Cronică de moravuri: Interzis sub 18 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările cineastului şi fotografului american Larry Clark au fost întotdeauna privite cu suspiciune de către puritani din cauza zonei tematice pe care artistul o explorează, şi exploatează, conform unora, fără perdea: latura întunecată a adolescenţei, aceea marcată de droguri, sex şi violenţă.

Ieri. Încă de la prima carte de fotografie - „Tulsa", publicată în 1971 (citată ca sursă de inspiraţie de către autori precum Martin Scorsese, Francis Ford Coppola şi Gus Van Sant) -, Larry Clark (68 de ani) stârnea un mic scandal în lumea artistică americană. Seria de fotografii explora în intimitate viaţa adolescenţilor din oraşul Tulsa, Oklahoma, imaginile revelându-i pe aceştia prizând droguri, jucându-se cu armele, făcând sex sau pur şi simplu afişând decadenţă. Pe de altă parte, cartea îi aducea autorului şi aprecierea din partea unor critici, care vedeau autenticitate în lucrările sale. Atras de cinematografie, Larry Clark semna regia primului său film în 1995. Acesta nu se îndepărta tematic de lucrările fotografice realizate în urmă cu 20 de ani. Intriga filmului „Kids" se centra asupra unor adolescenţi din oraşul New York care îşi petrec cea mai mare parte a timpului experimentând droguri, violenţă în diferite forme şi sex, unul dintre protagonişti, Telly, fiind chiar seropozitiv. „Ken Park" (2002), al patrulea lungmetraj al lui Clark, explora viaţa unor adolescenţi din California, relaţia lor chinuită cu părinţii, absenţi, într-o formă sau alta, din viaţa lor, şi golurile unei existenţe lipsite de sens. Filmul este şi astăzi interzis în unele ţări, precum Australia şi Rusia.

Azi. Retrospectiva Larry Clark de la Muzeul de Artă Modernă din Paris, programată a fi deschisă publicului la 8 octombrie, a deschis un nou val de controverse, de data aceasta din cauza deciziei luate de conducerea muzeului de a interzice accesul la expoziţie tinerilor sub 18 ani. Departe de a fi surprins, mai degrabă dând semne că începe să îşi piardă răbdarea, artistul Larry Clark afirma într-un interviu dat săptămâna trecută cotidianului francez „Le Monde": „Această cenzură este un atac al adulţilor contra adolescenţilor. Este un mod de a le spune: întoarceţi-vă în camerele voastre. Dacă ar fi să existe o prohibiţie, atunci ar trebui să se interzică accesul la expoziţie celor cu vârsta peste 18 ani!". 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite