Arte

articolul anterior articolul urmator

De la artă la diplomaţie. Artista portugheză Joana Vasconcelos vizitează România

0
25 Jan 2018 15:01:19
Autor: Otilia Andrei
Joana Vasconcelos şi Mirel Taloş, vicepreşedintele ICR  FOTO: Mihai Cratofil/ ICR
Joana Vasconcelos şi Mirel Taloş, vicepreşedintele ICR  FOTO: Mihai Cratofil/ ICR

Joana Vasconcelos, unul dintre cei mai importanţi artişti vizuali contemporani ai momentului, se află în România, până pe 27 ianuarie, în cadrul unui program de diplomaţie şi de mobilitate culturală derulat de Institutul Cultural Român.

Artista portugheză Joana Vasconcelos a vizitat, astăzi, Galeria Europeană şi Galeria de Artă Veche Românească de la Muzeul Naţional de Artă al României, fiind încântată de tapiseria şi icoanele româneşti. De asemenea, a admirat şi eleganţa sălilor renovate de la Fostul Palat Regal de pe Calea Victoriei. „E un muzeu minunat. Sunt uimită de valoarea lucrărilor de artă românească, de artele decorative  din ţara dumneavoastră. Am fost impresionată, cu adevărat, de monumentalitatea şi relevanţa istorică a acestui spaţiu“, a spus artista.

În cadrul întâlnirilor diplomatice, artista a avut întrevederi la sediul Ministerului Afacerilor Externe, cu domnul ministru Teodor Meleşcanu şi, la sediul Ambasadei Portugaliei, cu E.S. domnul Fernando Teles Fazendeiro, Ambasadorul Republicii Portugheze în România.


„Mulţumesc Institutului Cultural Român , în mod special doamnei preşedinte Liliana Ţuroiu, pentru această deosebită oportunitate de a întâlni un artist de o asemenea anvergură europeană. Doamna Joana Vascocelos este şi un real ambasador al Portugaliei, în contextul sărbătoririi celor o sută de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Portugheză şi România“, a spus ministrul Teodor Meleşcanu. „În cadrul relaţiilor de mobilitate iniţiat de ICR putem atrage atenţia ţărilor mari ale lumii prin tradiţie şi artă contemporană, pentru că noi nu suntem puteri mari economice şi militare, dar putem fi una în spaţiul cultural. Iată de ce ne bazăm foarte mult pe domeniul cultural, al artei, pentru promovarea valorilor româneşti. Apreciem, aşadar, cu atât mai mult eforturile din cadrul programului de mobilitate iniţiat de Institutul Cultural Român“, a subliniat ministrul român.

În cadrul vizitei de la Ministerul Afacerilor Externe, preşedintele ICR, doamna Liliana Ţuroiu, a punctat faptul că sprijinirea proiectelor româneşti în Portugalia, atât de instituţiile statului român, cât şi de nume importante din domeniul cultural, precum Joana Vasconcelos, poate duce la o mare vizibilitate a artiştilor români pe plan internaţional. „Este o onoare să avem în România un artist de anvergura Joanei Vasconcelos care a expus de mai multe ori în cadrul Bienalei de Artă de la Veneţia, la cele mai mari muzee ale lumii - Palatul Versailles,Ajuda National Palace sau la Guggenheim. Este pentru noi o prioritate să ne unim eforturile în domeniul artei pentru a avea rezultate palpabile şi imediate. Adresez mulţumiri echipei ICR Lisabona şi Ambasadorului României în Portugalia, Excelenţei Sale doamna Ioana Bivolaru, care şi-au unit eforturile şi au fost parteneri reali pentru succesul acestei vizite“, a apreciat preşedintele ICR.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii