Arte

articolul anterior articolul urmator

Christian Badea dirijează pentru prima dată la Opera Naţională Bucureşti o distribuţie excepţională în Otello de Verdi, pe 8 şi 11 Iunie 2022

0
18 May 2022 15:48:29
Autor: Maria-Alexandra Mortu

Maestrul Christian Badea, cu o carieră impresionantă în cele mai importante teatre din lume, precum Metropolitan Opera, Royal Opera House, Wiener Staatsoper, Bayerische Staatsoper München, Sydney Opera sau Teatro Colón, dirijează pentru prima dată la Opera Naţională Bucureşti. Cei trei solişti: Arsen Soghomonyan, Hrachuhí Bassénz şi Vladislav Sulimsky, invitaţi în rolurile principale, reprezintă noul val al cântăreţilor de top ai operei mondiale.

Opera Naţională Bucureşti (ONB) prezintă Otello de Giuseppe Verdi, în două spectacole extraordinare ce vor avea loc pe 8 şi 11 Iunie 2022.

Este pentru prima dată când o serie de spectacole de la ONB beneficiază de prezenţa unui cvartet de artişti excepţionali invitaţi la Bucureşti.

În rolul titular este invitat tenorul Arsen Soghomonyan, având-o ca parteneră pe soprana Hrachuhí Bassénz în rolul Desdemonei, în timp ce Iago va fi interpretat de baritonul Vladislav Sulimsky, în producţia semnată de Giancarlo del Monaco.

Christian Badea a dirijat sute de spectacole în principalele teatre de operă de pe toate continentele, de-a lungul unei cariere care continuă şi după patru decenii. La Metropolitan Opera, Royal Opera House, Wiener Staatsoper, Bayerische Staatsoper München, Sydney Opera sau Teatro Colón din Buenos Aires, repertoriul său vast, cuprinzând peste 100 de titluri de la Gluck şi Mozart până la Şostakovici şi Barber, are în centru marile capodopere ale lui Verdi, Puccini sau Wagner. Otello a fost deseori parte din acest repertoriu, pentru care a primit mereu aprecierile publicului şi ale presei.

Cei trei solişti invitaţi pentru rolurile principale reprezintă noul val al cântăreţilor de top ai operei mondiale.

Arsen Soghomonyan (Otello) are o reputaţie foarte bine stabilită în repertoriul de tenor spinto-dramatic la Royal Opera House Covent Garden, Bayerische Staatsoper München sau Berliner Philharmoniker. A debutat la Covent Garden ca Don José din Carmen pentru ca, în scurtă vreme, să abordeze rolul lui Otello, pe care l-a cântat în concert cu Berliner Philharmoniker dirijat de Zubin Mehta, un rol care a devenit semnătura sa vocală. Arsen Soghomonyan vine la Bucureşti imediat după o serie de spectacole cu Otello la Bayerische Staatsoper München.

Hrachuhí Bassénz (Desdemona) a debutat la Royal Opera House Covent Garden din Londra cu Adriana Lecouvreur, urmată de Donna Elvira din Don Giovanni şi Amelia Grimaldi din Simon Boccanegra. Prezenţa sopranei la Bucureşti este urmată de o serie de spectacole în rolul Desdemonei din Otello, pe care le va susţine în luna următoare tot la Covent Garden.

Vladislav Sulimsky (Iago) vine la Bucureşti după o serie de spectacole de mare succes cu Dama de pică susţinute în Festivalul de la Baden Baden, alături de Berliner Philharmoniker dirijată de Kirill Petrenko. După debutul său din 2019 la Bayerische Staatsoper München, în rolul Contelui de Luna din Il trovatore, şi seria de spectacole cu Otello de la Wiener Staatsoper, este apreciat drept unul dintre cei mai importanţi baritoni verdieni pe scena internaţională. După spectacolele de la Bucureşti, Sulimsky va debuta la Opéra de Paris şi Concertgebouw.

Distribuţia este completată de Mihaela Işpan (Emilia), Liviu Indricău (Cassio), Andrei Lazăr (Roderigo), Filip Panait (Lodovico) şi Iustinian Zetea (Montano), alături de Orchestra şi Corul Operei Naţionale Bucureşti.

Biletele (începând de la 25 RON) se pot achiziţiona aici şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

 Miercuri,   8 Iunie 2022, ora 18:30
 Sâmbătă, 11 Iunie 2022, ora 18:30

Giuseppe Verdi: Otello
Libret de Arrigo Boito, după piesa de teatru Othello de William Shakespeare

Dirijor: Christian Badea

Otello: Arsen Soghomonyan
Desdemona: Hrachuhí Bassénz
Iago: Vladislav Sulimsky

Emilia: Mihaela Işpan
Cassio: Liviu Indricău
Roderigo: Andrei Lazăr
Lodovico: Filip Panait
Montano: Iustinian Zetea

Orchestra şi Corul Operei Naţionale Bucureşti (maestru de cor: Daniel Jinga)
Regie, decor şi lumini: Giancarlo del Monaco
Costume: Stella del Monaco, asistent costume: Ricardo Coelho
Asistent regie şi supervizare reluare în stagiunea 2021/22: Alex Nagy

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările