Din nou reconfortantă, Orchestra Română de Tineret entuziasmează la Expo 2020

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Virgil Oprina
FOTO Virgil Oprina

Printre numeroasele ştiri - fie pozitive, fie neutre, fie insinuante - despre Expoziţia Mondială din Dubai - Expo 2020, se strecura, mai mult sau mai puţin neobservată, informaţia că Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea a girat primul eveniment cultural românesc de anvergură de la Expo 2020 Dubai.

Solişti fiind laureaţii Concursului Internaţional „George Enescu” 2021, violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu. Concertul a avut loc în onoarea Zilei Naţionale a României pe scena Millenium Amphitheater din cadrul Expoziţiei Mondiale Dubai 2020, fiind programat în seara de 6 decembrie, în timp ce în data de 7 decembrie, formaţii camerale desprinse din  Orchestră Româna de Tineret, au susţinut micro-recitaluri în pavilionul României la Expo 2020.

Prezentă pentru a doua oară la o Expoziţie Mondială, după Milano 2015, Orchestra Română de Tineret a adus din nou pe scenă acea energie debordantă pe care o imprimă tuturor apariţiilor sale din 2008 până în prezent, la ora actuală aflându-se, practic, la a treia sau chiar a patra generaţie de membri, al căror numitor comun este tocmai acest entuziasm debordant care se suprapune talentului şi indiscutabilelor calităţi de virtuozitate individuală a membrilor săi, care i-au adus celebritatea în scurtă, dar foarte densă, biografie artistică de... 13 ani.

Concertul Orchestrei Române de Tineret a adus exact acea notă de optimism pe care încearcă să o inspire publicului prezenţa României la Expo 2020, programul muzical cuprinzând lucrări de Sabin Păutza, Ciprian Porumbescu, Constantin Dimitrescu, Rossini, Mascagni, Saint-Saëns, Puccini, Glinka  şi Johann Strauss Fiul. Cei doi solişti – care au cântat şi în orchestră, de altfel, în calitate de concert-maestru şi de şef partidă violoncel – o formulă originală, au prezentat două binecunoscute lucrări româneşti, Balada pentru vioară şi orchestră de Ciprian Porumbescu (Valentin Şerban – vioară) şi Dansuri româneşti pentru violoncel şi orchestră de Constantin Dimitrescu (Ştefan Cazacu – violoncel), ele fiind precedate de inedită suită orchestrală Jocuri romaneşti de Sabin Păutza, care a entuziasmat publicul din primele minute, mai ales prin surprinzătoarele momente de "strigături" folclorice, care puneau în valoare calităţi neştiute ale membrilor orchestrei.


FOTO Virgil Oprina

Orchestra Romana de Tineret FOTO Virgil Oprina

Întreaga selecţie repertorială a adus culoare şi bună dispoziţie, tinereţea muzicienilor şi prospeţimea muzicii propuse entuziasmând publicul, care efectiv nu îi mai lăsa să plece de pe scenă.

Acest eveniment a fost doar primul dintr-o serie pregătită de Pavilionul României la Expo 2020, în plan aflându-se două concerte extraordinare ale ansamblului Violoncellissimo, pe 21 şi 23 decembrie, cu un program spectaculos adaptat sărbătorilor de iarnă şi de un eveniment special pregătit de Orchestra Operei Naţionale din Bucureşti cu ocazia Zilei culturii naţionale, pentru 17 ianuarie, o gală extraordinară de operă dirijată de Tiberiu Soare, avându-i ca solişti pe soprana Teodora Gheorghiu, mezzo-soprana Ruxandra Donose, tenorul Daniel Magdal şi baritonul Iordache Basalic.

În paralel, Pavilionul Ronâniei la Expo 2020 găzduieşte în fiecare zi programe artistice propuse de studenţi ai universitătilor de muzică din ţară, după Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea Transilvania din Braşov venind rândul Universitătii de Muzică din Bucureşti să ofere programe artistice la Pavilion, în colaborare cu Creart, în perioada 15 ianuarie - 15 februarie 2022.

Aşadar, cheia în care România, prin persoana comisarului general Ferdinand Nagy, a găsit soluţia de a se prezenta într-un mod aparte publicului de la Expo 2020 Dubai, a fost prezenta umană - fie prin tinerii muzicieni, fie prin meşterii populari. Această idee s-a dovedit a fi o alegere foarte potrivită, paradoxal tocmai în contextul unei ediţii în care tehnologia a avut partea leului, prin prisma faptului că, la cel mai mare eveniment mondial cu prezentă fizică organizat de la începutul pandemiei, lumea îşi doreşte să vadă evenimente reale, care emotionează efectiv şi nu doar proiecţii spectaculoase ale unor evenimente sau întâmplări care se petrec altundeva şi altcândva şi există la Expo 2020 doar prin intermediul ecranelor.

Iar concertul Orchestrei Române de Tineret din seara de 6 decembrie a fost un astfel de eveniment, viu, real, emoţionant, care le-a reamintit tuturor celor prezenţi cât este de plăcut să simţi emoţia artistică pe viu, nemijlocit şi cât de mult ne lipseşte de aproape doi ani firescul acestei normalităti.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite