Cruzimea Doamnei H

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uma Thurman o interpretează pe Doamna H, soţia înşelată, în filmul Nymphomaniac, regizat de Lars von Trier
Uma Thurman o interpretează pe Doamna H, soţia înşelată, în filmul Nymphomaniac, regizat de Lars von Trier

În filmul "Nymphomaniac", volumul 1, Doamna H, interpretată de Uma Thurman, îi dă o lecţie dură soţului adulter: le arată celor trei copii minori, de faţă cu cei doi surprinşi împreună în casa amantei, dormitorul în care se consuma relaţia extraconjugală.

Din cel mai recent film al lui Lars von Trier, m-a marcat o secvenţă de o cruzime psihologică aproape diabolică. În prima parte din „Nimfomana“, actriţa Uma Thurman joacă rolul Doamnei H (Mrs. H), o soţie pe care bărbatul său o înşală cu tânăra Joe, personajul principal care îşi poveşteşte viaţa. Doamna H îi dă o lecţie dură soţului adulter: le arată celor trei copii minori, de faţă cu cei doi surprinşi împreună în casa amantei, dormitorul în care se consuma relaţia extraconjugală.

Nu pot să uit privirea fixă a copiilor, deveniţi brusc nişte statui, în faţa „patului de curvăsăreală / the whoring bed“ pe care mama lor îl arată. Cine e mai vinovat ? Tatăl, soţul care înşală, amanta? Sau mama care, în teribila ei răzbunare, se foloseşte de copii în confruntarea cu soţul adulter?

Copiii sunt următoarele victime colaterale.

Mama le zice să reţină bine cum arată patul de curvăsăreală al tatălui, pentru că vor avea nevoie de imaginea acestuia în viitoarele şedinţe de psihoterapie.

O ştiam pe Uma Thurman, din „Pulp Fiction“ (1994) şi mai ales din „Kill Bill: Vol 1“ (2003) şi „Kill Bill: Vol 2“ (2004) ale aceluiaşi Quentin Tarantino. În „Nimfomana“, sarcasmul şi dramatismul personajului interpretat de ea sunt cu totul răvăşitoare.

Doamna H pare calmă, dar urlă cu toată fiinţa ei. Mândrie rănită, disperare, revoltă – jocul teribil al actriţei surprinde toate stările unei femei care suferă cumplit.

Cruzimea psiholologică nu se opreşte aici.

Amanta, care recunoaşte că nu-l iubeşte pe cel căruia îi distruge familia, comentează scena aşa: „Într-o omletă, se sparg inevitabil nişte ouă. Asta e!“.

Episodul este cutremurător: privirea goală a Umei Thurman mă urmăreşte încă.

După o viaţă pe care a construit-o crezând într-un om, căruia i-a dăruit şi ani, şi copii, încrederea i-a fost înşelată. Nici suferinţa extremă, nici revolta, nici sarcasmul transformat în cinism, nimic nu o mai salvează. 

Aş parafraza din nou acel dicton celebru: a fi înşelată de bărbatul iubit înseamnă a muri puţin. 

Puţin înseamnă însă...prea mult în cazul Doamnei H. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite