Cele mai ciudate muzee din lume: de la cel al relaţiilor eşuate la cel subacvatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă pentru o vizită la celebrul Luvru din Paris vizitatorii stau la cozi interminabile, sau dacă la Tate sau Uffizi se calcă pe bombeuri pentru un loc cât mai aproape de capodoperele artei universale, mai nou au început să fie tot mai atractive pentru turişti muzeele care adăpostesc ciudăţenii. Şi nu este vorba despre Muzeul Gunoiului din Hartford, Connecticut, nici despre celebrele muzee ale sexului.

Într-un clasament al celor mai ciudate muzee cu siguranţă printre primele se află cel al ”relaţiilor distruse”, aşa-numitul „Museum of Broken Relationships”, care funcţionează într-o casă din Zagreb, Croaţia. Aici sunt expuse obiecte din timpul unor relaţii care s-au sfârşit prost (foto jos), dar se găsesc şi mărturisiri video ale celor care au suferit în urma despărţirilor.

De asemenea, unul dintre obiecte este un topor pe care o tânără l-a folosit pentru a-i face praf mobila iubitului care a părăsit-o. În 2011, muzeul a primit Premiul Kenneth Hudson, pentru ”cel mai inovativ muzeu”, la gala care a avut loc în Bremerhaven, Germania.

image

Un muzeu care atrage foarte mulí turişti este Kunsthaus din Graz, Austria (foto jos). Şi nu neapărat prin exponatele sale, care sunt lucrări de artă din cele mai vechi timpuri până în vremurile noastre, ci mai degrabă prin felul în care arată clădirea care găzduieşte muzeul. Unii o aseamănă cu un organ sau organism ciudat, alţii spun că este ruptă din filmele SF.

image

Muzeul ”Artei Proaste”, aşa cum s-ar traduce ”Museum of Bad Art” din Somerville, Massachusets, ascunde în el (şi bine face) cele mai urâte şi mai nereuşite lucrări artistice, picturi pe care şi un copil de opt ani le-ar putea cataloga drept eşecuri. Kitsch-ul lucrărilor muzeului este omniprezent, iar slaba pregătire a pictorilor nu duce nici măcar către arta naivă, ci mai degrabă spre nişte lucrări pe care nici cea mai iubitoare mamă nu le-ar agăţa pe perete dacă odrasla ar picta într-un asemenea fel. Şi chiar dacă lucrările sfidează bunul simţ artistic, măcar expoziţia muzeului este frumos structurată şi, ce să vezi, arată chiar bine!

image

Muzeul frezei de recrut a lui Elvis Presley

Oricât de ciudat ar părea, în locul unde regele rock'n'roll-ului şi-a satisfăcut stagiul militar a fost amenajat un muzeu care îi comemorează freza de la încorporare. Sunt deja celebre fotografiile lui Elvis Presley în uniformă militară, dar şi mai apreciate au fost cele în care cântăreţul nu a purtat chipiu, lăsând să i se vadă noua tunsoare. În acest sens, la baza militară din Fort Chaffee se pot vedea exponate care amintesc de perioada de militărie a ”regelui”.

image

Muzeul Subacvatic de Artă din Cancun, Mexic (Museo Subacuatico de Arte), poate fi trecut uşor la capitolul ”ciudăţenii muzeistice”, întrucât, după cum îl arată şi numele, poate fi vizitat doar de cei care sunt amatori de scufundări în apă. Dar odată pătruns în adâncuri, vizitatorul descoperă o lume fascinantă, plină de imagini spectaculoase. Mai mulţi sculptori şi-au ”aruncat” în ocean lucrările, iar acestea au fost deja invadate de vegetaţia subacvatică, astfel că periodic, scafandrii-muzeografi se scufundă şi mai curăţă exponatele. Cele peste 400 de sculpturi funcţionează totodată şi ca un recif de corali.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite