Arte

articolul anterior articolul urmator

Dirijorul britanic Leo Hussain revine la Sala Radio cu un program Elgar/Sibelius

0
24 Feb 2020 14:31:10
Autor: ADH

Dirijorul britanic Leo Hussain – care debuta în 2016 pe prestigioasa scenă a Operei Regale (Covent Garden) din Londra cu Oedipe de George Enescu, bucurându-se de un mare succes de public - revine vineri, 28 februarie (19.00), la Sala Radio.

De această dată, Leo Hussain va dirija la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio un frumos eveniment ce cuprinde creaţii ale compozitorului britanic Edward Elgar – Elegie şi Concertul în mi minor pentru violoncel şi orchestră (solist: Mircea Marian). Considerat un ”Shakespeare” al muzicii britanice, privit ca întruchipând spiritul englez în note, Elgar spunea despre arta sa: ”Este muzică în aer, peste tot în jurul nostru, lumea este plină de muzică şi pur şi simplu poţi lua din ea atât cât ceri.”

Seara de la Sala Radio se va încheia cu Simfonia nr. 1 semnată de compozitorul finlandez Jean Sibelius, lucrare dirijată la premieră de Sibelius însuşi, la pupitrul Filarmonicii din Helsinki, în 1899.

Succesul lui Leo Hussain pe scena londoneză a fost urmat de reinvitarea sa la Opera Regală şi de alte contracte în importante săli de concerte sau de operă europene. Un promotor activ al creaţiilor lui Enescu, Leo Hussain a răspuns invitaţiei de a dirija Enescu la Sala Radio în anul 2018.  

S-a aflat la pupitrul unor ansambluri ca Orchestra Filarmonicii din Luxemburg, orchestra Operei din Frankfurt şi cea de la Theater an der Wien, unde a prezentat o nouă producţie a operei Wozzeck de Alban Berg. Totodată, a colaborat cu Wiener Symphoniker, ORF Vienna Radio Orchestra, WDR Symphony Orchestra Köln, Prague Philharmonia, Orchestra Regală din Danemarca ş.a. În cadrul Festivalului Internaţional George Enescu Leo Hussain a fost invitat să dirijeze opera Wozzeck de A. Berg şi Gurrelieder de A. Schönberg.

În afara Europei, Leo Hussain a fost apreciat alături de Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra la Tokyo Spring Festival, de orchestre din Australia, Tasmania, şi la opera din San Francisco. La Festivalul de la Salzburg i-a asistat pe Sir Simon Rattle şi Berliner Philharmoniker, Valery Gergiev şi Vienna Philharmonic, menţinând constante colaborări cu Daniel Barenboim şi Yannick Nézet-Séguin. Leo Hussain şi-a urmat studiile muzicale la University of Cambridge şi la Royal Academy of Music.

Violoncelistul Mircea Marian este solist instrumentist al Orchestrei de Cameră Radio, membru al formaţiilor Duo Cello Jaya, PlaCello, al Orchestrei Române de Tineret, al ansamblurilor Violoncellissimo şi Profil.

Mircea Marian a susţinut concerte în calitate de solist alături de orchestrele: Filarmonia din Gera – Germania, Orchestra Naţională Radio - Bucureşti, Filarmonica de stat Arad, Filarmonica Botoşani, Filarmonica de stat Muntenia din Târgovişte, Orchestra Universitaria a U.N.M.B., Orchestra Universităţii din Graz-Austria, Filarmonica Oltenia din Craiova etc.

De asemenea, a realizat înregistrări în cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune, atât în calitate de solist cât şi alături de Duo Cello Jaya.

A participat la masterclass-uri şi festivaluri precum: Festivalul Internaţional George Enescu, Festivalul Internaţional Sergiu Celibidache, Festivalul SoNoRo, SoNoRo Interferenţe, Nocturne Baroce, Festivalul Meridian, Festivalul IS Potsdamer Innenstadt, Festivalul Enescu şi muzica lumii.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii