Lutierul Antonio Stradivari (1644-1737) a fabricat aproximativ 1.100 de instrumente cu coarde de la sfârşitul anilor 1600 până la mijlocul anilor 1700: viori, viole, violoncele, mandoline. Multe dintre acestea se vând acum pentru sume cu şase cifre, potrivit CNN.
De exemplu, vioara Molitor Stradivarius, care ar fi aparţinut lui Napoleon, s-a vândut cu 3,6 milioane de dolari în 2010, iar vioara Lady Blunt Strad a bătut orice record şi este cea mai scumpă din lume, fiind vândută în 2011 pentru 13 milioane de dolari. Iar preţurile pentru instrumentele lui Stradivari par să crească de la an la an.
Dintre cele 960 de viori fabricate de Stradivari de-a lungul prodigioasei sale existenţe – a trăit 93 de ani – doar 550 mai există astăzi. Niciuna dintre ele nu seamănă cu alta şi nu există două viori Stradivarius identice, spun experţii.
Dar acesta nu este singurul secret pe care îl ascund preţioasele instrumente.
Citeşte aici ce legătură este între activitatea solară şi lemnul din care au fost fabricate viorile, ce formulă secretă de lac folosea şi cum a fost copiat Stradivari încă din timpul vieţii sale de alţi meşteri.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
3 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Comentariu considerat abuziv.
Viorile nu erau făcute cap-coadă de Stradivari care de fapt avea un atelier in care munceau mai mulți meseriași și fiecare cu ”influența” lui, de aceea nu erau perfect identice deși foloseau aceleași materiale.
Nu dati click acolo ca nu se spune ce lac folosea(scrie ca lacul avea o compozitie secreta, atat).