Chinezul şi rebelul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violonistul David Garrett
Violonistul David Garrett

În aceeaşi zi un chinez şi un neamţ şi-au lansat propriile discuri, ce au toate şansele să devină bestsellers. 22 martie 2013 - pianistul Yundi şi violonistul David Garrett.

Printr-o coincidenţă (sau nu), cei doi şi-au lansat discurile la aceeaşi casă - celebra Deutsche Grammophon, una dintre cele mai importante pentru muzica clasică.

Ei şi, poate veţi spune?

Vorbim despre doi artişti care la vârste care altădată păreau foarte tinere (Yundi are 30 ani, iar David Garrett, 32 ani) se bucură de un prestigiu şi de o carieră de invidiat: e adevărat că noi în România nu prea avem cum să-i urmărim decât în înregistrările difuzate la Radio România Muzical sau prin prezenţele lor în Festivalul George Enescu. E adevărat însă că şi Yundi şi David Garrett au fost în România în 2011 la Festivalul Enescu (David Garrett chiar cu emoţii, pentru că a pierdut avionul care trebuia să-l aducă la timp la Bucureşti).

Tigrul asiatic

Noul disc al pianistului Yundi (a renunţat să fie promovat cu numele său întreg, Yundi Li) vorbeşte foarte grăitor despre prejudecăţile pe care vesticii le mai au încă în ceea ce priveşte artiştii veniţi din Asia. De altfel, şi la Festivalul Enescu, am auzit păreri de tipul: nu se cântă aşa Chopin, cântă repede, dar nu simte, etc.

Nu am fost la recitalul lui Yundi de acum doi ani, dar am ascultat noul său disc cu sonate de Beethoven, care este deja un bestseller în Asia unde a fost lansat mai repede. Şi da, Yundi demonstrează că este mai mult decât un roboţel care cântă repede - poate nu are rafinamentul unui pianist european, dar cu siguranţă, interpretarea sa transmite un tip de poezie adaptat publicului contemporan.

Vă recomand să ascultaţi acest disc la Radio România Muzical - luni, 25 martie, de la ora 20, şi, de ce nu, să-i daţi o notă în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2013. Şi poate că veţi ajunge şi la concluzia că merită să-l aveţi în colecţia personală: discul este disponibil şi în România, în magazinele de specialitate (atenţie, la Librăriile Humanitas veţi găsi din nou discuri dintre cele mai calitative), pe www.getmusic.ro sau direct la www.itunes.com

Rebelul

Şi dacă am avut o mostră de ce se întâmplă în Asia, să-l urmărim şi pe David Garrett, un violonist german în ciuda numelui cu rezonanţe englezeşti (mama sa este americană) care se află în vârful topurilor şi vânzărilor de pe întregul continent. Cu o educaţie de formaţie clasică, David Garrett s-a impus însă în repertoriul crossover, dar câteodată revine şi la muzica clasică pură, aşa cum s-a întâmplat în 2011 cu un album înregistrat în compania dirijorului român Ion Marin, disc ce a primit premiul Echo în 2012.

În 22 martie, David Garrett şi-a lansat tot un album clasic 100%, ce cuprinde înregistrări realizate pe când avea 14 ani pentru casa Deutsche Grammophon, considerate pierdute până în prezent, dar care iată, acum au fost descoperite şi puse la dispoziţia publicului larg.

Ce destin - să înregistrezi la 14 ani pentru Deutsche Grammophon muzică clasică şi să devii apoi un superstar al viorii pop... Probabil însă că nimic nu este întâmplător în cazul lui David Garrett...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite