„(D)ana, mon amour“. Ursul de argint de la Berlinale, câştigat de Dana Bunescu INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă seara, ediţia cu numărul 67 a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin a adus filmului românesc încă un premiu, Ursul de Argint, obţinut de Dana Bunescu, pentru montaj al filmului Ana, mon amour, regizat de Călin Peter Netzer/

Jurnaliştii prezenţi în număr impresionant la Berlinale vedeau printre marii premianţi ai serii de sâmbătă-seară pelicula românească „Ana, mon amour“, a lui Călin Peter Netzer.

Mai toate pronosticurile presei au fost date peste cap de un juriu din care au făcut parte Paul Verhoeven, regizorul unor filme celebre precum „Basic Instinct“, „Total Recall“ şi „Elle“, Maggie Gyllenhaal (Statele Unite) şi Diego Luna (Mexic), producătorul Dora Bouchoucha Fourati (Tunisia), artistul Olafur Eliasson (Island), actriţa Julia Jentsch (Germania) şi regizorul şi scenaristul Wang Quan’an (China). Socoteala de la centrul de presă nu s-a potrivit cu cea de pe scena unde au urcat, pe rând, pentru a-şi lua premiile, palestinianul Raed Andoni, pentru filmul documentar „Ghost Hunting“, Sebastian Lelio şi Gonzalo Maza pentru „Una mujer fantastica“, premiul pentru cel mai bun scenariu, iar pentru cei mai buni actori au fost premiaţi Georg Friedrich („Bright Nights“) şi Kim Min-hee („On the beach at night alone“). Cel mai bun regizor a fost nonconformistul Aki Kaurismaki, foarte charismatic de altfel, care s-a ţinut de glume, folosind trofeul Ursul de Argint pe post de microfon.

„Corupţii din România!“, pomeniţi

În deschiderea ceremoniei Premiilor FIPRESCI, acordate de critică şi de jurliile independente, Dieter Kosslick, directorul Berlinalei, a ţinut un discurs în care a vorbit despre regizorii care, anul acesta, „vor să salveze lumea“ cu filmele lor, a făcut mai multe aluzii la Donald Trump şi la mişcările sociale care au vizat politica la nivel internaţional, amintind şi de România. Dieter Kosslick, directorul Berlinalei, a spus în deschiderea ceremoniei:  „Trebuie să faceţi ceva cu cei care cumpără, cu corupţii din România!”, a continuat directorul festivalului.
„Trebuie să rămânem în alertă”, a adăugat el. „În această ordine de idei vom acorda premiile din seara asta. Nu vă pierdeţi curajul“, a încheiat el.

Premiu cu emoţii

image

Momentul cel mai fericit pentru români a fost cel în care preşedintele juriului, Paul Verhoeven, a anunţat câştigătorul premiului pentru contribuţia adusă cinematografiei, respectiv pentru montaj de această dată. Iar Ursul de Argint i-a revenit Danei Bunescu, pentru "Ana, mon amour"! Vizibil emoţionată, dacă nu chiar în stare de şoc, românca nu a reuşit decât să le mulţumească celor care au premiat-o, în aplauzele şi uralele celor 1400 de oameni din public, cineaşti, jurnalişti, critici şi invitaţi de marcă. „Ne-am bucurat foarte tare pentru Dana pentru că premiul a fost pentru contribuţia artistică deosebită. E un premiu pe care-l merită pe deplin şi mă bucur foarte tare. Sincer să fiu, nu m-am aşteptat“, a declarat imediat după festivitate regizorul Călin Peter Netzer.
Marele câştigător al serii a fost filmul maghiar „On body and soul“/ „Trup şi suflet“, al regizoarei maghiare Ildikó Enyedi, care primise în aceeaşi zi şi Premiul FIPRESCI din partea criticii internaţionale, precum şi alte două premii din partea unor jurii independente.

„Romanian Cinema #resist“

România a avut şi anul acesta o participare numeroasă la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. La secţiunea Berlinale Talents au fost selecţionaţi actorul Alexandru Potocean, regizoarea Ioana Mischie, producătoarea Andra Popescu, operatoarea Carmen Tofeni, distribuitorul de film Matei Truţă şi scenarista Monica Stan, în timp ce la Shooting Star a fost ales actorul Tudor Aaron Istodor, care a fost şi premiat, pentru capacitatea sa de a juca orice tip de rol, fiind considerat un actor cu instincte adevărate, conform motivaţiei juriului de premiere al secţiunii.
Nu în ultimul rând, mesajul „Romanian Cinema #resist“ a fost afişat la Berlinale Palast, pe covorul roşu, de cineaştii din România, în cadrul unui protest paşnic, în semn de solidaritate faţă de protestele din ţară.
Ultimul Urs de Argint câştigat de un cineast român la Berlinale a fost primit de Radu Jude, pentru regia filmului „Aferim!“ (2015). De asemenea, un Urs de Aur de această dată, a fost obţinut de Călin Peter Netzer, pentru filmul „Poziţia copilului“ (2013).
Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, cunoscut ca Berlinale, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film şi evenimente de profil din lume, fiind ţinut anual în Berlin. El atrage anual peste 450.000 de spectatori, peste 3.000 de jurnalişti din 80 de ţări, cu peste 400 de filme în program, fiind astfel, după Festivalul de la Cannes, cel mai important eveniment cinematografic european de profil. Anul trecut, premiul Ursul de Aur a fost acordat filmului  „Fire at Sea“ de Gianfranco Rosi.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite