Dirijorul Cristian Măcelaru şi mezzosoprana Aura Twarowska aduc „Poemul iubirii şi al mării” în stagiunea online a Filarmonicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mezzosoprana Aura Twarowska şi dirijorul Cristian Măcelaru, alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu" pe scena Aeneului Român                          Foto: RoZa Zah
Mezzosoprana Aura Twarowska şi dirijorul Cristian Măcelaru, alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu" pe scena Aeneului Român                          Foto: RoZa Zah

Joi, 4 iunie, de la  ora 19.00, în cadrul stagiunii online, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de Cristian Măcelaru, va avea în program lucrările „Amurg de toamnă” de Alfred Alessandrescu,  „Poemul iubirii şi al mării” de Ernest Chausson şi „Simfonia nr. 2”, în mi minor, op. 27 de Serghei Rahmaninov. Solistă este mezzosoprana Aura Twarowska.

"Poemul iubirii şi al mării" de Ernest Chausson este o piesă care nu se cântă foarte des. "Eu îl văd pe Chausson ca o oglindă a unui Wagner francez. Chausson e foarte lent, niciodată nu ştim exact unde se va termina armonia, pentru că atunci când credem că ajungem într-un punct, de fapt, o luăm în altă direcţie. Acest poem, interpretat cu sensibilitate de Aura Twarowska, are conotaţii filosofice. De asemenea, Simfonia nr. 2 de Rahmaninov  ne deschide o lume frumoasă prin armoniile pe care le conţine”, a spus Cristian Măcelaru. „De obicei, în ultima parte a simfoniei se fac multe tăieturi. Noi o interpretăm la Ateneu, aşa cum a scris-o Rahmaninov”, a precizat dirijorul.

Mezzosoprana Aura Twarowska se simte onorată să interpreteze, alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Poème de l'amour et de la mer, lucrarea compusă de Ernest Chausson în anul 1892. „Este o bucurie să mă reîntâlnesc cu Cristian Măcelaru într-un nou concert. A cânta sub cupola Ateneului Român este o încununare a carierei fiecărui artist roman şi un vis al fiecărui muzician”, a apreciat mezzosoprana Aura Twarowska.

Născut în Timişoara în 1980 şi plecat la 16 ani în SUA cu o bursă de două luni,  Cristian Măcelaru a devenit, la 19 ani, cel mai tânăr concertmaestru din istoria Orchestrei Simfonice din Miami. Cu o activitate dirijorală în plină ascensiune,  şi-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, în stagiunea 2010-2011 fiind numit dirijor asistent al aceleiaşi orchestre. În 2017, a debutat alături de Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam cu lucrări de Mozart, Strauss şi Wagner.. L-a înlocuit pe Mariss Jansons în concertul cu Orchestra Regală Concertgebouw  la Amsterdam şi la Bucureşti în cadrul Festivalului „George Enescu”, ediţia din 2019. Este dirijor principal al WDR Sinfonieorchester din Köln, începând cu sezonul 2019/2020. De asemenea, îi va succeda francezului Emmanuel Krivine în fruntea Orchestrei Naţionale a Franţei (ONF) din septembrie 2021. Un alt succes internaţional a fost anunţat în luna ianuarie a acestui an: violonista Nicola Benedetti, Cristian Măcelaru şi Orchestra Simfonică din Philadelphia au fost distinşi cu Premiul Grammy la categoria „Cea mai bună interpretare instrumentală solo” pentru albumul ce cuprinde lucrări de Wynton Marsalis - Concertul în re major pentru vioară şi orchestră şi Suita pentru vioară - înregistrat la casa Decca.

 Mezzosoprana Aura Twarowska se dedică vieţii muzicale încă de la vârsta de şase ani prin studiul pianului, al mandolinei şi cel al cântului în Lugojul natal. Urmează masteratul la Universitatea de Muzică din Bucureşti, unde obţine diploma de studii aprofundate - operă, la clasa prof. univ. Georgeta Stoleriu. Din 2010 este doctor în muzică. Colaborările şi turneele internaţionale îi facilitează întâlnirea cu teatrele europene, toate acestea conducând la angajarea sa ca solistă a Operei de Stat din Viena în anul 2007. În 2004, este decorată de Preşedintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

afis concert Macelaru si Twarowska 4 iunie

Stagiunea online

Orchestra Filarmonicii „George Enescu”

Joi, 4 iunie 2020, ora 19.00, Ateneul Român

Dirijor - CRISTIAN MĂCELARU

Solistă - AURA TWAROWSKA

Program

Alfred Alessandrescu - Amurg de toamnă

Ernest Chausson - Poemul iubirii şi al mării

Serghei Rahmaninov - Simfonia nr. 2, în mi minor, op. 27

Înregistrarea concertului de pe 8 noiembrie 2019  va putea fi ascultată pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) şi pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw). Accesul pe aceste canale online va fi gratuit timp de 48 de ore. 

Partener al evenimentului este Institutul Francez din România, înregistrarea fiind  transmisă şi pe pagina de Facebook a instituţiei: (https://www.facebook.com/InstitutulFrancez/).

Canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw) al Filarmonicii „George Enescu“ a fost adăugat, în cadrul stagiunii online, celorlalte instrumente de promovare: site web (https://www.fge.org.ro/), pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/), newsletter. Canalul YouTube nou creat oferă celor interesaţi posibilitatea de abonare şi de alertare prin e-mail asupra noilor postări.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite