Arte

articolul anterior articolul urmator

Evenimente de Ziua Culturii: de la concertul „Lipatti 100“ la sculptură în gheaţă inspirată de Eminescu

1
15 Jan 2017 09:05:31
Autor: News.ro

Concertul aniversar ”Lipatti 100”, susţinut de Orchestra Natională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu, Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului 2016 şi un spectacol de modelaj în zăpadă şi sculptură în gheaţă inspirate din opera şi viaţa lui Mihai Eminescu se numără printre evenimentele care vor avea loc duminică, de Ziua Culturii Naţionale.

Unul dintre evenimentele programate duminică, de Ziua Culturii Naţionale, este:
  • Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului 2016, care va avea loc de la ora 16.00 la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” din Bucureşti.

Pentru secţiunea Tânărul Poet al anului 2016 sunt nominalizate cărţi scrise de Rita Chirian, Sorin Despott, Matei Hutopila, Radu Niţescu, Alina Purcaru şi Alex Văsieş, iar pentru secţiunea Tânărul Prozator al anului 2016 sunt nominalizate cărţi semnate de Flavius Ardelean, Tudor Ganea şi Vlad Roman.  

Proiectul, organizat de Asociaţia Euro Culturart şi Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti, a primit o finanţare de 25.000 de lei din partea Ministerului Culturii.
 
Tot duminică, de Ziua Culturii Naţionale, va fi deschisă
  • expoziţia „C'Arte şi Cultură naţională, Cele mai frumoase cărţi din România” la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din Bucureşti, proiect organizat de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură în colaborare cu instituţia muzeală, finanţat de Ministerul Culturii cu 20.500 de lei.
”C`Arte şi Cultură naţională. Cele Mai Frumoase Cărţi din România (2012 – 2016)” este o expoziţie de design de carte, care prezintă o selecţie de titluri nominalizate sau premiate în cadrul concursului naţional de design de carte, ediţiile 2012 – 2016. Selecţia include realizări ale artiştilor şi specialiştilor din domeniu, care se raportează la aspecte specifice ale culturii şi spaţiului românesc prin ilustraţie, texte, autori prezentaţi, de la cărţi despre istoria artei şi culturii (”Tzara. Dada. Etc.”), la cărţi pentru copii (”Poveşti din calendar”), albume (”Maramureşul meu”) şi cărţi de autor (”Praf de zâne”). Proiectul promovează valorile culturale naţionale contemporane.
 
În cadrul aceluiaşi proiect vor fi organizate mai multe evenimente, întâlniri cu profesionişti din domeniul cărţii şi ateliere interactive pentru copii si adulţi.
 
Duminică va mai avea loc 
  • un tur ghidat la ARTHUB, cel mai nou spaţiu alternativ de creaţie şi expunere artistică din Bucureşti, şi o prezentare publică a proiectului ”Cultură în construcţie”, organizat de Asociaţia pentru Promovarea Artelor Contemporane, finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale cu 25.000 de lei.
 
Proiectul va consta într-o serie de manifestări menite să surprindă realitatea culturală a momentului din România şi lansarea unui prim spaţiu de lucru colaborativ în cadrul centrului cultural ARTHUB Carol 61.
 
În cadrul proiectului, regizoarea Ana Constantinescu şi Nona Şerbănescu (artist vizual şi manager al Asociaţiei pentru Promovarea Artelor Contemporane) vor intervieva manageri culturali din sectorul independent, artişti, regizori sau scriitori implicaţi direct în arhitectura unor proiecte importante pentru cultura românească contemporană. În urma documentării va rezulta un colaj video, care va fi proiectat în premieră pe 29 ianuarie la ARTHUB Carol 61 şi va putea fi vizionat online începând cu aceeaşi dată.
 
Proiectul ”Cultură în construcţie”, finanţat de Ministerul Culturii, îşi propune să creeze o punte de comunicare între sectorul independent şi cel instituţional printr-un program de trei ateliere dedicate personalului administrativ din departamentele culturale ale primăriilor, ministerului sau altor instituţii ce au cultura pe agenda principală.
 
  • Va mai avea loc un spectacol-lectură din textele lui Ion Creangă, la ora 19.00, la care vor participa actori tineri, la Teatrul de Artă din Bucureşti, în cadrul proiectului ”Poveşti corozive după Ion Creangă”, organizat de Asociaţia TEATRUL.RO Bucureşti, finanţat de Ministerul Culturii cu 25.000 de lei.
 
Proiectul va avea şi o a doua etapă care va consta în realizarea unui spectacol de teatru regizat de Radu Popescu, până în luna mai, potrivit declaraţiei regizorului pentru Agenţia de presă News.ro.
 
Ziua Culturii Naţionale va fi marcată şi de Asociaţia Culturală Imbold, printr-un
  • performance de modelaj în zăpadă şi sculptură în gheaţă, video-mapping şi ilustraţie, eveniment ce va avea loc duminică, de la ora 14.00, în Grădina Acuarela, în cadrul proiectului ”Imbold cultural”, finanţat de Ministerul Culturii cu suma de 16.000 de lei.
 
La începutul evenimentului, Andrei Argaetic va reprezenta o serie de ilustraţii introductive inspirate din universul eminescian, cu versuri şi elemente fantastice din poeziile lui Mihai Eminescu. Apoi, doi sculptori, absolvenţi UNArte, Misha Diaconu şi Marian Mardare, vor modela zăpada, respectiv vor sculpta într-un bloc de gheaţă, realizând o lucrare artistică sugestivă pentru opera şi viaţa lui Mihai Eminescu. Lucrarea finală va fi luminată şi colorată cu mai multe proiectoare şi mixere digitale de către colectivul de artişti digitali Aural Eye.
 
Începând cu 15 ianuarie, Asociaţia Istoria Artei va prezenta zilnic o serie de documente referitoare la viaţa şi activitatea arhitectului Ion Mincu, pe blogul arhivaionmincu.blogspot.ro, în cadrul proiectului ”Ion Mincu, reper în arhitectura românească”, finanţat cu 20.000 de lei de Ministerul Culturii. Documentele provin dintr-o cercetare la Arhivele Naţionale ale României, dar şi în presa de epocă.
 
”Ne propunem astfel să facem accesibile marea majoritatea a documentelor care ar putea fi utilizate în vederea elaborării unor studii sau chiar a unei atât de necesare monografii dedicate arhitectului”, au transmis reprezemntanţii asociaţiei.
 
În perioada următoare, în cadrul aceluiaşi proiect, va fi realizată o broşură cu principalele date din biografia lui Ion Mincu, informaţii despre clădirile realizate sau proiectate în ţară, instrument util în organizarea ulterioară de tururi ghidate sau plimbări pe cont propriu. Broşura are scopul de a readuce în atenţia publicului larg personalitatea şi creaţia arhitectului, dar şi să emită un semnal de alarmă asupra stării precare a unor monumente istorice sau construcţii proiectate de arhitect.
 
Ziua Culturii Naţionale va fi marcată şi printr-un 
  • concert aniversar ”Lipatti 100”, susţinut de Orchestra Natională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu, alături de soprana Teodora Gheorghiu şi de pianiştii Sergiu Tuhuţiu şi Matei Rogoz, duminică, de la ora 19.00, la Studioul de Concerte ”Mihail Jora" - Sala Radio din Bucureşti. La eveniment, parte a strategiei Institutului Cultural Român de celebrare a Centenarului Lipatti în anul 2017, va participa actorul şi regizorul de teatru Ion Caramitru, care va recita din lirica lui Mihai Eminescu.
 
Tot cu ocazia Zilei Culturii Naţionale va fi inaugurată
 
  • o expoziţie cu lucrări ale artiştilor distinşi cu Premiile Anuale ale UAP, ediţia 2015, duminică, la ora 12.00, în spaţiul expoziţional din Corpul Auditorium al MNAR, intrarea din strada Ştirbei Vodă, nr. 1-3. Ediţia de anul acesta va fi deschisă vizitatorilor până la data de 26 februarie.
 
Un alt eveniment dedicat Zilei Culturii Naţionale, finanţat de Ministerul Culturii cu 10.000 de lei, este
  • expoziţia ”Imaginarul colectiv ca rezultat al selecţiei naturale”, care se va deschide pe 27 ianuarie, la ora 18.00, la Borderline Art Space din Iaşi. Expoziţia va cuprinde lucrări inspirate din imaginarul mass-media.
 
Ministerul Apărării Naţionale organizează duminică, 15 ianuarie, începând cu ora 14.00, în Cimitirul Bellu din Capitală, o
  • ceremonie de depunere de coroane de flori la mormântul marelui poet Mihai Eminescu, marcând astfel împlinirea a 167 de ani de la naşterea sa.
 
Data de 15 ianuarie a fost aleasă în 2010 drept Zi a Culturii Naţionale. Ea reprezintă data naşterii poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Camelian Propinatiu
15.01.2017, 10:38:01

Astfel de serbari ar fi luate mult mai în serios daca s-ar baza pe finanţare externa, când mai bine s-ar da banii nostri la autostrazi. Pentru carieristi, Eminescu e aproape interzis, nu da bine la CV a-i da atenţie.

Modifică Setările