Arte

articolul anterior articolul urmator

Două lucrări de Adrian Ghenie, adjudecate la Sotheby's pentru mai mult de 6 milioane de euro FOTO

5
20 Apr 2021 20:58:00
Autor: News.ro
În multe din lucrările sale, Ghenie a prezentat personalităţi istorice, între care Adolf Hitler, Josef Mengele, dar şi Charles Darwin. Foto: Facebook Adrian Ghenie
În multe din lucrările sale, Ghenie a prezentat personalităţi istorice, între care Adolf Hitler, Josef Mengele, dar şi Charles Darwin. Foto: Facebook Adrian Ghenie

Două lucrări realizate de artistul român Adrian Ghenie - "Self-Portrait in 1945" şi "The Trip" - au fost adjudecate luni, la Sotheby's Hong Kong pentru suma totală de 6,20 de milioane de euro, potrivit site-ului casei de licitaţie.

"Self-Portrait in 1945" este un ulei pe pânză semnat şi datat 2015 şi provine din Nicodim Gallery, Los Angeles. Lucrarea a fost cumpărată în final cu 1,15 milioane de euro.

"The Trip", tot ulei pe pânză, este semnat şi datat 2016 şi provine dintr-o colecţie privată. Pânza a fost adjudecată la 5,14 milioane de euro. Lucrarea ”Self-Portrait as Vincent Van Gogh”, semnată de artistul român Adrian Ghenie, a fost vândută în 2016 cu 2,6 milioane de dolari, la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s la New York. Lucrarea a fost achiziţionată de omul de afaceri japonez Yusaku Maezawa. 
 
Pictura ”Nickelodeon”, realizată de Adrian Ghenie în 2008 - reprezentând opt siluete estompate purtând paltoane ample - a fost lotul principal la o licitaţie organizată de casa Christie’s la Londra şi s-a vândut cu 9 milioane de dolari. 
 
În multe din lucrările sale, Ghenie a prezentat personalităţi istorice, între care Adolf Hitler, Josef Mengele, dar şi Charles Darwin. 
 
Născut în Baia Mare, în 1977, Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca în 2001. După ce a încercat să trăiască din artă în Viena şi Sicilia, s-a întors în Cluj-Napoca şi a înfiinţat galeria Plan B, alături de Mihai Popin, în 2005. 
 
Crescând în România, în timpul regimului opresiv al lui Nicolae Ceauşescu, Adrian Ghenie abordează în lucrările sale capitole din istoria europeană din secolul al XX-lea.
 
"Self-portrait in 1945" - Adrian Ghenie
 
"The Trip" - Adrian Ghenie

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Camelian Propinatiu
20.04.2021, 22:09:31

RO n-are Muzeu de Artă Contemporană în arhitectură proprie, iar aristocraţia ei de azi nu cunoaşte noţiunea de Salon Oficial.

+1 (3 voturi)
Ionel Marcu
21.04.2021, 09:35:55

Din câte am înțeles Adrian Ghenie nu ia decât vreo sută de mii de euro pe un tablou. La sumele astea de milioane AC se ajunge după ce tabloul trece de mai multe ori din mână-n mână (de speculant), la marile case de licitații.

+3 (3 voturi)
imsi1 imsi1
21.04.2021, 11:39:09

Bravo lui. Nu prea mi se par frumoase picturile da' daca altii le gasesc valoroase si artistul apreciat nu i treaba mea sa i critc. Cat despre unde si cum a crescut artistul pot sa spun ca a fost soim si pionier , utc ist n a avut onoarea fiindca in 89 avea 12 ani doar.

+1 (1 vot)
Mihai Popescu
21.04.2021, 19:18:33

In afacerile astea nu te poti infiltra decit cu ajutorul unei persoane din sistem care te poate promova si te poate lauda la eventualii cumparatori. Daca nu ai intrare in "sistem" poti sa fii tu cel mai bun pictor pt. ca tot anonim ramii. Nu este parerea mea ci este ce am citi si eu.

+1 (3 voturi)
Popa .Basca
21.04.2021, 20:53:46

Bineinteles ca sunt niste lucrari care nu au alta valoare decat cea data de publicitate,dar se intampla si la altii si chiar intr-un mod mult mai evident.Daca a reusit si un roman sa fie in clubul beneficiarilor de publicitate,cred ca trebuie felicitat!De foarte mult timp,interesele publicitare primeaza in fata oricarui alt argument...uitati-va la Bouchard,care a devenit aproape zero in tenis,ca performanta sportiva,dar este mentinuta sus de interesele publicitare.Sunt foarte multe exemple de acest fel,deci orice clasament devine relativ...

+2 (2 voturi)
Modifică Setările