Arte

articolul anterior articolul urmator

EducaTIFF îi cheamă pe profesorii şi elevii clujeni la film

0
29 May 2015 13:31:48
Autor: Florin Ghioca

Şi la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (29 mai - 7 iunie) va avea loc o nouă sesiune a programului EducaTIFF, un proiect de educaţie media şi cinematografică, la care sunt aşteptaţi profesorii şi elevii clujeni şi din zona Clujului.

EducaTIFF este primul program de educaţie media şi cinematografică, ce a debutat în 2009 cu scopul de a (re)aprinde pasiunea publicului tânăr şi foarte tânăr pentru magia artei cinematografice şi de a influenţa primii paşii către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media. Astăzi, când toată lumea este expusă constant şi adesea agresiv la comunicarea media, cei mai tineri sunt şi cei mai vulnerabili. Filmele pentru copii şi adolescenţi se adresează unui public ale cărui nevoi emoţionale şi culturale ating cote foarte ridicate. 
 
Educaţia cinematografică stimulează învăţarea şi percepţia critică, analizele şi dezbaterile asupra emoţiilor şi topicilor stârnite de filme. De asemenea, prin educaţia cinematografică, copiii şi tinerii devin capabili să folosească filmul ca sprijin al propriei creativităţi, iar industria filmului trebuie să le respecte opiniile. 
 
Prin dezvoltarea programului EducaTIFF, TIFF îşi asumă misiunea de a forma, începând de la o vârstă foarte tânără, un public de film avizat şi îşi încadrează eforturile alături de cele ale altor proiecte europene similare.
„În timpurile în care trăim, analfabetismul este definit şi prin incapacitatea de a pricepe şi utiliza imaginile în mişcare de pe un ecran, nu doar textul, şi de a manevra camera video şi tastatura, nu doar pixul. Copiii şi tinerii trebuie să fie apţi din ambele puncte de vedere pentru a participa totalmente în Societate.” (Film: 21st Century Literacy, A strategy for film education across the UK, 2008, de British Film Institute, UK Film Council, Film Club, Film Education, First Light & Skillset).
Pe parcursul celor şase ediţii, EducaTIFF a devenit o importantă platformă educaţională, cuprinzând proiecţii de film pe categorii de vârstă, pe bază de materiale didactice, urmate de discuţii post-vizionare, seminarii de critică de film, competiţie EducaTIFF – Tineri Critici de Film, ateliere de film, lecţii de cinema. Peste 6.000 de elevi s-au bucurat în 2014 de activităţile propuse de EducaTIFF pe parcursul anului şcolar, în mai multe oraşe din ţară.
 
Preţul unui bilet la EducaTIFF, special pentru copii şi însoţitori, este de 8 lei. Profesorii care însoţesc grupurile şcolare au intrarea gratuită.

TIFF organizează în perioada 29 mai – 7 iunie 2015, în cadrul programului de educaţie cinematografică EducaTIFF, o nouă ediţie a competiţiei şcolare judeţene de critică de film EducaTIFF – Tineri Critici de Film. 
 
EducaTIFF – Tineri Critici de Film este o competiţie şcolară de creaţii originale scrise - critică de film, deschisă tuturor elevilor din clasele II – XII, încadraţi astfel: cls. II-IV, cls. V-VIII, cls. IX-XII, care învaţă în unităţile şcolare din judeţul Cluj şi care vizionează următoarele filme EducaTIFF, din perioada 29 mai - 3 iunie: 
 
Slăbănoaga de soră-mea (29 mai, h 10:00, Cinema Victoria sau 31 mai, h 15:45, Cercul Militar); film recomandat elevilor din cls. V-VIII. 
 
O noapte în Oslo (2 iunie, h 10:00, Cinema Victoria); film recomandat elevilor din cls. IX-XII. 
 
Operaţiunea Arctic (3 iunie, h 10:00, Cinema Victoria); film recomandat elevilor din cls. II-IV. 
 
Competiţia EducaTIFF – Tineri Critici de Film provoacă copiii şi tinerii să îşi exprime punctele de vedere despre filmele vizionate, printr-o formulă consacrată – cronică de film şi sprijină cadrele didactice printr-o activitate extraşcolară competitivă şi de anvergură judeţeană pentru a atinge obiectivul cadru de dezvoltare a capacităţii de exprimare scrisă a elevilor, la toate disciplinele din ariile curriculare Limbă şi Literatură şi Om şi Societate. 
 
Înscrierea elevilor presupune trimiterea la adresa ramona@tiff.ro a lucrărilor lor scrise, pe clase, ca fişiere electronice, de către cadrele didactice care au însoţit participanţii la vizionarea filmelor, respectând Regulamentului Competiţiei EducaTIFF – Tineri Critici de Film şi ataşând 
 
Formularul de înscriere completat şi semnat. Acestea vor fi disponibile pe site-ul festivalului.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările