Arte

articolul anterior articolul urmator

„De mâine suntem pământ fierbinte“. Carte, dezbatere, expoziţie, prezentate la The Institute

1
25 Oct 2021 15:33:39
Autor: Ionela Roşu
Expoziţia "De mâine suntem pământ fierbinte", deschisă între 25 octombrie-1 noiembrie la Combinatul Fondului Plastic, Spaţiul The Institute
Expoziţia "De mâine suntem pământ fierbinte", deschisă între 25 octombrie-1 noiembrie la Combinatul Fondului Plastic, Spaţiul The Institute

Spaţiul The Institute găzduieşte, începând cu 25 octombrie, expoziţia „De mâine suntem pământ fierbinte”, eveniment rezultat în urma colaborării Flaviei Lupu cu poetul Andrei Novac pentru ilustarea antologiei acestuia, apărută la Paralela 45.

Evenimentul va include vernisarea expoziţiei şi  prezentarea volumului „De mâine suntem pământ fierbinte”, pe 28 octombrie, de la ora 19.00, în contextual unei dezbateri legată de receptarea, evaluarea şi reevaluarea demersului artistic atât de către autor, cât şi de public. Vor participa la discuţie Andrei Novac, Flavia Lupu, Magda Cârneci, Răzvan Voncu.  Prezentarea volumului şi vernisajul vor avea un caracter mixt, fiind transmise şi online pe pagina de facebook a Flaviei Lupu şi a lui Andrei Novac. Participarea la eveniment se va face respectând prevederile legale cu privire la normele impuse în vederea prevenirii răspândirii virusului COVID-19 şi cu un număr limitat de persoane.

Vizitarea expoziţie se va putea face între 25 octombrie şi 1 noiembrie- luni, 25 octombrie, de la 18.00 la 20.00, iar din 26 octombrie între 14.00 şi 18.00, cu respectarea prevederilor legale impuse din cauza pandemiei. 

Volumul „De mâine suntem pământ fierbinte” reprezintă o sinteză a activităţii literare a lui Andrei Novac după 20 de ani de la debut. Ilustraţiile sunt intervenţii pe lucrări vechi, care au fost revizuite, pentru a fi repuse în câmpul artei. O reconsiderarea a creaţiei de tinereţe, în completarea demersului lui Andrei Novac de a reveni asupra creaţiei sale de până acum, de a o revizui şi de a reda cititorilor partea ei cea mai semnificativă. Lucrările de picture sunt completate de câteva instalaţii care pot fi văzute în premieră în spaţiul The Institute din Strada Băiculeşti, numărul 29.  „Numite ilustraţii la antologia de poezie „De mâine suntem pământ fierbinte” semnată de Andrei Novac, imaginile propuse acum sunt lucrări de sine stătătoare, exhibând bidimensionalitatea şi caracteristicile „clasice” ale picturii sau graficii. În interiorul lor, o neaşteptată tensiune şi o gravitate nebănuită îşi fac simţită prezenţa. [...] Conţinute unele în altele, aceste tensiuni manifestă - conştient sau inconştient - o luptă surdă între cuminţenie şi răzvrătire, între auto-izolare şi nevoia de irupere, pe care artista, supusă unor noi sau necunoscute constrângeri, o duce cu sine şi cu lumea din jur. În sensul acesta, există o legătură subtilă a acestor lucrări (uneori sumbre) cu poemele din antologia „De mâine vom fi pământ fierbinte”, cu gravitatea şi seriosul lor marcat de o grijă existenţială profundă şi de un anume, ireductibil, „rău al istoriei”, spune Magda Cârneci.

Moştenit sau întrezărit, acest rău are o evidentă (şi poetică) vibraţie personală”, apreciază curatorul expoziţiei.

„Mai simplu spus, utilizând termenii lui Marin Preda, aş observa că poeziei lui Andrei Novac nu-i este străină bătrâna problematică umană. La care se raportează altfel, desigur, decât la modul ironic-şarjat în care o abordează mai vechea poezie optzecistă. [...] Prezenta antologie, parcurgând cei 20 de ani care s-au scurs de la debutul editorial al lui Andrei Novac, ne livrează un poet puternic, cu miză şi cu personalitate. Sunt multe versuri care se reţin, în această culegere, şi nu puţine poezii în care Novac arată că posedă ceva rar în generaţia sa literară. Şi anume, viziune. De aceea, spunem, ea reprezintă nu numai o elocventă carte de vizită, ci şi un prag care se cere trecut, întru împlinirea vocaţiei”, subliniază Răzvan Voncu, critic literar.

Andrei Novac s-a născut la 1 iulie 1983, în Târgu-Jiu. Licenţiat în istorie al Universităţii de Vest din Timişoara, Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie, respectiv absolvent al masteratului de Relaţii Internaţionale şi Integrare Euro-Atlantică din cadrul Universităţii Bucureşti, Facultatea de Istorie. Din 2013, doctor în filologie al Universităţii de Vest din Timişoara.  Este laureat al mai multor premii, printre care: Premiul „Mircea Ciobanu”, acordat de Uniunea Scriitorilor din România; Premiul pentru Poezie al Revistei „Convorbiri literare”, Iaşi, 2019; Premiul „Scriitorul lunii august 2019”, acordat de Uniunea Scriitorilor din România; Premiul Special, acordat de Filiala Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România 2019. Volumul Regula timidităţii a fost nominalizat la Premiul „Mihai Eminescu”, acordat de Academia Română, 2018.

Flavia Lupu s-a născut în 1986, la Constanţa. Artist vizual, doctor în arte, cadru didactic la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. Deşi specializată în pictură, lucrează şi în medii precum fotografie, instalaţie, performance. A participat la expoziţii de grup, workshopuri şi conferinţe atât în ţară, cât şi în oraşe din Austria, Belgia, Italia respectiv Ungaria. A realizat numeroase proiecte personale cu teme precum apartenenţa socio-culturală, stereotipurile de gen, relaţia dintre spaţiul public şi spaţiul privat, identitate culturală şi investigarea structurală a creativităţii. Trăieşte şi lucrează în Bucureşti.

 

De mâine suntem pământ fierbinte

Pictură/ Instalaţie/ Prezentarea antologiei de poezie „De mâine suntem pământ fierbinte” de Andrei Novac

Flavia Lupu

Andrei Novac

Curator: Magda Cârneci

25 octombrie – 1 noiembrie 2021, Combinatul Fondului Plastic, Spaţiul The Institute

Participarea se face pe bază de înscriere prealabilă prin transmiterea unui email la participalaeveniment@gmail.com

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Utilizator Adevărul
25.10.2021, 23:50:52

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările