Concert extraordinar caritabil la ONB

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
captura

O omenire numeroasă, călduroasă şi solidară cauzei umanitare pentru care a fost organizat, a participat pe 10 mai la Gala extraordinară în beneficiul Institutului oncologic din Iaşi, de la Opera Română Bucureşti restabilind încrederea în capacitatea publicului român de a se dedica unor asemenea forme de ajutor mutual.

Fără mare tradiţie în domeniu, lumea sălilor de concert a accesat evenimentul caritabil atrasă initial de numele sopranei norvegiene Lise Davidsen, afirmată exploziv în ultima vreme pe scenele lirice ale lumii.

Înaltă, monumentală, cu o prestanţă şi ţinută de regină la cei puţin peste 30 de ani ai săi (n.1987), fenomenala Lise Davidsen a cutremurat realmente sala făcând aerul să vibreze cu timbrul ei aparte şi un ambitus de un dramatism unic. Alternând momentele în fortissimo, cu un lirism de o graţie incredibilă, interpreta şi-a folosit aceste calităţi native într-o manieră creativă a cărei dominantă a fost liniştea interioară. Stăpânirea de sine, zâmbetul larg, forţa concentrării au copleşit asistenţa care i-a însoţit apariţiile cu o furtună de aplauze şi urale. Multi colegi de profesie aflaţi în sală, artişti ai Operei Române au aclamat-o cu entuziasm sporind bucuria generală în faţa evenimentului muzical la care asistam.

Momentul Macbeth, mai ales, a dat măsura talentului viguros al acestei tinere soprane pe care scenele lumii o descoperă acum cu uimire şi satisfacţie.

I s-a alăturat în concert tenorul anglo-italian Freddie De Tomasso de la London Opera House, un tânăr de doar 27 de ani care a surprins şi încântat cu vocea lui fermă şi melancolică în acelaşi timp, plină de căldură, pe care o tehnică impecabilă a pus-o bine în valoare. Repertoriul său preponderant italian, în care o bună parte a fost selectată din Cavaleria rusticană de Pietro Mascagni i-a fost pe potrivă, iar momentele susţinute de intervenţia corului au sporit ropotele de aplauze, artistul anglo-italian fiind cu adevărat surpriza serii.

De altfel, sub conducerea dirijorului Daniel Jinga, mult apreciatul cor al Operei Naţionale Bucureşti a fost prezenţa mereu aşteptată, dând anvergură programului concertistic, printr-o selecţie adecvată momentului.

Orchestra, la rândul ei a evoluat cu profesionalism, însoţind cu implicare emoţională întreaga desfăşurare a spectacolului sub bagheta dirijorului Jose Miquel Perrez Sierra, o prezenţă dinamică, ataşantă.

Inserate cu grijă şi pricepere în spectacol de către regizorul şi autorul conceptului Rareş Zaharia, cele două interviuri filmate menite să dea detalii despre eveniment au adus-o în faţa publicului pe iniţiatoarea evenimentului, Maria Moţ şi pe directorul Sectiei paliative a Institutului regional oncologic Iaşi, în sprijinul căruia s-a organizat această reuşită Gală extraordinară caritabilă.

De reţinut că o asemenea întreprindere nu poate avea succes, priză la public şi rezultate palpabile decât atunci când se realizează la cote înalte de calitate, fără concesii valorice sau atitudine formalistă. Model de seriozitate a abordării şi valoare a nivelului artistic, concertul caritabil de la Opera Naţională Bucureşti realizat de o echipă de profesionişti entuziaşti poate fi un început promiţător în domeniu, nu doar prin prisma atingerii scopului caritabil, ci şi din perspectiva educaţiei în spirit umanitar de care e atâta nevoie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite