Arte

articolul anterior articolul urmator

Dirijorul Vassily Sinaisky de la Balşoi va ridica bagheta la Bucureşti

0
25 Aug 2014 18:55:37
Autor: Florin Ghioca
Rusul Vassily Sinaisky va dirija Orchestre National de France la Bucureşti
Rusul Vassily Sinaisky va dirija Orchestre National de France la Bucureşti

În cadrul Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio "RadiRo", pe 27 septembrie va fi prezentat concertul Orchestre National de France, sub bagheta dirijorului Vassily Sinaisky, cu participarea violonistului Vadim Gluzman.

În ultima zi a Festivalului RadiRo, publicul are prilejul de a asculta live, la Sala Radio, o orchestră care a făcut istorie în secolul al XX-lea şi un program Richard Strauss - Alexandr Konstantinovici Glazunov - Sergei Rahmaninov.

Dacă prima ediţie a RadiRo a adus la Bucureşti, în 2011, Orchestre Philharmonique de Radio France, în acest an, invitatul special al festivalului este Orchestre National de France, ansamblul simfonic principal al postului public de radio din Franţa. Fiind prima orchestră simfonică fondată în capitala franceză în 1934, Orchestre National de France a realizat în cursul timpului, în premieră absolută, interpretări ale unor lucrări care au devenit legendare pentru istoria muzicală a ultimului secol, sub conducerea unor dirijori ca Sergiu Celibidache, Lorin Maazel, Kurt Masur şi Charles Dutoit. Ansamblul, care a sărbătorit recent 80 de ani de la înfiinţare, continuă să abordeze un vast repertoriu simfonic, de la marii compozitori francezi la muzică contemporană, şi este una dintre cele mai active orchestre radio europene.

La pupitrul Orchestre National de France, pentru concertul de închidere al RadiRo 2014, se va afla dirijorul Vassily Sinaisky, care a condus orchestra Teatrului Balşoi din Moscova până în 2013. Reputaţia de care se bucură Vassily Sinaisky în peisajul muzical internaţional este legată de contribuţia sa la relansarea celebrei orchestre a Teatrului Balşoi, în 2010, după cinci ani de pauză pentru lucrări de restaurare. Sinaisky este şi un dirijor de operă de mare vocaţie.

Violonistul Vadim Gluzman (foto) este solistul ultimei seri RadiRo 2014, un muzician despre care specialiştii spun că readuce la viaţă tradiţia violonistică a secolelor XIX şi XX. Vadim Gluzman cântă pe o vioară Stradivarius Leopold - Auer din 1690, a fost susţinut de Isaac Stern la începuturile carierei sale muzicale şi este în prezent un violonist foarte solicitat în Statele Unite şi Europa.

Ediţia a II-a a Festivalului RadiRo, organizat de Radio România, se va desfăşura în perioada 20 - 27 septembrie şi va aduce în premieră în România cinci orchestre radio europene, solişti şi dirijori de renume din Europa şi SUA. Directorul de onoare al Festivalului este dirijorul Cristian Mandeal. Ediţia din 2014 a Festivalului RadiRo este dedicată compozitorului german Richard Strauss, de la cărui naştere s-au împlinit recent 150 de ani.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările