Arte

articolul anterior articolul urmator

„Colentina“, prima expoziţie de fotografie a actriţei Ada Condeescu

0
8 Dec 2016 13:13:25
Autor: Simona Chiţan
Actriţa Ada Condeescu
Actriţa Ada Condeescu

Considerată o revelaţie a cinematografiei europene, actriţa Ada Condeescu, starul din “Eu când vreau să fluier, fluier”, “Loverboy” sau “Dincolo de calea ferată”, debutează cu un prim proiect fotografic, expoziţia “Colentina”, care va fi vernisată joi, 15 decembrie, ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din Bucureşti.

Delicate şi profunde, un exerciţiu de explorare a lumii pornind de la sofisticate resorturi interioare, fotografiile incluse în această expoziţie cu vânzare constituie un mix contrastant, pornind de la discrepanţa dintre griul unui cartier pierdut la marginea Bucureştiului şi poetica subtilă a imaginilor, de la geometria urbană, la sălbăticia impredictibilă a naturii. Momente de inspiraţie într-un sezon plin, fotografiile au fost realizate în timpul filmărilor pentru „Dincolo de calea ferată“, cea mai recentă producţie a regizorului Cătălin Mitulescu, o poveste misterioasă şi tensionată de dragoste, la rândul ei împărţită între scene dramatice şi nuanţe comice, film selecţionat anul acesta în competiţia pentru Globul de Cristal la Festivalul Internaţional de la Karlovy Vary. “Fac fotografie de multă vreme, încă dinainte de vremea studenţiei. Este vorba de o moştenire de la tata, el mi-a dăruit primul aparat foto pe film, iar în anul doi de facultate am luat premiuL pentru imagine la Festivalul “Cinemaiubit” organizat de UNATC. De altfel, profesorii şi oamenii de meserie m-au încurajat mereu şi asta a fost foarte important”, spune Ada Condeescu.

Vernisajul expoziţiei cu vânzare “Colentina” va avea loc  joi, 15 decembrie, de la ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din strada Constantin Esarcu nr. 1. Expoziţia va fi prezentată de Sever Voinescu, redactor şef al publicaţiei Dilema Veche, Pavel Şuşară, critic de artă şi Mihail Rotenberg, co-fondator al galeriei Rotenberg-Uzunov.

“Compoziţia este elementul care mă intrigă cel mai mult şi care îmi conduce privirea într-o imagine, dinamica pe care o poţi recrea şi senzaţia pe care o ai ca spectator, mă incită. Nu mă limitez la un subiect, încerc să compun cât mai mult în interiorul unei imagini, să fac din asta un exerciţiu vizual din care instinctul redă imaginea finală. Mă las în voia lui, şi îmi place asta. Văd lucrurile în mintea mea într-o anumită aşezare şi din asta se naşte şi nevoia de a fotografia. Fac asta de mult timp, însă abia acum am simţit că e momentul să împărtăşesc. E o zona deocamdată neexpusă a mea şi mi-a plăcut perioada de mister, acum cred că trebuie să eliberez aceste imagini, să aibă drumul lor”, spune Ada Condeescu.

 

“O vom reprezenta pe Ada Condeescu pe termen lung şi suntem fericiţi că putem sprijini, ca întotdeauna, tineri artişti mai mult sau mai puţin cunoscuţi marelui public. Această expoziţie este doar începutul colaborarii cu Ada Condeescu,  urmând ca în viitor să participăm la târguri şi expoziţii internationale de artă”, spune Eduard Uzunov (foto), co-fondator al galeriei de artă Rotenberg-Uzunov. 

Cariera Adei Condeescu

Absolventă a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematgrafică din Bucureşti, Ada Condeescu a preluat roluri în filme bine cotate  încă de la debutul său în lungmetraj, în filmul “Eu când vreau să fluier, fluier”, producţie cu care regizorul Florin Şerban a câştigat Ursul de Argint la Berlinală. Colaborarea cu Cătălin Mitulescu a început încă din anul 2011, cu filmul “Loverboy”, care  i-a adus Adei Condeescu premiul The Heart of Sarajevo, trofeul pentru cea mai bună actriţă al Festivalului de Film de la Sarajevo. La gala de premiere, trofeul i-a fost înmânat de actorul Michael Fassbender şi, cu această ocazie, Ada Condeescu a fost felicitată de personalităţi ale lumii cinematografice mondiale, printre care şi Angelina Jolie. În anul 2013, a fost selecţionată pentru cea de-a 16-a ediţie a programului Shooting Stars la Festivalului de Film de la Berlin, o iniţiativă având ca scop promovarea pe plan internaţional a celor mai talentaţi tineri actori europeni, cărora li se facilitează astfel întâlnirea cu membri importanţi ai industriei cinematografice (actori consacraţi, regizori, producători de renume, directori de casting). Printre rolurile importante de film ale Adei Condeescu se numără şi cele din „Lupu“ (2013), al regizorului Bogdan Mustaţă, sau „Love Island“ (2014), al regizorului croat Jasmila Zbanic. A fost distribuită în filmul „Fraţii“, care va avea premiera internaţională în 2017. La începutul anului 2015, Ada Condeescu a acceptat şi un proiect în teatru, spectacolul „Jocul vieţii şi al morţii“, în care îi dă replica lui Horaţiu Mălăele, care semnează, de altfel, şi regia spectacolului.

Galeria Rotenberg-Uzunov. Iniţiativa a colecţionarilor de artă Mihail Rotenberg şi Eduard Uzunov, Galeria de artă Rotenberg – Uzunov este un omagiu adus artei romaneşti, găzduind opere de mare valoare din arta românească a secolului trecut, dar şi remarcabile lucrări de artă contemporană. Situată pe strada Constantin Esarcu, lângă Ateneul Român, Galeria Rotenberg – Uzunov pune la dispoziţia colecţionarilor şi iubitorilor de artă excepţionale lucrări semnate de Camil Ressu, Gheorghe Petrascu, Theodor Aman, Oscar Han, Octav Băncilă sau Samuel Muetzner. Galeria este o operă de artă în sine, cu o faţadă unică, ce răspunde criteriilor de siguranţă, dar şi celor estetice şi practice, un preţios obiect de design urban, care se integrează minunat în contextul arhitectonic în care este amplasat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările