Concert festiv cu ocazia aniversării a 100 de ani de la recucerirea independenţei de către Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
AlexanderWalker
AlexanderWalker

Concertul de joi, 15 noiembrie, de la Filarmonica George Enescu, este organizat sub Patronajul Naţional al Preşedintelui Republicii Polone E. S. Andrzej Duda, acordat în cadrul Centenarului Recâştigării Independenţei, precum şi al Înaltului Patronaj al Preşedintelui României E. S. Klaus Iohannis.

Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii "George Enescu", dirijata de Alexander Walker, interpretează pe 15 şi 16 noiembrie, de la ora 19.00, Amen, de Henryk Midkołaj Górecki, Concertul nr. 1, în mi minor, pentru pian şi orchestră, op. 11 de Frédéric Chopin - solist Łukasz Krupinski, Simfonia nr. 3, op. 27 de Karol Szymanowski - solist - tenorul Tomasz Zagorski. Dirijorul Corului este maestrul Iosif Ion Prunner, iar concertmaistru invitat este Liviu Câşleanu.

Concertul este realizat în colaborare cu Institutul Polonez Bucureşti şi Ambasada Republicii Polone la Bucureşti. 

Dirijorul Alexander Walker spune despre programul polonez că include capodopere muzicale.

"Compusa intre anii 1914 si 1916 in timpul Primului razboi mondial, chiar inainte ca Polonia sa-si dobândeasca independenta, Simfonia a treia a lui Szymanowski este fără indoiala una dintre cele mai importante lucrări ale secolului XX si, categoric, capodopera acestui compozitor.  Necesitand un aparat orhcetsral si coral imens si un solist tenor, este cantata rareori, iar concertele de joi si vineri vor oferi publicului roman o ocazie unica pentru a asculta această lucrare incredibilă.

Inspirata de poemul extatic al lui Rumi Cântecul nopţii, lucrarea celebreaza frumuseţea noptilor orientale. Lucrarea este influentata de explorarile compozitorului in zona Orientului Mijlociu si interesul lui faţă de sufism. Szymanowski combină elemente de muzică araba cu armonii cromatice având rădăcoinile în limbajul musical al lui Wagner şi Chopin, rezultatul fiind o muzică ce atinge climaxuri extraordinare. Construcţia strălucitoare şi evocativa de culori orchestrale creeaza la Szymanowski o lume sonoră seducătoare şi irezistibilă. Concertul se va deschide cu coralul meditative Amen de Gorecki, gândit ca o serie de respiraţie care se extind şi se restrâng Pentru minunatul concert Nr.1 pentru pian de Chopin, il avem solist pe Łukasz Krupiński, unul dintre cei mai interesanti tineri pianişti, care tocmai s-a intors dintre-un turneu in SUA", apreciază dirijorul Alexander Walker.

Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor ALEXANDER WALKER

Program

Henryk Mikołaj Górecki - Amen

Frédéric Chopin - Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră, în mi minor, op. 11

Solist ŁUKASZ KRUPIŃSKI

Łukasz Krupinski

Karol Szymanowski - Simfonia nr. 3, op. 27, „Cântecul nopţii”

Solist TOMASZ ZAGÓRSKI - tenor

Solo vioară LIVIU CÂŞLEANU

Dirijorul Corului IOSIF ION PRUNNER

Concertmaistru invitat LIVIU CÂŞLEANU

Născut în anul 1992 la Varşovia, Łukasz Krupiński (foto) a început să studieze pianul la vârsta  de 5 ani. Este absolvent, cu diplomă magna cum laude, al Universităţii de Muzică „Fryderk Chopin” din Varşovia, unde a studiat sub îndrumarea prof. Alicja Paleta-Bugaj şi a dr. Konrad Skolarski. A efectuat studii postuniversitare la Hanovra, în clasa prof. Arie Vardi, la  Hochschule für Music, Theater und Medien. Din luna septembrie 2018 îşi continuă studiile postuniversitare la Royal College of Music din Londra, în clasa prof. Dmitri Alexeev.

Łukasz Krupiński este reprezentat de Asociaţia „Ludwig van Beethoven”, al cărei preşedinte-fondator este Elżbieta Penderecka.

 A câştigat în septembrie 2016 Premiul I şi toate premiile speciale ale celei de-a 7-a ediţii a Concursului Internaţional de Pian de la San Marino: Premiul Criticilor Muzicali, Premiul Publicului precum şi Premiul pentru cea mai bună interpretare a unui concert cu orchestră. A fost finalist al Concursului Internaţional „Ferruccio Busoni” de la Bolzano (2017) precum şi laureat al Premiului I la Concursurile Internaţionale de Pian de la Aachen (2016) şi Hanovra (2015).

În octombrie 2015, ca semifinalist, s-a numărat printre cei mai buni douăzeci de pianişti participanţi la cel de-al XVII-lea Concurs Internaţional de Pian „Fryderyk Chopin” de la Varşovia.

Tomasz Zagorski  tenor

De asemenea, este laureat al altor premii importante la concursuri internaţionale de pian, obţinând, printre altele, Grand Prix şi două premii speciale la al II-lea Concurs Internaţional Siberian de Pian „Fr. Chopin” de la Tomsk (2013), Premiul I la Yamaha Music Foundation of Europe Scholarship Competition (2014), Premiul al II-lea la Concursul Naţional de Pian „Fr. Chopin” de la Varşovia, ed. a 46-a (2015).

Tenorul polonez Tomasz Zagorski (foto) a studiat cu Stanislaw Romanski la Academia de Muzică din Poznan şi a colaborat cu Teatrul Wielki în opere de Mozart, Verdi, Puccini şi Leoncavallo.

 A fost invitat să susţină diferite roluri la Opera din Kiel – unde i-a interpretat pe Nadir (Pescuitorul de perle), Tamino (Flautul fermecat) şi pe Titus (din opera omonimă de Mozart). La Kassel pe Titus (Mozart) şi René (Contele de Luxemburg). La Hanovra a susţinut şi rolurile lui Apollo şi Dionysos în prima audiţie a operei Orest de Manfred Trojahn.

 A colaborat cu dirijori ca Jaques Delacote, John Fiore, Johannes Fritzsch, Walter Gugerbauer, Michail Jurowski, Wolfgang Kurz, Zoltán Peskó, Christof Prick, Wolfgang Rennert, Jonathan Seers, Klauspeter Seibel, Jos van Veldhoven, Mario Venzago, Sebastian Weigle.Din 2011, Tomasz Zagorski ocupă postul de profesor de canto la Conservatorul din Poznan.

Alexander Walker este un muzician care, prin discografia sa, a contribuit la redescoperirea şi readucerea în atenţia publicului a unor compozitori mai puţin cunoscuţi. În 2018, a fost distins cu Medalia "Elgar Society", prin aceasta alăturându-se unui grup mic de muzicieni, ce îi include pe Daniel Barenboim, Vladimir Ashkenazy, Sir Andrew Davies, Sir Mark Elder. 

De la absolvirea studiilor, cu legendarul Ilya Musin de la Conservatorul de Stat din Skt. Petersburg,  Alexander Walker a dirijat în Rusia, Europa Centrală şi de Est şi în Scandinavia, iar numeroase interpretări ale sale, cu precădere cele de muzică britanică, au fost difuzate la posturi naţionale de radio şi televiziune.

 Alexander Walker dirijează frecvent Orchestra Simfonică de Stat a Rusiei, Musica Viva, Orchestra Simfonică "Noua Rusie" (director muzical: Yuri Bashmet) şi Filarmonica din Rusia. Alte colaborări recente includ concerte cu Philharmonia din Praga, Filarmonica "George Enescu" Bucureşti, Filarmonica din Belgrad şi Orchestra Simfonică a Ungariei de Nord. A dirijat toate orchestrele importante din Polonia şi din România, precum şi numeroase ansambluri din Finlanda, Danemarca, din Balcani şi de pretutindeni. A dirijat frecvent spectacole la Opera Regală Covent Garden, iar alături de Baletul Regal a realizat un turneu  în Statele Unite (Metropolitan Opera, Kennedy Center), la teatrele Balşoi şi Mariinski din Rusia, în Turcia şi în Asia. A realizat direcţia muzicală în Lacul Lebedelor la Opera Naţională din Finlanda şi în Spărgătorul de nuci pentru Opera Naţională din Norvegia.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite