Dan Perjovschi desenează la Uzina de Apă din Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziţia „Dan Perjovschi: Desene la uzină” va fi vernisată joi, 28 mai, la ora 18.30, la Suceava, în cadrul Festivalului Internaţional de Literatură şi Artă Lectora, vernisajul fiind însoţit de un dialog cu artistul.

Unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români, prezenţi pe scena internaţională după anul 1990, cu expoziţii realizate la cele mai celebre instituţii ale lumii, de la MoMA New York, la Tate Modern Londra, Kiasma Helsinki, MACRO Roma, Kunsthalle Basel, MAC Marsilia, Bienala de la Veneţia sau Bienala de la Sydney, Dan Perjovshi va vernisa pe 28 mai, la Suceaav, expoziţia „Desene de uzină”, curatoriată  de Simona Nastac.

La Uzina de Apă din Suceava, artistul va desena pe o suprafaţă de aproximativ 40m² în cele două rezervoare ale clădirii proiectată în 1908 de inginerul de construcţii civile G. Thiem din Leipzig. Dată în folosinţă în 1912, uzina a fost transformată în 2012 de Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), filiala N-E, în Centru de Arhitectură, Cultură Urbană şi Peisaj. Uzina face parte din patrimoniul industrial al oraşului Suceava, având o semnificaţie istorică, tehnologică, socială şi arhitecturală deopotrivă. OAR a reintegrat clădirea în comunitate, contribuind astfel la protejarea şi valorificarea patrimoniului arhitectural industrial din România, precum şi la viaţa culturală a oraşului Suceava.

„Dan Perjovschi circulă nonstop, local şi global, ca un reporter pe teren; observă, se documentează, citeşte presa şi fluxurile de ştiri online, vorbeşte cu oamenii, postează pe facebook, filtrează surse şi imagini, extrage esenţe şi creează în flux” – scrie curatorul expoziţiei, Simona Nastac.

Desenele lui pe pereţi, pe podea, pe geamuri, pe tavan, pe stradă, pe trotuar, pe faţade, în ziare, în cărţi, pe internet, pe orice suprafaţă, cu creta, cu markerul, alb, negru sau gri - sunt spaţii de gândire, iar expoziţiile lui - spaţii de dezbatere şi reflecţie critică asupra lumii în care trăim. Toate proiectele artistului vin din urgenţa şi curiozitatea de a înţelege realitatea desenând-o, dar mai ales dintr-o sensibilitate reactivă la politic şi social, interesată să genereze idei, conţinut, teritorii de rezistenţă şi acţiune.

„Este un performer, prezent în torentul lumii contemporane, iar nebunia acestei lumi e subiectul lui. Nici o cauză nu-i prea puţin, iar activismul lui este contagios: protestatarii din campania Salvaţi Roşia Montana i-au downloadat desenele, le-au pus pe tricouri şi pe pancarte; la Cluj, studenţii i-au expus  desenele Occupy University în amfiteatrul în care şi-au susţinut revendicările; la Istanbul, demonstranţii Occupy Gezi i-au cerut să deseneze pentru ei, la fel manifestanţii din Rio împotriva corupţiei guvernului brazilian. Cu o conştiinţă critică alertă, generozitate şi umor, Dan Perjovschi dezbate, confruntă şi prezintă lumea aşa cum e. Desenele lui se şterg, ideile nu”, a mai spus Simona Nastac.

Vernisajul expoziţiei va avea loc în a doua zi a Festivalului Internaţional de Literatură şi Artă LECTORA, organizat de Cenaclul literar „Zidul de Hârtie” în colaborare cu parteneri locali. Ajuns la a treia ediţie, festivalul mai include proiecţii de filme documentare realizate de Matei Bejenaru,  Iulian Manuel Ghervas şi Adina Popescu, lecturi publice cu Constantin Acosmei, Mary Aherne (Anglia), Michael Astner, Evghenia Lopată (Ucraina), Triin Soomets (Estonia), Cliff Forshaw (Anglia), Gheorghe Schwartz, Wolfgang Kandler (Austria) şi Florin Dan Prodan, precum şi un concert multimedia cu Sebastian Seifert (Spania). Expoziţia Desene la Uzină va fi deschisă până pe 19 iunie.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite