Arte

articolul anterior articolul urmator

Doi pianişti

0
10 Mar 2014 17:14:56
Cristina Comandasu

El este chinez, ea este româncă; el este deja un super-star, ea îşi construieşte o carieră frumoasă; el îşi lansează un disc în 10 martie, ea, în 19 martie. El a studiat la Hochschule für Musik und Theater din Hanovra, ea studiază în prezent la Hochschule für Musik und Theater din Hamburg. Amândoi sunt tineri şi pot fi ascultaţi la Radio România Muzical – el, în 10 martie, ea, în 11 martie.

Mă gândesc uneori cât de greu este să fii pianist în ziua de astăzi. Oricum e o meserie grea şi ingrată: ore şi ore de studiu, iar la concert sau la recital depinzi de o zi mai bună sau mai proastă şi de noroc, pur şi simplu. Da, norocul sau şansa sunt un factor important în cariera unui muzician, mai mult poate decât în viaţa oricăruia dintre noi. Pentru că nu este suficient să fii foarte bun: trebuie să ai zile bune la toate concertele tale şi să se găsească cineva care să te audă şi să te recomande mai departe. Nici măcar câştigarea unor concursuri importante nu este suficientă, deşi poate reprezenta însă o trambulină pentru o carieră internaţională.

Yundi – un super-star cu alură rock

Această trambulină a fost în anul 2000 Concursul Chopin de Varşovia pentru Yundi, pianistul din această poveste. Avea doar 18 ani când a câştigat marele premiu la acest concurs care se organizează odată la 5 ani şi printre ai cărui laureaţi s-au numărat Martha Argerich şi Maurizio Pollini.

Yundi are acum 33 ani şi este un adevărat super-star în China sa natală. Nu mai puţin de 15 milioane de oameni îl urmăresc pe Twitterul chinezesc, 50.000 de ascultători au fost în sălile de concert din cele 33 de oraşe prin care a trecut în 2013 turneul său Dream China; fanele isterizate dau buzna să ia autografe – şi totuşi, vorbim un tânăr care cântă muzică clasică. Cred că a realiza toate acestea interpretând (doar) muzica lui Beethoven este o performanţă în sine.

În 10 martie, Yundi lansează la Deutsche Grammophon cel mai nou CD al său – regăsim aici Concertul nr.5 “Imperialul” de Beethoven şi Fantezia op.17 de Schumann pentru pian solo. Şi pentru cârcotaşii care (încă) mai cred că un asiatic nu poate înţelege în profunzime muzica europeană, trebuie să amintesc, în primul rând, că Yundi cântă alături de una dintre cele mai exclusiviste orchestre din lume – Orchestra Filarmonicii din Berlin – dirijată de britanicul Daniel Harding.

O revelaţie aş descrie acest disc care poate fi ascultat luni, 10 martie, de la ora 19 (în reluare duminică, 16 martie, ora 13.20), la Radio România Muzical, album inclus şi în campania Votează discul de muzică clasică al anului 2014. Discul poate fi achiziţionat din magazinele de specialitate sau de pe www.getmusic.ro.

 

O româncă interpretează Rameau şi Debussy

În aceeaşi campanie care vă propune să-l selectaţi pe cel mai bun dintre cele mai bune discuri disponibile în România se regăseşte şi discul Alinei Azario, o pianistă născută la Piatra Neamţ, dar care de la 15 ani trăieşte şi studiază în străinătate.

Sincer, înainte ca A&A Records să-mi atragă atenţia asupra primului ei disc, care va apărea în 19 martie la această casă românească (este primul disc de muzică clasică A&A Records), nu ştiam nimic despre Alina Azario. Probabil că mai sunt mulţi alţi muzicieni români care pleacă la vârste mici în străinătate, iar în România nu se mai ştie apoi nimic de ei.

Alina Azario le-a propus celor de la A&A Records un proiect Rameau-Debussy – foarte binevenit în anul când se împlinesc 250 ani de la moartea lui Jean Philippe Rameau, unul dintre cei mai importanţi compozitori ai Franţei. Şi mi se pare normală această punere în oglindă Rameau-Debussy: barocul faţă cu impresionismul – adică acele două stiluri care au impus Franţa în istoria muzicii.

Alina Azario este invitata „Interviurilor Radio România Muzical” marţi, 11 martie, între orele 19.30-21.00, live în FM, dar şi live-audio pe site-ul www.romania-muzical.ro. Aici va putea fi ascultat (aproape) în întregime şi noul ei disc care sper să-i cucerească pe iubitorii muzicii bune din România. Albumul va fi disponibil în Librăriile Cărtureşti.

Acest articol a fost publicat initial in Dilema veche online.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările