Arte

articolul anterior articolul urmator

Violonistul Alexandru Tomescu şi pianista Angela Drăghicescu au susţinut un concert la Oslo cu ocazia încheierii Preşedinţiei României la Consiliul UE

0
5 Jun 2019 02:59:26
Autor: Otilia Andrei
Alexandru Tomescu şi Angela Drăghicescu
Alexandru Tomescu şi Angela Drăghicescu

Ambasada României în Regatul Norvegiei, împreună cu ICR Stockholm, a marcat încheierea deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE de către România în perioada ianuarie - iunie 2019, printr-un recital de muzică clasică susţinut de artiştii români de renume internaţional, violonistul Alexandru Tomescu şi pianista Angela Drăghicescu. Aceştia au interpretat la vioară şi pian piese cunoscute şi apreciate din repertoriul românesc.

Concertul a avut loc pe cea mai prestigioasă scenă muzicală a capitalei Norvegiei, Filarmonica din Oslo, fiind cel mai însemnat eveniment cultural susţinut de ICR Stockholm în spaţiul norvegian în ultimii ani.

Evenimentul, care a avut loc pe 4 iunie, a cuprins un recital aniversar din cadrul Stradivarius International Tour, Balada – un secol de Muzică, cu un repertoriu special selecţionat care a adus în atenţia publicului norvegian creaţii ale compozitorilor români consacraţi, precum George Enescu, Ciprian Porumbescu, Mihail Jora, Constantin Nottara, Mircea Chiriac, Dumitru Capoianu şi Dinu Lipatti.

În deschiderea concertului, tânărul pianist român, Dragoş Cantea, în prezent post-masterand la Academia de Muzică a Norvegiei şi doctorand la Universitatea de Muzică George Enescu din Iaşi, a interpretat fragmente din opera enesciană.

Un om. O vioară - Alexandru Tomescu şi o vioară Stradivarius

După o carieră prodigioasă în Europa şi în lume, presărată cu succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées (Paris), Carnegie Hall (New York) sau Metropolitan Arts Centre (Tokio), sub bagheta unor maeştri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru Tomescu a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică. Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007 a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfăşurate în România şi în lume, numele violonistului şi al viorii sale au devenit sinonime perfecte.

Angela Drăghicescu (foto) este cunoscută international ca unul dintre cei mai importanti tineri pianişti originari din România. Angajamente recente au inclus recitaluri pe scenele prestigioase ale lumii, precum Carnegie Hall din New York, Kennedy Center (Washington, D.C.), Benaroya Hall (Seattle Symphony), Concertgebouw din Amsterdam, Salle Gaveau din Paris, Rudolfinium la Praga, Filarmonica George Enescu din Bucureşti şi Harpa Reykjavik în Islanda. Un pedagog pasionat, în prezent ocupă funcţia de profesor de pian şi muzică de cameră la Universitatea din Puget Sound (Seattle) şi este director artistic al Women Who Score, prima fundaţie muzicală din Statele Unite care promovează muzica femeilor compozitoare, în colaborare cu Seattle Symphony.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările