Despre ce e filmul „Bacalaureat“, cu care Cristian Mungiu a fost selectat pentru a treia oară în competiţie la Cannes. Premiera românească va avea loc în mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Bacalaureat“, cel mai recent lungmetraj al regizorului Cristian Mungiu, a fost selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes şi va intra în competiţia pentru trofeul Palme d’Or, cea mai importantă recunoaştere pentru autorii de film de artă.

Este cea de-a treia participare a lui Cristian Mungiu în competiţia oficială, la precedentele două filmele sale fiind recompensate cu trofeul Palme d’Or, în 2007, pentru 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile şi premiile pentru scenariu şi interpretare feminină, în 2012, pentru După dealuri.

Cristian Mungiu: Mă bucură foarte mult selecţia în competiţia oficială la Cannes şi îmi doresc să ofer spectatorilor din România posibilitatea de a vedea filmul pe cât posibil în acelaşi timp cu premiera mondială. Nu ştim încă data precisă a proiecţiei noastre la Cannes, însă în România „Bacalaureat” va putea fi văzut începând cu 20 mai în toate oraşele din ţară în care mai există săli şi unde cinematografele doresc să includă filmul în programul lor de proiecţii.

Bacalaureat, cunoscut în perioada de pregătire sub numele de Fotografii de familie, spune povestea unui doctor dintr-un mic oraş de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societăţii româneşti de astăzi.

Filmul îi are în rolurile principale pe Adrian Titieni şi pe Maria Drăguş. Adrian Titieni a interpretat peste 50 de roluri în filme româneşti, debutând în 1986 în filmul Pas în doi, regizat de Dan Piţa. Maria Drăguş, actriţa germană de origine română, a debutat în Panglica albă, filmul lui Michael Haneke recompensat cu Palme d’Or în 2009.

Cristian Mungiu BACALAUREAT Secventa film

Povestea porneşte şi de la multele articole despre corupţie şi educaţie din presa românească a ultimilor ani

Regizorul Cristian Mungiu a declarat pentru News.ro, că cel mai recent film al său - selectat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes - are ca sursă de inspiraţie şi multele articole despre corupţie şi educaţie din presa românească a ultimilor ani şi că o nouă prezenţă a sa în competiţia de pe Croazetă s-ar putea încheia cu orice rezultat.

Povestea filmului porneşte de la preocupările unui părinte în contextul societăţii noastre de astăzi, explică Cristian Mungiu.

Afis film Bacalaureat
”Ce îi transmiţi copilului tău, asta e chestiunea de bază. Ce îl înveţi: cum să se descurce în lumea noastră obişnuită cu scurtături pentru oricare situaţie sau cum să respecte nişte principii, cu speranţa că doar aşa se va îndrepta ceva vreodată într-o societate în care predomină individualismul în detrimentul unei educaţii pentru binele comun”,

adaugă acesta.

Despre sursa de inspiraţie a istoriei spus în ”bacalaureat”, Cristian Mungiu spune că povestea porneşte şi de la multele articole despre corupţie şi educaţie din presa românească a ultimilor ani.

”M-am întrebat, la un moment dat, dacă există un raport între educaţie şi felul în care se perpetuează compromisul ca mijloc de devenire socială”, a mai declarat Cristian Mungiu.

Producţia ”Bacalaureat” este primul lungmetraj al lui Cristian Mungiu care are în centru un personaj masculin.

”Eu pornesc de la întâmplări, de la teme, de la ce fel de film vreau să fac, nu atât de la genul personajelor”, a mărturisit cineastul.

”Deciziile despre care vorbeşte filmul sunt luate cel mai adesea de capul familiei într-o societate aşa de paternalistă că a noastră aşa că mi s-a părut just să folosesc perspectiva narativă a unui bărbat. Însă fiecare personaj exprima o opinie în film, opinie care ne vorbeşte despre stereotipurile şi prejudecăţile societăţii noastre”, a afirmat Cristian Mungiu.

Cât priveşte Festivalul de Film de la Cannes, Cristian Mungiu este rezervat în a-şi exprima speranţele, însă este dornic să ofere spectatorilor acest film cât mai curând.

”Nu poţi să ştii niciodată”, a spus Mungiu despre competiţia de la Cannes. ”Cine s-ar fi aşteptat să luăm Palme d’Or în 2007?”

”Cel mai mult îmi doresc să ofer spectatorilor din România posibilitatea de a vedea filmul, pe cât posibil, în acelaşi timp cu premiera mondială de la Cannes. Nu ştim încă dată precisă a proiecţiei «Bacalaureat» în festival, însă, în România, filmul va putea fi văzut începând cu 20 mai în toate oraşele din ţară în care mai există săli şi unde cinematografele doresc să includă filmul în programul lor de proiecţii”, a mai spus regizorul.

”Bacalaureat”, al cărui titlu provizoriu a fost "Fotografii de familie", este primul film realizat de Cristian Mungiu de la "După dealuri/ Beyond the Hills", care a avut premiera la Festivalul de la Cannes în 2012.

Filmul îi are în rolurile principale pe Adrian Titieni şi pe Maria Drăguş.

O coproducţie România-Franţa-Belgia, pelicula vorbeşte despre responsabilităţile vieţii de părinte, iar filmările au avut loc în vara anului 2015.

Cristian Mungiu s-a născut pe 27 aprilie 1968, la Iaşi. A studiat literatura engleză, la Universitatea din Iaşi, iar în 1998 a devenit licenţiat în regie, după ce a urmat cursurile Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.

Este primul regizor român care a câştigat Palme d’Or pentru lungmetraj, la ediţia din 2007 a Festivalului de Film de la Cannes, cu filmul ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”.

Cineastul a semnat regia a 12 filme de scurt şi lung metraj. A debutat în lungmetraj cu filmul ”Occident” (2002), cu Alexandru Papadopol în rolul principal, şi a continuat cu filmele ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (2007), ”Amintiri din Epoca de Aur” (2009) şi ”După dealuri” (2012).

În 2012, la Festivalul de Film de la Cannes, Cristian Mungiu a primit trofeul pentru cel mai bun scenariu, pentru povestea filmului ”După dealuri”, care a primit şi premiul de interpretare feminină, atribuit actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur.

De asemenea, Cristian Mungiu este primul cineast din România care a fost invitat să facă parte din juriul competiţiei oficiale de la Cannes, la ediţia din 2013. Juriul din acel an a fost prezidat de regizorul Steven Spielberg.

În 2012, regizorul a primit din partea Regelui Mihai I medalia "Crucea Casei Regale a României", după ce, în iunie 2007, a primit Ordinul Naţional ”Steaua Romaniei” în grad de Cavaler din partea preşedinţiei României. În mai 2013, a primit titlul de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor din partea Guvernului francez.

A înfiinţat, în 2003, împreună cu regizorul şi muzicianul Hanno Höfer şi cu directorul de imagine Oleg Mutu, compania de producţie Mobra Films.

Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 11 - 22 mai. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de cineastul australian George Miller.

Actorul francez Laurent Lafitte a fost desemnat prezentator principal al ceremoniilor oficiale.

Lungmetrajul ”Café Society”, de Woody Allen, va fi proiectat în deschiderea celei de-a 69-a ediţii a Festivalul de Film de la Cannes, pe 11 mai.

Înfiinţat în 1946, Festivalul de Film de la Cannes este considerat unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil din lume, fiind organizat în fiecare an în luna mai, la Palais des Festivals et des Congres.

Festivalul de film de la Cannes selectează în competiţia oficială circa 20 dintre cele mai bune filme ale anului, alese din 1800 de filme înscrise în competiţie, şi se desfăşoară în acest an între 11 şi 22 mai.

Fişa tehnică a filmului

BACALAUREAT, 2016, 128’, Scenariul şi regia: Cristian Mungiu; Imaginea: Tudor Vladimir Panduru; Scenografia: Simona Pădureţu; Montaj imagine şi sunet: Mircea Olteanu; Director de film: Adrian Moroca; Producător executiv: Tudor Reu. Cu: Adrian Titieni, Maria Drăguş, Lia Bugnar, Mălina Manovici, Vlad Ivanov, Rareş Andrici. O producţie Mobra Films cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Eurimages, cu participarea Canal+, France Télévisions, Ciné+, Wild Bunch, cu contribuţia Orange România, Catena, Carlsberg, Groupama Asigurări. Co-producători: Why Not Productions, Les Films du Fleuve, France 3 Cinéma. O coproducţie România-Franţa-Belgia.

Filmul este distribuit în Romania de către Voodoo Films.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite