Arte

articolul anterior articolul urmator

Despre muzica klezmer şi rădăcinile ei româneşti, despre monumentele evreieşti din Berlin, într-o nouă conferinţă online cu participare deschisă

1
15 Jun 2021 14:47:42
Autor: M. Teodorescu

Puţini mai ştiu astăzi că tradiţia muzicală evreiască numită astăzi „klezmer” (cuvânt de origine idiş care înseamnă aproximativ „instrumente muzicale”) a fost puternic influenţată de muzica populară românească.

De exemplu, un cântec klezmer precum „Rumania Rumania”, a cărui linie melodică este inspirată de o horă românească, nu doar că a intrat în patrimoniul cultural al diasporei evreieşti europene, dar a fost „adoptat” inclusiv de muzicieni evrei fără legături cu România, devenind celebru în interpretarea lui Aron Lebedeff, muzician evreu de origine ucraineană emigrat în SUA. (Puteţi asculta aici interpretarea în idiş a lui Lebedeff, în care se aud cuvinte precum „mămăligă”, „pastramă”, „cârnaţi”, „castravete” şi, desigur, „vain”.)
 
În Germania, tradiţia klezmer a influenţat figuri de prim rang ale istoriei muzicii, ca Gustav Mahler.
 
Astfel de conexiuni vor fi prezente în cea de-a doua sesiune a seriei de conferinţe online din proiectul „1.700 de ani de istorie şi cultură evreiască în Germania”, organizată de Ambasada Germaniei la Bucureşti cu sprijinul Ambasadei României în Germania, a Ambasadei Israelului în România şi Fundaţiei Magna cum Laude-Reut.
 
Evenimentul va avea loc pe data de 15 iunie, începând cu ora 16:00, şi le va oferi participanţilor nu doar ocazia de a asculta live interpretări de muzică klezmer, ci şi de a urmări o serie de prezentări pasionante, un adevărat periplu cultural şi educaţional prin 17 secole de istorie şi tradiţie.
 
Astfel, dirijorul Daniel Jinga, directorul Operei Naţionale Bucureşti, va discuta cu Ion M. Ioniţă, redactor-şef al revistei Historia, iar istoricul Adrian Cioroianu, actriţa Maia Morgenstern şi trupa Teatrului Evreiesc de Stat, alături de Orchestra Metropolitană Bucureşti (sub bagheta aceluiaşi Daniel Jinga), vor oferi o prezentare inedită a moştenirii evreieşti în istoria, muzica şi teatrul german.
 
Evenimentul va cuprinde, totodată, o prezentare video a celor mai importante repere ale vieţuirii evreilor în capitala germană, în relatarea lui Emil Hurezeanu, fost ambasador al României la Berlin, în prezent şeful misiunii diplomatice române în Austria.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

MV R.
15.06.2021, 17:44:58

Ascult des muzică kletzmer,și îmi place. Celor care sunt interesați,dar nu au mai ascultat așa ceva,le recomand atât ”Rumania,Rumania”,cât și ”Who was Essad Bey” al formației The Disorientalists.

Modifică Setările