Andrei Rus, la Adevărul Live: „Voi da în judecată UNATC“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Rus, Iulia Popovici (dreapta), în studioul Adevarul Live
Andrei Rus, Iulia Popovici (dreapta), în studioul Adevarul Live

Andrei Rus şi Iulia Popovici au fost invitaţi, luni, în studioul Adevarul Live, pentru a discuta despre scandalul de la Universitatea Nationala de Artă Teatrală şi Cinematrografică I.L. Caragiale (UNATC), care s-a transformat într-un război între generaţiile de artişti.

  

Conflictul la nivelul UNATC a izbucnit în martie, când redacţia revistei Film Menu, coordonată de criticul de film Andrei Rus, proiect iniţiat şi sprijinit de UNATC şi realizat în proporţie de 90% de studenţi ai facultăţii de film din cadrul universităţii, publica o scrisoare deschisă adresată rectorului Universităţii, Adrian Titieni, în care susţinea că, "în luna iulie a anului 2014, consiliul de administraţie al UNATC - din care fac parte rectorul, cei doi prorectori Laura Baron şi Nicolae Mandea, cei doi decani Sorin Botoşeneanu (Film) şi Paul Chiribuţă (Teatru), preşedintele Senatului, Laurenţiu Damian (care între timp a demisionat din funcţie, n.r.), şi directorul general administrativ, Emil Banea - a hotărât, în absenţa decanului Facultăţii de Film, înjumătăţirea bugetului şi a tirajului revistei Film Menu, fără niciun fel de justificări".

Cele mai importante declaraţii:

Andrei Rus: În luna martie, împreună cu redacţia, am formulat şi am publicat o scrisoare deschisă prin care solicitam un dialog cu conducerea universităţii, în urma unui şir de refuzuri de a răspunde unor sesizări oficiale. Aflasem că titrajul şi bugetul revistei „Film Menu“ - revista e distribuită gratuit şi este redactată de studenţi - fuseseră înjumătăţite. Exista o prevedere de buget pe anul 2014, din care noi acoperiserăm doar jumătate. În loc de opt numere de revistă, câte preconizaserăm că o să scoatem maximum, am scos doar patru. Înjumătăţirea bugetului însemna exact bugetul pe care îl cheltuiserăm pe 2014. Nu se justifica înjumătăţirea tirajului, pentru că pe banii respectivi puteam scoate tot 3000 de exemplare, patru numere pe an.

După două sesizări înregistrate la rectorat, la care nu s-a răspuns, am decis să încercăm astfel, public. Reacţiile conducerii au fost destul de bizare iniţial. (...) Am avut o senzaţie de intimidare.

După publicarea scrisorii, a fost un număr de cineaşti importanţi care s-a solidarizat, ceea ce a atras atenţia: de exemplu, Radu Jude şi Corneliu Porumboiu.


Iulia Popovici: Scoaterea în spaţiul public a unor chestiuni interne ale UNATC, de către echipa „Film Menu“, fapte care cuprindeau suspendarea bizară a decanului Facultăţii de Film, reducerea tirajului şi aşa mai departe, au iscat o serie de reacţii din partea conducerii universităţii. Au dus toată povestea într-o discuţie despre ce înseamnă transparenţa universităţii, despre cât se poate implica societatea în mersul universităţii şi despre ce înseamnă autonomie universitară. Adică în ce măsură, tot ce se întâmplă în UNATC poate fi dezbătut în spaţiul public.

Sancţiunile finale

Andrei Rus: Sancţiunile finale sunt trei. Prima este avertismentul scris, apoi tăierea salariului cu 15%, timp de un an. A treia este interzicerea ca pe o perioadă de cinci ani să candidez la orice funcţie de conducere şi, de asemenea, de a intra într-un concurs pentru ocuparea unui post didactic superior, adică de conferenţiar.

Voi da în judecată instituţia. Consider că e o decizie abuzivă şi vreau să vedem ce hotărăşte instanţa. Speranţa mea e că nu se va rămâne la această decizie. UNATC-ul se supune, ca orice instituţie, legilor României.

Iulia Popovici: E o problemă resimţită de toate universităţile, de toate şcolile vocaţionale: Facultatea de Teatru de la Sibiu, Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Cluj, Universitatea de Artă Teatrală din Târgu-Mureş. Cred că majoritatea universităţilor de teatru, pentru că numai UNATC are propriu-zis şi film, resimt astfel de probleme, doar că UNATC este cea mai mare, este în Bucureşti. (...) Cele mai multe universităţi din afara Bucureştiului au fost modelate după UNATC. Reforma de aici este importantă pentru întregul sistem, nu e o bătălie internă între nişte oameni sau între tineri şi bătrâni. E o miză extrem de puternică pentru întregul sistem teatral.

Andrei Rus: Problemele sistemice de la UNATC sunt foarte multe şi, în continuare, la descopăr şi eu. Sunt două facultăţi: de film şi de teatru, iar problemele comune ar fi lipsa de transparenţă. (...) Există şi un soi de autoritarism un pic cam exagerat (...) şi o lipsă de dialog între catedre, din cauza unor orgolii venite de la profesori.
Din toamnă, dorim să organizăm dezbateri, în cadrul UNATC, pe diverse teme, la care sperăm să participe şi conducerea. Doar cu oamenii din interior se poate reforma cu adevărat o instituţie.

Iulia Popovici si  Andrei Rus la Adevarul Live FOTO Dorin Constanda

De asemenea, în luna martie a urmat o serie de scrisori de susţinere a colectivului Film Menu din partea mai multor personalităţi din industria cinematografică, printre care regizorii Radu Rude, Corneliu Porumboiu şi directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile.

CITIŢI ŞI:

Vrăjmăşie în cinematografie. Război între generaţii la UNATC

Noul val din cinematografia românească, din care fac parte Andrei Rus, Radu Jude, Corneliu Porumboiu şi Ada Solomon, şi vechea şcoală, reprezentată de profesorii din Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), printre care Florin Zamfirescu,  Doru Ana şi Adrian Titieni, se află într-un conflict vehement.

Acuzaţii de xenofobie, homofobie şi rasism la UNATC

De-a lungul celor două luni de când a izbucnit conflictul din UNATC, o altă problemă a ieşit la suprafaţă. Conducerea universităţii a fost acuzată de orientări xenofobe, antisemite şi homofobe, în urma unor postări pe reţeaua de socializare Facebook. Fostul rector Florin Zamfirescu şi noul preşedinte al Senatului UNATC, Sergiu Anghel, au fost acuzaţi pentru mesajele lor publicate pe Facebook. 

Demisii în şir la UNATC

Doi membri ai Comisiei de Etică a UNATC, Mircea Ciocâltei şi Mihaela Petre, care ar fi votat împotriva deciziei de a-i fi desfăcut contractul de muncă lectorului universitar Andrei Rus, şi-au înaintat, joi, demisiile din această structură, potrivit Mediafax.  Laurenţiu Damian, preşedintele Senatului UNITER, şi-a dat demisia de miercuri din această funcţie.

Ada Solomon, despre scandalul de la UNATC: "Nu doresc ca de acum înainte să îmi fie asociat numele în nici un fel cu acestă instituţie"

În scandalul izbucnit între conducerea UNATC şi doi dintre profesori, Andrei Rus şi Andrei Gorzo, acestora din urmă li s-au alăturat mai mulţi oameni de film. Producătorul Ada Solomon se numără printre cei care au luat poziţie împotriva instituţiei de care se dezice.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite