„Expo. Acsinte 100“. Primul Război Mondial,  prin ochii sergentului fotograf Costică Acsinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costică Acsinte (1897-1984)
Costică Acsinte (1897-1984)

Istoria mare, scrisă de oameni simpli: Primul Război Mondial văzut prin ochii sergentului fotograf Costică Acsinte. Asociaţia Control N va marca centenarul Marii Uniri printr-un proiect ambiţios: o expoziţie itinerantă de fotografie realizată pe frontul Primului Război Mondial de către fotograful Costică Acsinte din Slobozia, sergent al Armatei Române, unul dintre zecile de mii de eroi care au pus umărul la realizarea Unirii.

Expoziţia cuprinde 100 de fotografii semnate de Costică Acsinte cu scene de război, portrete de militari români şi  frânturi din viaţa de zi cu zi de pe front şi va ”călători” la Bucureşti, Piteşti, Timişoara, Alba Iulia, Cluj Napoca, Iaşi, Constanţa şi Slobozia.

Proiectul ”Acsinte 100” va debuta la Piteşti unde fotografiile vor putea fi văzute între 10 şi 13 octombrie la sediul Fundaţiei Culturale Ilfoveanu. Constănţenii vor putea vizita expoziţia între 1 şi 3 noiembrie la Muzeul de Artă, iar timişorenii între 12 şi 15 noiembrie la - Miscelaneous Art Center.
Expoziţia ce are şi o dimensiune multimedia va avea o durată de trei zile în fiecare oraş şi va acoperi trei teme distincte: Primul Război Mondial, Portrete de militari şi Povestea personajului Ion Lupăşteanu, miliţian din Slobozia.
Prin vizitarea spaţiului expoziţional multimedia cuprinzând fotografii din Primul Război Mondial şi portrete ale militarilor însoţite de lectura unor fragmente de scrisori, cărţi poştale, jurnale şi note de front, memorii ale preoţilor militari şi ale prizonierilor din acea perioadă, publicul va putea să îşi construiască o imagine a Primului Război Mondial şi a însemnătăţii acestuia nu numai la nivelul istoriei mari, cât şi la nivelul istoriei personale a fiecărui individ în parte.
Într-un al doilea spaţiu expoziţional vizitatorii vor avea parte de un traseu digitalizat urmărind povestea ficţională din spatele personajului Ion Lupăşteanu, poveste ce are loc în tulburii ani de după cel de-al Doilea Război Mondial.  ”Urmărindu-l” pe Ion Lupăşteanu, vizitatorul va păşi într-o lume în care istoria se îmbină cu ficţiunea şi va pătrunde în atmosfera unui mic oraş de provincie de la sfârşitul anilor 50 şi începutul anilor 60.

Costica Acsinte expozitie

Cine a fost Costică Acsinte

Până acum câţiva ani necunoscut românilor din afara oraşului său, Costică Acsinte a devenit o legendă. El îi reprezintă pe oamenii mici care au scris istoria mare.  .

Constantin C. Axinte s-a născut pe 4 iulie 1897 în comuna Perieţi din judeţul Ialomiţa fiind al doilea din cei şapte copii ai lui Costache şi Maria.  La vârsta de 18 ani a absolvit Şcoala de Pilotaj de la Cotroceni, în  Bucureşti, dar fără a obţine licenţa de pilot.De reşinut că în 1913 România avea doar 20 de piloţi licenţiaţi.

Expo Acsinte 100

Odată cu începerea Primului Război Mondial Costică Acsinte se înrolează voluntar ca fotograf de război, developând atât fotografiile sale cât şi pe cele ale piloţilor şi observatorilor aerieni români, francezi şi ruşi din grupurile 1 şi 3 Aviaţie. A făcut parte din Secţia foto a Escadrilei 1 Aviaţie.
Axinte Constantin a fost demobilizat pe data de 15 iunie 1920 cu gradul de sergent.
După retragerea din armată a revenit în Slobozia unde şi-a deschis propriul studio pe care l-a denumit „Foto Splendid“.

În iunie 1920, cu titlul „Album. Grupul 3 Aeronautic. Fotografii din Războiul Mondial anii 1916-1917-1918-1919. Sergent fotograf, Acsinte Constantin“, publica un album ce conţinea 84 de pagini şi 327 de fotografii de pe front,  majoritatea fiind însoţite de o scurtă descriere dactilografiată. Printre cei fotografiaţi se regăsesc Regele Ferdinand, Regina Maria, Pinţul Carol, Generalul Eremia Grigorescu, Generalul Berthelot şi mulţi soldaţi şi ofiţeri.

În 1930 a deschis un studio foto în centrul oraşului Slobozia numit „Foto Splendid Acsinte“unde a făcut mii de fotografii folosind plăci de sticlă pentru ca ulterior să treacă pe planfilm şi film de 35mm şi 120mm.
S-a pensionat ăn 1960, iar studioul său a fost demolat la scurt timp după aceea. A continuat însă să facă fotografii  prin împrejurimile Sloboziei plăcându-i să meargă cu bicicleta în satele din apropierea oraşului.
A murit pe  7 ianuarie 1984, fiind înmormântat în cimitirul Bora din Slobozia.
Costică Acsinte a lăsat în urma sa un număr de aproape 5000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, planfilme şi un număr necunoscut de printuri fotografice - multe dintre ele aflate la familiile persoanelor ce au fost fotografiate de către Acsinte. Majoritatea printurilor poartă pe verso ştampila studio-ului „Foto Splendid Acsinte“.
 

Expo Acsinte 100
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite