Ce ar trebui să ştie românii despre muzica gratuită pe Internet

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrurile s-au schimbat faţă de anul 2000 când Internetul abia intra în România.În 2014 ai câteva alternative care sunt cu adevărat accesibile, dacă le raportezi la alte cheltuieli pe care le ai zi de zi.

Muzica gratuita se află pe primele locuri în interesele utilizatorului de Internet. Gratuităţile ne plac tuturor dar muzica gratis pe Internet a devenit un bun de larg consum, o normalitate a Internetului.

Ce înseamnă muzică gratis? Muzica pentru care nu plăteşti nici să asculţi, nici să descarci.

Vreau să vă spun care este adevărul despre muzica gratuită pe Internet

Este atât de firească acţiunea utilizatorului de a descărca MP3-uri şi de a asculta muzica gratuita pe site-uri încât fiecare încercare a antreprenorilor online de a pune un preţ pe acest conţinut digital se loveşte de o reacţie imediată, negativă, agresivă chiar. Oamenii văd Internetul ca pe un loc al libertăţii şi al gratuităţilor, un loc al haosului eliberator, un spaţiu care este în antiteză cu regulile şi legile şi limitările din viaţa de zi cu zi [mediul offline].

Din acest motiv românii au reacţionat dur la încercarea trustului MediaPro de a opri site-urile pirate de film, printre care şi VPLAY! Utilizatorii români nu înţeleg că este o afacere cu investiţii şi venituri, cu acţionari şi angajaţi... Da, chiar şi când e vorba de un site, despre un serviciu online - Vplay, Voyo, YouTube, Trilulilu.

Utilizatorii văd în aceste servicii o scurt-circuitare a regulilor şi a legilor din offline! O scăpare din status-quo! Şi un drept câştigat prin plata abonamentului la Internet. Dar nu este aşa: costul abonamentului la Internet acoperă serviciul de transfer al informaţiei de la Distribuitor [Internet Service Provider - RDS, UPC, Telekom etc.] la Client [la tine acasă sau la serviciu]. Atât! Muzica, filmele, informaţiile sunt create de nişte oameni şi trebuie plătite, într-un fel sau altul.

Serviciile online încep să coste bani pentru că... ele costă! Gratuităţile ajută afacerile online să-şi creeze un public la început, dar muzica gratuita nu este decât un artificiu de marketing pentru antreprenorii din spatele site-ului. La un moment dat acest site va trebui să facă bani pentru a susţine investiţia, cheltuielile lunare, taxele şi impozitele, angajaţii şi colaboratorii.

image

În 2008 am propus un serviciu cu muzică gratuita dar legală - www.eOk.ro. Deşi îmbinarea dintre "gratuit" şi "legal" pare paradoxală, ea nu este imposibilă. Banii vin din publicitate, deci cineva plăteşte în tot acest lanţ! La fel se întâmplă cu căutările de la Google [sunt gratuite pentru utilizatori dar milioane de site-uri plătesc pentru a se promova acolo], cu paginile Facebook [serviciul este gratuit pentru utilizatori dar mii de companii plătesc pentru a se promova acolo] şi în multe alte cazuri. În ultimii ani au apărut milionari din afaceri gratuite, vezi o listă a lor aici.

Este muzica gratuită cu adevărat gratuită?

Răspunsul este cu siguranţă: Nu.

Ea este plătită de cineva: de site-ul care te curtează pentru a-ţi vinde altceva, de artistul/compozitorul/producătorul care vrea să te convingă de calitatea muzicii sale, de un sponsor care foloseşte muzica gratuită pentru a-ţi atrage atenţia. Vorbim acum doar de folosiri LEGALE ale muzicii gratuite...

Exemple: YouTube care îţi oferă videoclipuri gratuite pentru ca marii sponsori să poată vinde reclamă în formă de bannere, link-uri pe filmuleţe, scurte spoturi publicitare înainte de videoclipuri etc. Artişti care oferă 1-2 melodii gratuit în schimbul adresei de email pentru o ofertă ulterioară. Pepsi şi McDonald‘s care au campanii prin care oferă mp3-uri gratuite la fiecare cumpărătură.

image

E mai greu să descoperim cheltuiala din spatele descărcării ilegale a muzicii gratuite , dar există şi aceasta! Să vă dau câteva exemple...

1. Lăţimea de bandă. Când descoperi DC++, site-urile ilegale de downlod şi torrenţii îţi dai seama că ai nevoie de un Internet mai bun pentru a descărca atâta conţinut audio-video. Aşa că îţi faci un abonament mai mare. Iată cheltuiala ta lunară ÎN PLUS, care poate fi mai mare decât un abonament la Zonga, Deezer sau Voyo...

2. Timpul. Când ai 12 ani nu te deranjează că pierzi câteva ore pe zi pe site-urile de torrenţi pentru a găsi cea mai bună versiune a unui film sau cel mai bun album. Dar când ai un serviciu de la 9 la 17 şi o familie de întreţinut începi să vezi că eşti prea sărac să-ţi permiţi lucruri ieftine. Începi să înţelegi că timpul tău este valoros.

3. Stresul. Teama că faci ceva greşit şi vei fi prins. Legile din offline sunt aceleaşi din online şi în general muzica gratuită pe care o descarci nu este legală [decât dacă o iei direct de la artist şi acesta îţi spune expres că o poţi descărca - vezi acest exemplu]. Poate crezi că exagerez dar stresul se adună fără ca tu să-ţi dai seama şi vei simţi peste câţiva ani că bolile legate de stres sunt foarte scumpe. Mult mai scumpe decât 4,99 euro pe lună cât dai pe un abonament All-You-Can-Eat la Deezer România, de exemplu.

4. Amenzile. Deocamdată casele de discuri, casele de producţie şi titularii de drepturi nu prea se ocupă cu urmărirea şi trimiterea în judecată a celor care descarcă muzică şi filme ilegal, dar în curând răbdarea lor va lua sfârşit. De câţiva ani cele mai mari label-uri din România au creat AIMR - o asociaţie care se ocupă cu promovarea muzicii originale şi combaterea pirateriei. În Franţa s-a pus în aplicare Legea celor 3 lovituri. Guvernul american l-a vânat şi judecat pe fondatorul MegaUpload.com - site pentru partajare de fişiere fără acordul titularilor de drepturi.

5. Calitatea slabă. La începutul Internetului era nevoie de formate comprimate care să facă posibilă transmiterea fişierelor audio-video, şi astfel au apărut MP3-ul şi MPEG-ul. La început era importantă viteza, nu calitatea. Dar în ultimii ani utilizatorii s-au obişnuit cu calitate HD şi fişiere de ordinul giga-bytes datorită WIFI-ului, a reţelelor mobile 3G şi 4G, a fibrei optice de mare viteză. Totuşi, dacă te bazezi pe site-uri fantomă de genul MuzicăGratuita-Free.co vei descoperi milioane de fişiere mari care ascund viruşi sau reclame sau filme trase prost sau muzică la calitate slabă. Şi ne întoarcem la punctele 2 şi 3 - pierzi timp şi nervi.

image

Dar ce rost are să critic dacă nu dau şi soluţii?

Iată trei soluţii: muzica gratuită legală, radiouri online gratuite şi muzica ieftină.

Servicii online cu muzică gratuită legală

YouTube.com - dedicat conţinutului video, a devenit cel mai popular site pentru muzică din lume
MySpace.com - vechiul site arată acum mult mai bine, dar tot în jurul muzicii gratuite este construit
Jamendo.com - site cu milioane de melodii, ascultare şi download gratuit
Last.FM - celebrul site de muzică din UK
MixCloud.com - colecţie de mixuri şi podcast-uri
SoundCloud.com - unul dintre site-urile mele preferate cu muzică şi mixuri

Radiouri online cu muzica gratuita

Viddy Jam - radiouri create din clipuri de pe YouTube

PlayLists.net - site pentru radiouri create în funcţie de starea de spirit, legat la contul tău Spotify

Soundtracker.fm - un fel de Pandora

Jango.com - excelent site cu radiouri personalizate

ReverbNation.com - poate cel mai popular site din lume pentru artiştii independenţi

Grooveshark.com - o alternativă gratuită pentru Deezer şi Spotify

Servicii cu muzică ieftină

Deezer - 4,99 euro/lună - asculţi nelimitat melodii pe net şi pe telefonul mobil
Zonga -  3,99 euro/lună - abonament nelimitat pe net şi pe mobil
iTunes - 0,99 euro/melodie - celebrul magazin de la Apple este disponibil în sfârşit în România!
BandCamp - sute de mii de artişti din toate genurile oferă muzică gratuită dar şi download-uri la preţuri diferite în funcţie de format: MP3, WAVE, FLAC
BeatPort - 0,99 - 2,45 euro/melodie - excelent site pentru iubitorii de muzică electronică şi pentru DJ-ii profesionişti

Lucrurile s-au schimbat faţă de anul 2000 când Internetul abia intra în România.

În 2014 ai câteva alternative care sunt cu adevărat accesibile, dacă le raportezi la alte cheltuieli pe care le ai zi de zi [întreţinerea, mâncarea, educaţia, transportul etc.] Şi chiar dacă le raportezi la cheltuielile legate de Internet şi cablu TV vei descoperi că 5-10 euro pe lună pentru servicii online de calitate nu este deloc mult! Mai ales că iubeşti atât de mult muzica. Iar când iubeşti ceva trebuie să o arăţi oferind ceva celor care au muncit să o creeze, să o producă şi să o distribuie.

Acesta este adevărul despre muzica gratuita pe Internet!

Foto: Shutterstock.com

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite