Arte

articolul anterior articolul urmator

"De ce eu?" se pregăteşte de covorul roşu

0
11 Feb 2015 15:36:32
Autor: Andrada Pavel
Scenă din filmul "De ce eu?", în regia lui Tudor Giurgiu
Scenă din filmul "De ce eu?", în regia lui Tudor Giurgiu

Înainte de proiecţia de gală, care va avea loc în această seară în cadrul secţiunii Panorama Special de la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, lungmetrajul "De ce eu?" al lui Tudor Giurgiu a stârnit deja reacţii puternice în rândul criticilor de film.


"De ce eu?", filmul lui Tudor Giurgiu, va fi proiectat astăzi, în premieră la Kino Internaţional, de la ora 19.30, adică ora 20.30 a României. După proiecţie, echipa va răspunde întrebărilor publicului, într-o sesiune de Q&A (întrebări şi răspunsuri).
 
După proiecţia pentru presă, părerile nu au întârziat să apară, filmul fiind considerat de cineuropa.org "un thriller politic românesc rar". De asemenea, se preconizează că "De ce eu?" va avea un impact asupra spectatorilor români şi a celor din fostele ţări comuniste, afectate de corupţia generalizată, şi va contribui la schimbarea direcţiei în cinematografia românească, care duce lipsă de filme de gen.
 
Cotidianul german Tagesspiegel scrie că "filmul capătă în cea de-a doua parte un caracter sumbru, dramatic, existenţial, care face actul de disperare din final credibil. Cristian, jucat de Emilian Oprea, crede în munca lui, i se dedică total. Unul ca el ar fi, oriunde în lume, printre câştigători. Nu şi în România".
 
"Impecabil şi atent la fiecare detaliu", notează şi criticul rus Alexey Gusev în cronica de pe séance.ru. "«De ce eu?» le oferă spectatorilor imaginea sumbră a unei ţări corupte, fără să-şi piardă încrederea în puterea individului sau în cea a cinema-ului ca entertainment", notează East European Film Bulletin. 
 
Regizorul Tudor Giurgiu, împreună cu actorii Mihai Constantin şi Emilian Oprea
 
 
Bazată pe fapte reale, povestea filmului îl surprinde pe Cristian (Emilian Oprea), un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate. 
 
Emilian Oprea, protagonistul filmului, este actor la Teatrul "Maria Filotti" din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuţia este completată de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreţia Mandric, Sore Mihalache, Ionuţ Caras, Virgil Ogăşanu.
 
Participarea echipei filmului la Festivalul de la Berlin este susţinută de Centrul Naţional al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, prin ICR Berlin, şi Uniunea Cineaştilor din România.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările