Documentare din Franţa şi discuţii despre mediu cu cineaşti şi specialişti din străinătate la Pelicam 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pelicam are loc între 20 şi 23 iunie, la Tulcea
Pelicam are loc între 20 şi 23 iunie, la Tulcea

Cultura franceză se va dezvălui iubitorilor de filme care vor veni la Pelicam  - Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni (20-23 iunie, Tulcea), printr-o serie de evenimente ce au loc în cadrul Sezonului România - Franţa 2019. Programul cuprinde o selecţie specială dedicată cinematografiei de gen documentar din Franţa.

Alegerile de azi vor contura peisajele naturale de mâine, în special pădurile. 

Prezentat la prestigiosul Festival de Film de la Locarno, unde a obţinut premiul secţiunii Semaine de la critique, documentarul Le temps de forêts / The time of forests (Franţa, 2018) reflectă starea pădurilor din Franţa: peisaje idilice şi pline de energie, care trec de ani buni printr-o industrializare agresivă. 

Regizorul francez François-Xavier Drouet va veni la Pelicam pentru o discuţie cu publicul cu tema “Pădurile şi resursele lor” - Pelicam Talks, oferind o viziune personală asupra situaţiei din Franţa.

Imagine indisponibilă

Pentru că protejarea pădurilor este o misiune care nu cunoaşte delimitări teritoriale şi este un subiect cu o rezonanţă puternică în România la ora actuală, dezbaterea Pelicam Talks cu temaPădurile şi resursele lor” va avea un cadru de discuţie mai amplu, cu participarea Greenpeace România. Printre invitaţii la dezbatere se numără şi Romana Puiuleţ, co-fondator Rise Project foto: dreapta).

Cum a ajuns roşia să fie o legumă pe seama căreia să se construiască o industrie uriaşă şi ce efecte are comercializarea acesteia la nivel global aflăm din documentarul francez: The Empire of Red Gold /  Imperiul Aurului Roşu (2017), în timp ce documentarul The Carnivore’s Dilemma (Franţa, 2018) vine cu o viziune amplă asupra opţiunii de a consuma carne: modele industriale care nu vor reuşi niciodată să se armonizeze cu echilibrul natural, respectiv posibile alternative sustenabile care ar transforma profund această piaţă. Ambele filme vor fi suport de discuţie pentru o altă dezbatere Pelicam Talks: “Agricultura intensivă”. Invitat special la această discuţie este specialistul Jean-Guy Henckel, unul dintre cei mai renumiţi practicieni ai agriculturii organice din Franţa, fondatorul reţelei naţionale Réseau Cocagne, prin care a reuşit să creeze o piaţă de desfacere atât în beneficiul producătorilor mici, locali, ai agriculturii sustenabile, cât şi în beneficiul consumatorilor care optează pentru consumul legumelor şi al fructelor produse organic, local.

Situaţia pădurilor şi alternativele la agricultura intensivă nu sunt singurele tematici abordate la Pelicam Talks anul acesta. Publicul Pelicam va putea să câştige alte puncte de vedere asupra încălzirii globale participând la dezbaterea Pelicam Talks cu temaSchimbări climatice, la care va fi prezent şi cercetătorul François Dulac, specialist francez în ingineria mediului, care coordonează un proiect internaţional în chimie atmosferică. Din România, invitat va fi Bogdan Gioară,  fondatorul Reper 21, o organizaţie pe care a înfiinţat-o din dorinţa de a promova tot ce ţine de principiile dezvoltării durabile.

Schimb cultural

Tot parte a secţiunii de film dedicată culturii franceze va fi proiectat la Pelicam şi documentarul Zones Humides (Franţa. 2017). Filmul urmăreşte mobilizarea unei întregi “armate” de hidrologi, tehnicieni, agricultori, botanişti, ecologişti care îşi propun să revitalizeze o zonă deosebită ca resurse de apă şi biodiversitate: părţi ale regiunii franceze Tarn et Garonne. Regizorul Boris Claret va veni la Pelicam însoţit de Isabelle Dario, editor de film.

Antonin Haddad, directorul principalului festival de film din Franţa dedicat mediului înconjurător: FReDD (Film Research and Sustainable Development) va veni la Pelicam în calitate de membru al juriului competiţiei Black Sea Docs - dedicată documentarelor produse în ţările din jurul Mării Negre, dar şi ca partener al festivalului Pelicam. Anul acesta, festivalurile Pelicam şi FReDD se află într-un schimb cultural care susţine vizibilitatea filmelor de mediu de origine română şi franceză: “Perspective incrucişate mediu, cultură artistică si ştiinţifică, PELICAM (Tulcea) şi FReDD (Toulouse).

Afinitatea festivalului Pelicam faţă de cultura franceză se extinde dincolo de cinematografie. Pentru al 5-lea an consecutiv, Pelicam organizează un atelier de jurnalism radio în parteneriat cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei şi cu Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Ştiinţe Sociale a Universităţii Bucureşti. 10 studenţi şi masteranzi în jurnalism, precum şi tineri jurnalişti din 23 de ţări, vorbitori de limba franceză, vor realiza reportaje radiofonice pe tema mediului înconjurător în Delta Dunării. Radio Pelicam va transmite zilnic emisiuni deschise publicului, care vor fi difuzate şi online.

Selecţia de filme dedicată cinematografiei de gen documentar din Franţa, precum şi întâlnirile publicului Pelicam cu cineaşti şi specialişti de mediu din Franţa vor fi prezentate la Pelicam în cadrul Sezonului România-Franţa 2019. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite