Dirijorul Christian Badea: „Alexandra Conunova şi Andrei Ioniţă sunt tineri solişti români care reprezintă viitorul muzicii clasice în România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dirijorul Christian Badea şi Orchestra Filarmonicii "George Enescu"
Dirijorul Christian Badea şi Orchestra Filarmonicii "George Enescu"

Joi, 18 şi vineri, 19 aprilie  de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de maestrul Christian Badea, consilier artistic şi dirijor principal al Filarmonicii, va avea în program Uvertura Carnaval de Antonin Dvorak, Concertul în la minor pentru vioară, violoncel şi orchestră, op. 102 de Johannes Brahms şi Poemul extazului, op. 54 de Alexandr Scriabin.

 Solişti în concertul lui Brahms vor fi violonista Alexandra Conunova şi violoncelistul Andrei Ioniţă, care revin pe scena Ateneului, alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, condusă de maestrul Christian Badea.

„Sunt bucuros să pot prezenta publicului Filarmonicii “George Enescu”, în câteva  săptămâni, trei concerte cu un repertoriu divers şi foarte interesant, cu tineri solişti români care reprezintă viitorul muzicii clasice în România. După Şostakovici , Korngold si Brahms, vom avea, joi si vineri, două concerte cu o lucrare faimoasă şi fascinantă, dar putin cântată,  Poemul extazului de Scriabin. În concertul pentru vioară şi violoncel de Brahms, soliştii vor fi doi tineri muzicieni de excepţie, pe care îi întâmpinăm cu mult drag de fiecare dată când vin la Ateneu - Alexandra Conunova şi Andrei Ioniţă. Simfonia nr. 5 de Şostakovici - prezentată la începutul lui martie şi Simfonia nr.2  de Brahms, din programul săptămânii care a trecut, au marcat  două realizări artistice de cel mai înalt nivel ale Orchestrei Filarmonicii - dovezi concrete a marelui potenţial al acestei orchestre, care merită maximum de atenţie şi de sprijin din partea tuturor“, spune dirijorul Christian Badea.

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice şi operei, Christian  Badea, consilier artistic şi prim-dirijor al Filarmonicii „George Enescu”, a concertat pe toate continentele şi în cele mai importante săli şi teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena),  Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam). Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artişti de referinţă ai timpului nostru - Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renée Fleming, Natalie Dessay, Thomas Hampson. Sub semnul Leonard Bernstein 100, centenarul naşterii artistului a fost sărbătorit la Filarmonica „George Enescu”, ultimele două concerte simfonice ale stagiunii trecute fiindu-i dedicate de maestrul Christian Badea - unul dintre discipolii cei mai de seamă ai faimosului compozitor, dirijor, pianist şi pedagog american.

Christian Badea a condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără Royal Philharmonic şi BBC Symphony (Londra), Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra Montreal Symphony, Filarmonica din Tokio, Pittsburg Symphony (Torino). La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast şi variat.

În 2012, Christian Badea a devenit dirijorul principal al Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti şi, în acelaşi an, a înfiinţat Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică, dedicată realizarii  unor proiecte artistice de cea mai înaltă valoare artistică internationala şi susţinerii dezvoltării artistice a celor mai talentati  tineri muzicieni din România şi din alte ţări europene. Printre proiectele realizate de Fundaţie se numără Festivalul Internaţional de Muzică Sibiu-Hermannstadt din 2014, „Proiectul Parsifal la Ateneu“, prezentat în 2015 şi în 2016 şi ciclul „Mari Concerte al Centenarului României“, în colaborare cu Filarmonica „George Enescu“, în toamna anului 2018.

Dupa un succes răsunător la debutul său cu opera „Andrea Chenier“, la Teatro Colon din Buenos Aires, Christian Badea a fost imediat invitat să se reîntoarcă în 2019, pentru o nouă montare a operei „Turandot“.Parteneriatul său artistic cu Opera din Sydney, început în anul 2011, continuă cu angajamente până în stagiunea  2020- 2021. În domeniul simfonic,  Christian Badea revine în Spania şi la Festivalul „George Enescu” 2019 din Bucureşti pentru a dirija Filarmonica din Sankt Petersburg cu Vadim Repin ca solist.

A cântat pe scene prestigioase

Imagine indisponibilă

 Alexandra Conunova (foto) este câştigătoare a Concursului Joseph Joachim de la Hanovra (2012), iar în 2015 a fost laureată la Concursul internaţional din Singapore şi a câştigat Premiul III (Premiul I neacordându-se) la prestigiosul Concurs Ceaikovski de la Moscova. De asemenea, în 2016 a primit la Londra Borletti-Buittoni Fellowship. Apreciată pe scene de prestigiu, Alexandra Conunova a fost acompaniată de orchestre de renume, precum Orchestra de cameră Mahler, Orchestra de la Svizzera Italiana, NDR Hannover, Radio Saarbrück, Orchestra Mariinski, Camerata Bern, Orchestra Teatrului Reggio din Torino, Orchestra din Sevilia, Orchestre de Toulouse, orchestrele de cameră din Stuttgart şi Viena, sub bagheta dirijorilor Valery Gergiev, Theodor Curentzis, John Axelrod, Vladmir Spivakov, Gianandrea Noseda. Turneele recente includ evoluţii în Japonia alături de Filarmonica din Moscova şi de dirijorul Yuri Simonov, precum şi la Budapesta, Aix en Provence, Paris şi Londra, alături de Laurence Equilbey şi a sa Insula Orchestra. Este invitată să concerteze la festivaluri importante: Verbier, Montreux Septembre Musical, Gstaad, BBC London, Ferrara Musica, Accademia Santa Cecilia Roma, Hamburg Martha Argerich Festival, Bonn, Colmar, Menton, Radio France Montpellier, Aix-en-Provence Festival de Pâques, Folles Journées de Nantes. Pasionată de muzica de cameră, violonista susţine numeroase recitaluri, alături de Michail Lifits, Renaud Capuçon, Edgar Moreau, David Kadouch, Andreas Ottensamer, Gérard Caussé, Boris Brovtsyn, Jean Rondeau. Din partea Preşedinţiei Republicii Moldova, Alexandra Conunova a primit distincţia "Maître ès Arts". Tot în ţara natală, a înfiinţat fundaţia de caritate "ArtaVie", care se adresează familiilor şi copiilor din familiile dezavantajate. Discografia sa include şi sonatele de Prokofiev alături de Michail Lifits (la casa Aparté) şi Triplul concert de Beethoven, acompaniată de Insula Orchestra şi Laurence Equilbey (pentru Erato). Alexandra Conunova cântă pe o vioară Guarneri del Gesu "von Vecsey" (1730).

Laureat a numeroase premii internaţionale

Imagine indisponibilă

 Andrei Ioniţă (foto) este câştigător al Premiului I la Concursul Internaţional „Ceaikovski” din Moscova în iunie 2015, de asemenea laureat a numeroase concursuri internaţionale, dintre care amintim „Aram Haciaturian”, International ARD Music Competition, „Emanuel Feuermann”. În 2016-2018, a fost desemnat  drept “New Generation Artist” de către BBC. Născut în 1994 la Bucureşti, a început studiul pianului la vârsta de cinci ani, iar trei ani mai târziu a luat primele lecţii de violoncel. A studiat cu Ani-Marie Paladi la Şcoala de muzică „Iosif Sava” din Bucureşti şi cu Jens Peter Maintz la Universität der Künste Berlin. A concertat cu Münchner Philharmoniker, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Orchestra Mariinsky, Filarmonica din Skt. Petersburg, Filarmonica Cehă, BBC National Orchestra of Wales, Filarmonica din Tokio, sub bagheta unor dirijori de renume: Valeriy Gergiev, Mikhail Pletnev, Nicholas Collon, printre alţii.  Stagiunea 2017-2018 a cuprins debutul lui Andrei Ioniţă alături de The Hallé Orchestra (sub bagheta lui Cristian Măcelaru), Royal Scottish National Orchestra (cu Karl-Heinz Steffens), BBC Philharmonic (Yan Pascal Tortelier şi Omer Meir Wellber), San Diego Symphony, precum şi revenirea alături de Münchner Philharmoniker şi Valeriy Gergiev. Stagiunea curentă îl găseşte din nou ca solist al Filarmonicii BBC (cu John Storgårds şi Moritz Gnann) şi al Filarmonicii din Skt. Petersburg (cu Yuri Temirkanov) şi include debuturi cu Orchestra Radio din Danemarca (cu Yuri Temirkanov), Orchestre National de Belgique (Constantinos Carydis), Yomiuri Nippon Symphony (Sylvain Cambreling) şi Grand Rapids Symphony Orchestra (Marcelo Lehninger). Andrei Ioniţă a evoluat în recitaluri susţinute la Carnegie Hall, Wigmore Hall, Konzerthaus Berlin, Elbphilharmonie din Hamburg, Zürich Tonhalle, LAC Lugano, L’Auditori din Barcelona, dar şi la festivaluri precum Kissinger Sommer, Mecklenburg-Vorpommern, Schleswig-Holstein, Verbier, Cheltenham. Discul său de debut (realizat la Orchid Classics şi lansat în primăvara 2019) cuprinde lucrări pentru violoncel solo de Bach, Kodály, Brett Dean şi Svante Henryson.  Andrei Ioniţă este bursier al Deutsche Stiftung Musikleben şi, prin generozitatea acestei fundaţii, cântă pe un violoncel realizat de Giovanni Battista Rogeri la Brescia în 1671.

       

Orchestra Filarmonicii "George Enescu"

Joi 18 şi Vineri, 19 Aprilie 2019, ora 19, Ateneul Român
Concert simfonic

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor - Christian Badea
Solişti
Alexandra Conunova - vioară
Andrei Ioniţă - violoncel

Program

·  Antonin Dvorak - Uvertura Carnaval

·  Johannes Brahms - Concertul în la minor pentru vioară, violoncel şi orchestră, op. 102

·  Alexandr Scriabin - Poemul extazului, op. 54

                

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite