri în cele mai importante centre, având ca parteneri muzicieni precum Frank Peter Zimmermann, Baiba Skride şi Leipziger Streichquartett. Este adesea atras de teatrul liric, dirijând spectacole cu opere de Mozart (La Clemenza di Tito şi Nunta lui Figaro) şi La Belle Helene de Jacques Offenbach. În 2015 a dirijat Nevestele vesele din Windsor de Otto Nicolai la Opera Royal de Wallonie din Liege, producţie distinsă cu "Prix de l'Europe Francophone" 2014-2015 decernat de Association Professionnelle de la Critique Theatre, Musique et Danse.

Din 1990, Christian Zacharias a apărut în câteva pelicule şi filme documentare, dintre care „Domenico Scarlatti la Sevilia”, „Robert Schumann – poetul vorbeşte” (ambele pentru INA, Paris), „Între scenă şi sala de studiu” (pentru WDR-arte) şi „De B comme Beethoven a Z comme Zacharias" (RTS, Elveţia).
Printre numeroasele sale premii şi distincţii se numără Midem Classical Award Artist of the Year (2007) şi Officier dans l'Ordre des Artes et des Lettres decernat de guvernul francez.

În perioada în care a activat ca director artistic şi dirijor principal al Orchestre de Chambre de Lausanne, înregistrările sale cu această orchestră s-au bucurat de un succes răsunător în presa internaţională. De referinţă rămâne integrala concertelor pentru pian de Mozart, care a câştigat premiile Diapason d'Or, Choc du Monde de la Musique şi ECHO Klassik. Cele mai recente înregistrări ale sale includ cele patru simfonii de Schumann şi simfoniile berlineze de Carl Philipp Emanuel Bach.

Christian Zacharias a fost preşedintele juriului la Concursul Clara Haskil din 2015 şi va reveni în aceeaşi calitate în 2017.

În stagiunea 2016-2017 va concerta în triplă ipostază - dirijor, solist, partener cameral - printre altele, cu Orchestre de Paris iar cu Orchestre National de Lille va prezenta programe cu simfonii şi concerte de Robert Schumann, potrivit informaţiilor din caietul program, redactat de secretariatul muzical de la Filarmonica "George Enescu".

Concert simfonic

Joi, 16 si Vineri, 17  Martie 2017, 19:00 - 21:00
Sala mare
Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor şi solist
Christian Zacharias
Program

Arnold Schönberg     
Simfonia de cameră nr. 2
Joseph Haydn                        
Simfonia nr. 91, în mi bemol major, Hob.I: 91
Ludwig van Beethoven      
Concertul nr. 5, în mi bemol major, pentru pian şi orchestră, op. 73

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările