Arte

articolul anterior articolul urmator

Degustare de filme pe malul Dunării, la Port Cetate

0
24 Aug 2015 17:37:56
Autor: Ionela Roşu

Filmul „Turneul”, de Goran Markovic a deschis duminică seara cea de-a şasea ediţie a Divan Film Festival, la Port Cetate, în prezenţa mai multor cinefili şi a unor invitaţi speciali. Festivalul va continua până duminică, cu peste 50 de proiecţii, dezbateri şi concerte.

„Turneul/ Turneja” (2008, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Slovenia), de Goran Markovic, a fost primul film prezentat în programul evenimentului de la malul Dunării, a cărui temă este „Drumuri şi Răspântii”. Drama cu accente comice - a cărei acţiune se petrece în iarna anului 1993 - spune povestea unei trupe de teatru care încearcă să câştige bani plecând în turneu prin Kraina. Actorii ajung în mijlocul războiului, rătăcesc de pe un front pe altul, trecând prin momente tensionate.

„Am reuşit să facem festivalul şi anul acesta. Nu este uşor şi am vrea să mergem înainte şi cu ediţii care să cuprindă filme din ţările dunărene”, a spus în deschiderea festivalului Mircea Dinescu, amfitrionul evenimentului care face parte din proiectul Craiova - Capitală Europeană a Culturii 2021, citat de Mediafax.

Programul Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară mai cuprinde proiecţiile unor filme de scurtmetraj selectate la Festivalul de Film de la Cannes, producţii din Republica Moldova, Serbia, Grecia, Bulgaria, Croaţia şi Muntenegru, filme de animaţie, dar şi trei lungmetraje şi cinci scurtmetraje româneşti.

Pelicula „Ilustrate cu flori de câmp”, de Andrei Blaier, va fi proiectată în festival, la împlinirea a 40 de ani de la momentul lansării. Producţia românească dezbate un subiect considerat tabu la vremea respectivă şi care a fost reluat în „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, de Cristian Mungiu.

Proiecţia filmului „Aliyah Dada” (2015), de Oana Giurgiu, care prezintă o istorie bine documentată a evreilor din România, va avea loc în prezenţa regizoarei. În urmă cu 133 de ani, o comunitate mică din Moineşti pleca spre Ţara sfântă, pentru a înfiinţa una dintre primele colonii evreieşti din Palestina. De atunci şi până azi, drumul evreilor către Israel se împleteşte cu istoria României moderne printr-o relaţie de iubire şi ură. Povestea istoriei este decupată vizual în stil dadaist ca un tribut adus iniţiatorilor curentului, Tristan Tzara şi Marcel Janco, doi evrei cu rădăcini în România.

Documentarul lui Alexander Nanau produs de HBO „Toto şi surorile lui” (2014), care tocmai a primit un premiul Festivalul de la Sarajevo, va fi şi el prezentat în cadrul evenimentului. Filmul spune povestea lui,  Toto care locuieşte cu surorile lui mai mari, Andreea şi Ana, alături de un lung şir de unchi, vecini şi consumatori de droguri din cartier. Mama lui este în închisoare pentru trafic de droguri. Singura lui supapă este un centru de sprijin unde face şcoala şi descoperă dansul hip-hop. La rândul lor, surorile lui adolescente îşi caută şi ele locul în lume şi se maturizează, fiecare în felul ei, înainte de vreme.

Printre invitaţii ediţiei de anul acesta se numără regizorii Oana Giurgiu, Sorin Dorohoi, Sinişa Dragin, Andrei Răutu, actorii George Mihăiţă şi Dan Nuţu, care vor fi prezenţi la proiecţia aniversară a filmului „Ilustrate cu flori de câmp”.

Cea de-a şasea ediţie a Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este prezentată de actorii Iulia Verdeş şi Dan Bordeianu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările