Arte

articolul anterior articolul urmator

Constantin Brâncuşi

8
19 Feb 2022 07:59:05
Péter Demény

Ce a ştiut Brâncuşi? Cred că a ştiut să-şi urmeze menirea. Pentru asta, el nu putea să asculte de un patriotism fudul şi egoist.

Drumul lui e drept chiar dacă pare altfel: se căutase pe sine însuşi şi s-a găsit. Nu putea fi sculptorul care a devenit între mîrlani şi indiferenţi, nici într-o mentalitate care-i suportă ba îi şi sprijină de multe ori.

Iar Parisul era pe vremea aceea raiul neîmpăcaţilor. Endre Ady nu putea nici el să devină ceea ce a devenit fără nonşalanţa boemă a capitalei Franţei, iar Oscar Wilde ar fi făcut bine dacă ar fi rămas în Franţa să nu fie întemniţat de propria-i naţiune ipocrită.

Brâncuşi fusese mai norocos decît ei prin iar faptul că fusese român şi ţăran. Provenise dintr-o structură socială mult mai puţin stratificată şi dintr-una mult mai gregară decît cea maghiară sau cea britanică. În acelaşi timp, dintr-una mult mai arhaică.

Operele sale sublime de la Coloana infinită la Domnişoara Pogány sunt rezultatele acestui arhaism, şi mai ales a căutării ei dintotdeauna. În mijlocul Parisului, era tot atît de român cum fusese la Hobiţa, numai că putea fi el însuşi fără să fie nevoit să se miluiască în faţa tuturor caţavencilor şi dandanachelor. S-a şlefuit pînă cînd a ajuns din nou la rădăcinile lui, la rădăcinile adevărate, nu la cele retorice şi deci mincinoase.

Astăzi e ziua lui de naştere, dar el se naşte întotdeauna, renaşte din cenuşa căutării şi a regăsirii. Un ţăran romăn care devenise român adevărat la Paris. Dar e un lucru îndeobşte ştiut: pentru a se găsi pe ei înşişi, copiii trebuie să plece de lîngă părinţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Stabu
19.02.2022, 08:17:33

romanii au fost inventati la Paris in 1848 , deci era normal ca fiecare roman sa se intoarca de unde a venit .

-6 (6 voturi)
Mircea Lupan
19.02.2022, 17:25:25

Nu fii magar!

Iulian Arion
19.02.2022, 17:40:38

Frumos scris!

Mircea Nistor
19.02.2022, 19:27:31

Hmm.Brâncuşi a plecat din atelierul lui Rodin ,spunând că ,,nu te poţi dezvolta la umbra stejarilor bătrâni * ..La sfârşitul vieţii,şi-a dorit reapropierea de pământul natal, dorind să lase întreaga operă moştenire statului român .Care l-a ignorat,menestrelii proletcultismului îi puseseră eticheta de ,, burghez decadent '' .Aşa că azi,Brâncuşi,pe care-l revendicăm cu aceeaşi ardoare cu care l-am ignorat în viaţă este catalogat artist francez de origine română...Nimeni nu este profet în ţara sa...Mai ales dacă aceasta este România .Aduceţi-vă aminte de ce a păţit Aurel Vlaicu .Vorbitor de germană şi maghiară ,tehnician şi pilot de curse al Adam Opel A.G. din Germania ,a vrut să se pună în slujba statului român, să-i creeze o industrie aviatică naţională .A căzut de la putere partidul ce-l susţinea, a fost dat efectiv afară cu aparatul de zbor pe care-l construia la Arsenalul Armatei .Marele lui rival,de viţă nobiliară a clamat ; ,,De ce să ne ţinem de experimente,cumpărăm avioane adevărate, de la amicul meu,monsieur Bleriot ! .

Iulian Arion
19.02.2022, 20:00:34

Astfel, printre membrii colectivului de investigaţie se regăseau fosta ţesătoare Constanţa Crăciun (ministrul Culturii) şi fostul tipograf cu patru clase Teohari Georgescu (ministrul de Interne). La întoarcerea din Franţa, membrii comisiei s-au adresat lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, spunându-i că „Operele lui Brâncuşi sunt nişte opere pe care le-ar putea face orice ţăran neinstruit”. Drept urmare, liderul comunist a notat pe documentul primit din partea delegaţiei că „Operele lui Brâncuşi nu ajută cu nimic la edificarea socialismului în România. Refuzăm!”. Aflând decizia autorităţilor române de a-i refuza donaţia, sculptorul renunţă la cetăţenia română, la 1 august 1951, şi cere cetăţenie franceză, pe care o obţine chiar în anul următor. Tot atunci, Constantin Brâncuşi decide să renunţe la oferta pe care o făcuse statului român şi donează Franţei toate operele din atelierul său de la Paris.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările