De la Hariclea Darclee la Mariana Nicolesco, concert extraordinar de Crăciun

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum câţiva ani soprana Mariana Nicolesco a trăit un eveniment copleşitor fiind invitată să cânte la Vatican în primul Concert de Crăciun.

Lângă mari nume al artei lirice  mondiale şi împreună cu celebrul cor al Academiei Naţionale de muzică Santa Cecilia din Roma vocea ei inconfundabilă a dat glas alături de splendidul şi universalul Stille Nacht unor colinde tradiţionale româneşti, auzite probabil pentru prima oară în acel simbolic spaţiu sacru.  

De o vreme bună marea artistă s-a dedicat formării noilor generaţii de interpreţi pe care nu oboseşte să-i promoveze pe podiumul de concert. În acest sens, în aceste zile premergătoare Sărbătorii Crăciunului faimoasa vedetă a susţinut împreună cu câţiva dintre elevii ei un concert extraordinar de Crăciun la Banca Naţională a României.

În sala de marmură a acestei instituţi, adevărată bijuterie arhitectonică, lângă un brad imens decorat impresionant, cei prezenţi au petrecut  două ore de desfătare în compania marii muzici şi a colindelor tradiţionale .

A fost o seară aleasă, nu doar prin ţinuta şi valoarea artiştilor dar şi datorită modului special în care Doamna Mariana Nicolesco a insuflat prin prezenţa sa evenimentului  nu doar nobleţe şi eleganţă ci şi un anume aer de familiaritate caldă, incluzând în generoasa sa prezentare anecdote din  ilustra-i biografie artistică  I-am întâlnit sau reîntâlnit aici pe cursanţii  premiaţi  la Festivalul internaţional Hariclea Darclée de la Brăila sau de la Concursul de lieduri desfăşurat anual la Braşov, o generaţie strălucită  formată şi îndrumată cu grijă de marea artistă, prin care tradiţia glorioasă a operei naţionale româneşti e continuată cu brio. Sopranele Silvia Micu, Mădălina Barbu  şi Irina Baianţ, mezzosoprana Oana Andra, baritonii Alexandru Constantin şi Shuang Fang, tenorul  Adrian Dumitru  au interpretat cu sensibilitate şi elevaţie susţinuţi de maestrul acompaniator Alexandru Petrovici ,arii celebre din opere apoi un scurt moment de jazz şi un emoţionant buchet de colinde internaţionale care a încununat triumfal concertul  de Crăciun. Un program alcătuit cu grijă pentru punerea în valoare a calităţilor interpretative ale tinerilor  de profesoara lor care s-a implicat inedit şi pe parcurs stimulând şi subliniind performanţa acestora, gratulând cu reverenţe binevenite pe toţi aceia care s-au alăturat proiectelor sale ambiţioase ( criticul Radu Varia, prof Veronica Dobrin, director executiv al Festivalului Darclee, Lucian Sabados actualul director al Teatrului Maria Filotti din Brăila şi talentat pianist de jazz antrenat  în concert ca acompaniator).

Cei prezenţi au putut aprecia pe lângă vocaţia şi buna educaţie muzicală a tinerilor  laureaţi ai celor două manifestări muzicale de prestigiu, modul în care profesoara lor le-a transmis importante calităţi umane susceptibile de a fi folositoare în carieră precum stăpânirea de sine, fermitatea, tenacitatea şi nu în ultimul rând stiinţa de a consolida o victorie. Probabil de aceea îi întrerupea după doar câteva măsuri cu indicaţia da capo sau îi invita să reia la final cele mai dificile momente ale partiturii. Aceste mici episoade evocând orele de Master Class  au imprimat concertului o atmosferă relaxată în ciuda protocolului impus de loc şi public.

Cum finalul s-a prelungit cu scene foto, flori şi felicitări în direct, se poate spune că sărbătoarea Crăciunului şi-a aflat ambianţa ideală ca moment de caldă bucurie şi frăţietate umană. Au contribuit la asta cum spuneam, nu doar gazdele în frunte cu guvernatorul Mugur Isărescu ci şi  mai cu seamă inegalabila şi neobosita Doamnă a muzicii, Mariana Nicolesco, al cărei talent uriaş a fost întotdeauna însoţit de o energie debordantă şi contaminantă. Tinerii ei învăţăcei s-au lăsat primii seduşi şi îmbătaţi de splendida lecţie de canto dar şi de mărinimie, pe care într-o seară apropiată Crăciunului ne-au spus-o o dată în plus şi nouă ,vestindu-ne  sărbătoarea luminoasă a Naşterii Domnului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite