DOCUMENT AUDIO Glasul lui Nicolae Steinhardt, într-o înregistrare de arhivă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Steinhardt (1912-1989)
Nicolae Steinhardt (1912-1989)

www.adevarul.ro vă prezintă un document audio în care Nicolae Steinhardt (1912-1989) vorbeşte despre Marcel Proust. Înregistrarea apare pe un CD lansat de Editura Casa Radio, la Târgul Gaudeamus.

Textul, intitulat „Acasă la Marcel Proust“, are o durată de patru minute şi a fost difuzat în emisiunea „Atlas cultural“, în cadrul rubricii „Note de călătorie“, pe 16 iunie 1979. Înregistrarea face parte din Fonoteca Societăţii Române de Radiodifuziune.

CD-ul din colecţia „Lecturi pe întuneric“ (Editura Casa Radio), intitulat „Jurnal de autor“ conţine 16 tablete radiofonice citite de N.Steinhardt în emisiunea „Atlas cultural“ realizată de Victoria Dimitriu. Înregistrările de la Radio România au fost făcute între 1978-1984.

N. Steinhardt, prezenţă radiofonică surprinzătoare, i-a încântat, timp de mai bine de cinci ani pe ascultătorii emisiunii cu lecturi din eseistica sa erudită şi captivantă, redată pe CD-ul prefaţat de Ion Bogdan Lefter.

Pe acelaşi CD, Nicolae Steinhardt mai vorbeşte şi despre George Eliot, Jean Giradoux, Francis Bacon, Maria Callas, Oscar Wilde ş.a.

În prezentarea cărţii audio, criticul Ioan Bogdan Lefter spune că vocea lui N. Steinhardt „împlineşte miracolul, «prezervându-l» minunat pe autor şi lăsându-ne şansa de a-l asculta exact aşa cum a fost: un mic om mare, firav dar de nimic înfrânt, concentrat în tonalitatea piţigăiată dar răspicată a unui intelectual de clasă şi a unui excepţional caracter. Plăpândul şi totodată dârzul Steinhardt sublimat în rostirea sa păstrată pe benzile de magnetofon: un om într-o voce...“.

O ultimă înregistrare datează din 1984, însă n-a putut fi „pusă în undă“ decât după schimbarea de regim de la sfârşitul lui 1989, pe 20 ianuarie 1990, sub genericul Restituiri, mai arată Ioan Bogdan Lefter. „Într-o evocare din 1999, Victoria Dimitriu a explicat despre ce-a fost vorba: Securitatea descinsese la Rohia şi confiscase cărţi «periculoase» aduse de Monahul Nicolae în biblioteca mânăstirii. Steinhardt n-a fost interzis efectiv, a continuat să publice articole, dar n-a mai primit «viza de difuzare» la Radio. Cele şaisprezece tablete [...] sunt în formula tipică autorului, aşa cum am schiţat-o: teme universale, încadrabile la Atlas cultural, portrete de scriitori sau artişti plastici, descrieri de expoziţii şi de muzee, note din călătorii – fireşte – tot culturale“, completează Ioan Bogdan Lefter.

Coperta Steinhardt

CD-ul poate fi achiziţionat de la librăria Casa Radio, care se află în foaierul central al Sălii de concerte Radio (Sala Mihail Jora), la preţul de 12 lei sau se poate comanda de pe site-ul www.edituracasaradio.ro.

Începând cu 1 decembrie, CD-ul va putea fi găsit şi la librăriile Humanitas, Cărtureşti, Sintagma, Bastilia ş.a.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite