Familia Perkalaba vine să cânte în Baia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ucrainenii de la Perkalaba Familia vor cânta în Baia Mare
Ucrainenii de la Perkalaba Familia vor cânta în Baia Mare

După ce, săptămâna trecută, Bucureştiul a închis străzile pentru a lăsa loc meşteşugarilor şi artiştilor, a venit rândul Transilvaniei să cheme lumea la Street Delivery, un proiect iniţiat în 2006 de Liga Română a Arhitecţilor şi Fundaţia Cărtureşti, organizat anual în Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca şi Baia Mare.

Va fi Street Delivery la Cluj, unde lumea se va aduna pe malurile Someşului, şi va fi nebunie la Baia Mare, proaspăt intrată în familia marelor oraşe ale României, la Baia Mare. Ambele localităţi au aspiraţii la titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021.

Dacă la Bucureşti evenimentul Street Delivery a ajuns la cea de-a 11 ediţie, iar la Cluj la cea de-a doua ediţie, Baia Mare intră în această sarabandă pentru prima oară şi doreşte să-şi anunţe cu zgomot venirea, în bubuiturile de tobe ale ucrainienilor Perkalaba Familia, staruri continentale punk-hutsul, favoriţi ai festivalurilor europene şi nonconformişti ai Estului pasionat de experimente acustice inedite.

La Baia Mare e forfotă, elevii de la Liceul de Artă vor să picteze trecerile de pietoni, fierarii îşi pregătesc ciocanele pentru a potcovii caii în centrul oraşului, olarii, meşteriţele de la Săpânţa, meşterii de şindrilă, cu toţii se pregătes de eveniment, se amenajează standuri şi ateliere, mediul academic contribuie şi el, firmele locale de design fac voluantariat în Centrul Vechi, alături de cele de textile, care au făcut donaţii, astfel încât decorul acestui prim eveniment de amploare să fie unul inspirat şi creativ.

De altfel, sub egida muticulturalismului şi îmbinînd valori de azi cu cele de odinioară, aşa cum spun organizatorii, Baia Mare inaugurează prima ediţie Street Delivery cu un line-up remarcabil, avându-i pe greii ska ucraineni Familia Perkalaba printre headlineri, alături de Felix Zenger, un beat-boxer din Finlanda care a depăşit mai multe recorduri de măiestrie şi popularitate, inclusiv pragul de 30 de milioane de vizualizări pe YouTube pentru un singur performance. I se alătură un faimos DJ din Maastricht, capitală informală a muzicii, dar şi băimărenii Ska-nk, cu un concert unplugged, sau cei de la Kryptonite Sparks, care promit un „funk inspirat, gândit anume pentru timpane amorţite“.

Pentru cea mai mare demonstraţie de arte şi meserii organizată vreodată în oraş, sunt aşteptaţi la Baia Mare sute de invitaţi cu culoare şi tradiţie, de la designeri de produs, de modă, ilustratori, arhitecţi, artişti 3D sau programatori, până la meşteşugarii tradiţionali - cizmari, ceasornicari, tâmplari, croitori, şelari sau ceaprazari. De la an la an mai vizionară în formularea politicilor culturale şi în strategiile de implementare a acestora, Baia Mare îşi redescoperă şi îşi afirmă potenţialul şi moştenirea culturală, reinventându-se ca un oraş deschis, gazdă bună pentru industrii creative şi teren atractiv pentru artişti sau pentru operatorii culturali români şi europeni. 

Baia Mare renunţă la gaze de eşapament şi stres, pentru a reda străzile şi caldarâmul stăpânilor lor de mai demult, micii comercianţi cu tarabele pline de minuni îmbietoare, sau vizionarii, care-şi pun la mezat marile iluzii. Spaţiul public trebuie redat, măcar pentru câteva zile, comunităţii, trotuarele vor înceta să fie parcări auto improvizate, lăsând locul meşteriţelor de la Săpânţa, care sunt pregătite să ţeasă ii şi scoarţe chiar în Centrul Istoric. Li se alătură olari faimoşi în nordul ţării, care ştiu să rotească lutul gălbior, sau meşteri care croiesc viori din pântecele rotofei al lemnului.

Recuceresc străzile cizmarii, ceasornicarii, meşterii care ascut cuţite şi cei care fac şindrilă. Adunând maeştrii satelor, meşteşugarii îndrăgostiţi de munca mâinilor lor, dar şi tinerii vizionari, aflaţi în prima linie a industriilor creative, Street Delivery se va desfăşura la Baia Mare într-un decor special, asigurat voluntar de arhitecţi şi firme de design locale.

Pentru cei care trec prin zonă probabil că va fi interesant să vadă concertul Familia Perkalaba, care este un fascinant periplu prin diverse stiluri muzicale actuale, de la ska-hutsul – genul pe care l-au inventat şi pe care-l consideră definitoriu, până la la punk, powerpop, ethno sau rock: trompetele sparg norii, persiflând ritmul arţăgos de trombon, o aventură acustică îndulcită în armonii de acordeon, care-şi recapătă puterea în riffuri ascuţite de chitară, ţâşnite de sub răpăieli bubuitoare de percuţii.

Orchestra Familia Perkalaba este un adevărat carnaval muzical strunit în cele mai fine linii electro actuale. Muzică balcanică în viziuni contemporane, o incredibilă explozie de energie, produsă de nouă artişti care şi-au anunţat intenţiile şi stilul când au decis să-şi împrumute numele de la un orăşel ucrainian care găzduia prin anii ‘80 un cunoscut ospiciu. Faimos mai ales pentru pacienţii săi, majoritatea oponenţi ai regimului comunist, spitalul trata diverse generaţii de rebeli, de la dizidenţi politici, până la poeţi, pictori şi alte tipuri de artişti, cu toţii militanţi hiperactivi dornici să trăiască eliberaţi de regulile vremii. Tocmai de aceea, spun membrii orchestrei, muzica lor poartă un mesaj pozitiv, lipsit de griji şi bariere, e imprevizibilă şi plină de energie. Muzicienii îşi testează imaginaţia într-un experiment acustic inedit, apropiindu-se de temele tradiţionale, pentru a le explora în cele mai pure sunete ale vibului contemporan european.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite