Arte

articolul anterior articolul urmator

Cel mai mare festival de arte vizuale din România, VSLO, a ajuns la ediţia a 10-a

0
9 Jul 2019 20:49:33
Autor: Otilia Andrei
Trofeul VSLO se acordă în fiecare an la Vama Veche                FOTO: vslo.ro
Trofeul VSLO se acordă în fiecare an la Vama Veche                FOTO: vslo.ro

Cea de-a 10-a ediţie a Festivalului Internaţional de Arte Vizuale – VSLO va avea loc anul acesta în perioada 23 august – 1 septembrie şi va aduce, ca în fiecare an, la Vama Veche, cei mai importanţi oameni de imagine din România, Europa şi SUA.

Cel mai mare festival de arte vizuale din România are şi anul acesta un program variat, cu numeroase workshopuri şi seminarii gratuite de fotografie, film, pictură şi sculptură, care vor avea loc în locaţiile partenere: La Frontiera, Papa la Şoni şi Acolo Vama Veche. În ediţia aniversară de anul acesta – care este totodată şi ultima în actualul format – au fost invitaţi lectori din România, Grecia, SUA, Suedia, Polonia şi Norvegia. Oferta de cursuri practice este generoasă: workshopuri de fotografie de acţiune, de produs, de street photography, fotojurnalism sau fotografie de scenă şi teatru vor avea loc zilnic, în mai multe locuri din Vama Veche.
 
Fotograful american Chris Suspect (foto jos) se întoarce pentru al treilea an consecutiv la Vama Veche, îndrăgostit de litoralul românesc şi de Festivalul VSLO. El va susţine un workshop intitulat „Making Sens out of Chaos”, dar şi un seminar „Project-minded”.
 
Vlad Eftenie va vorbi la VSLO despre „Obţinerea imaginilor cu impact vizual, memorabile – despre modul în care imaginile spun poveşti vizuale”. Cornel Lazia va împărtăşi cursanţilor „Poveştile Orizontului”, în timp ce Vali Bărbulescu va ataca o temă pe cât de controversată la prima vedere – pe atât de intersantă în profunzimea ei: „Cum să NU devii fotograf”.
 
Adrenalină, maşini, mişcare şi fotografii în rafale, toate se reunesc în workshopul lui Andrei Ciobică, în care fotografia de acţiune va scoate la lumină cele mai bune imagini de gen. Celor cu poftă de mâncare, dar şi de fotografie de produs, Cătălin Săvulescu le propune anul acesta la VSLO un curs despre „Accentul în fotografia culinară/produs”. Celebrul Marek Czarnecki, un foarte important fotograf polonez, distins cu şapte premii British OSKAR ale MPA, va avea anul acesta două momente în cadrul VSLO: un curs despre fotografia macro şi un seminar extrem de interesant, despre panoramele verticale realizate cu ajutorul dronelor.
 
 
Un gen aparte al fotografiei, cel dedicat scenei şi în special teatrului, va fi abordat de Florin Ghioca, fotograful oficial al Teatrului Naţional din Bucureşti. Introducerea în lumea fotografiei de teatru va fi făcută şi cu ajutorul unui curs practic, realizat în cadrul unui spectacol care va avea loc cu acest prilej la VSLO. 

Într-o perioadă a digitalului, în care derulăm fotografii cu viteză din ce în ce mai mare, fotograful grec Michail Moscholios, un expert în Street Photography, îi va învăţa pe cursanţi despre captarea atenţiei privitorului în fotografia de stradă mai mult de 2 secunde. 
 
Olav Urdahl (foto jos) revine şi el în Vama Veche cu un curs de fotojurnalism. Cu peste 40 de ani de experienţă, a predat fotografie la Oslo and Akershus University College of applied sciences, dar şi la Şcoala Norvegiană de Fotojurnalism. De la Spyros Papaspyropoulos, participanţii la VSLO vor putea afla cum se fotografiază pe stradă, folosind în toate felurile posibile un flash extern. Ca de obicei, Marian Sterea introduce fotografii în lumea fastuoasă a nunţilor, folosind de asemenea lumina şi… sufletul.
 
 
Cunoscuta fotografă suedeză Jeanette Hägglund va împărtăşi la VSLO pasiunea sa pentru fotografia de arhitectură în cadrul unui seminar realizat cu sprijinul Ambasadei Suediei la Bucureşti. Tot în cadrul unui seminar, Dragoş Cristea şi Andrei Apostol vor discuta despre fotografia analogică, din ce în ce mai rar întâlnită într-o eră aproape exclusiv digitală.
 
Un curs deosebit de apreciat a fost cel de pictură. Un artist care nu mai are nevoie de nicio prezentare şi al cărui talent a fost unanim apreciat nu numai în România, ci şi peste hotare, este Daniel Prapone. Cursul său se adresează oricărui iubitor de artă, cu sau fără experienţă în pictură. Acelaşi principiu se aplică şi în cazul cursului de sculptură. Aici, cursanţii vor învăţa de la artistul Mircea Tocaci să sculpteze în pietre de mare, creaţiile anilor precedent făcând obiectul unei expoziţii.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările