Dimitrie Cantemir şi Anton Pann... spre bucuria noastră

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
s

Eveniment de specială importanţă în contextul actual al vieţii noastre muzicale s-a dovedit a fi fost concertul pe care, cu totul recent, formaţia vocal instrumentală Anton Pann l-a oferit pe scena Operei bucureştene.

A fost omagiată personalitatea acestei mari personalităţi iluministe care a fost Dimitrie Cantemir, om de  cultură, cercetător-muzicolog de mare acribie privind studiul muzicii orientale; iar aceasta în perioada în care a beneficiat de situaţia practicată în epocă, a domiciliului forţat la Istambul, în perioada în care tatăl său era domnitor al Moldovei.

A pendulat cu inteligenţă diplomatică între cele două mari imperii ale timpului, cel otoman, cel rus, între estul şi vestul Europei. A lasat o operă componistică fundamentală care aparţine tezaurului muzicii culte orientale destinate ansamblurilor camerale ale timpului. 

Au recreat această atmosferă cu minuţioasă aplecare, câţiva membri pasionaţi ai formaţiei, muzicieni de aleasă vocaţie, Constantin Răileanu – voce şi kanun - ţiteră/psalterion, Alexandru Stoica la oud/lăută orientală, violonistul Sabin Laviniu Penea, violoncelistul Andrei Alexandru Niţescu, percuţionistul Ghassan Bouz - la bendir şi riq – Libsn. Intregul spectacol a beneficiat de abilităţile maestrului de sunet Leonidas Palaskas, sosit din Grecia. Cu acest prilej a fost lansat un impresionat CD, parte a acestui impresionant proiect CantemirMeloII. Pitorească, cuceritoare s-a dovedit a fi fost participarea actorului Sergiu Cioiu, cel care a sporit atracţiozitatea întregului concert-spectacol.

A fost un spectcol de muzică şi de poezie, spectacol marcat de rafinamentul timbral al pieselor de început, tradiţionalul peşrev, gen muzical instrumental bazat pe structuri intonaţionale de ethos diferit, de diferitele tipuri de makam; ...aspect admirabil pus în valoare de muzicienii formaţiei.

Am avut parte de texte muzicale preluate din ” Cartea ştiinţei muzicii după felul literelor”, lucrare stiinţifică fundamentală datorată eruditului principe moldav. Iar aspectul pitoresc evocator a fost întregit de însăilarea textelor datorate marilor făcători de limbă şi întremători de spirit care au fost Miron Costin, Dosoftei Mitropolitul; li s-au alăturat cu bună înplinire versurile poetului persan Omar Khayyam, ale petului libanez Khalil Gibran. 

Am asitat la unul dintre cele cinci sute de spectacole similare prezentate în marea majoritate a tărilor europene, inclusiv în Grecia, în Ucraina şi Moldova de dincolo de Prut; dar şi în Maroc şi în Turcia; evident şi în ţara noastră.    

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite