Arte

articolul anterior articolul urmator

Festivalul de Film NexT, iniţiat în memoria regizorului Cristian Nemescu, începe astă-seară, la Cinema Studio

0
15 Apr 2015 13:02:01
Autor: Florin Ghioca
Andrei Rus a văzut câteva mii de filme şi a selectat 146 pentru ediţia din acest an a NexT Film Festival
Andrei Rus a văzut câteva mii de filme şi a selectat 146 pentru ediţia din acest an a NexT Film Festival

Festivalul Internaţional de Film NexT a ajuns la ediţia a noua şi va începe maratonul scurtmetrajelor de calitate în această seară. Până pe 19 aprilie, nu mai puţin de 146 de filme vor rula la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, Cinema Pro şi în alte câteva locuri din Bucureşti. La Adevărul LIVE, de la ora 15.00, vine Andrei Rus, unul dintre selecţionerii filmelor din acest an.


INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE.

 
Cu o selecţie care reuneşte peste 100 de scurtmetraje în fiecare an, prezentate în cadrul celor două secţiuni competiţionale şi a numeroase programe speciale, NexT este unul dintre festivalurile cele mai eclectice din peisajul cinematografic românesc, o panoramă a cinemaului inovativ şi imaginativ din întreaga lume.
 
Creat în memoria regizorului Cristian Nemescu şi a sound-designer-ului şi compozitorului Andrei Toncu, festivalul este organizat în jurul a două direcţii principale: regia de film şi sound-designul.
 
În plus, începând cu ediţia din 2014, NexT a introdus în agenda sa două segmente gândite pentru a sprijini proiectele de scurtmetraj în dezvoltare şi a încuraja producţia de noi scurtmetraje româneşti: The Pitch (în colaborare cu ShortsTV) şi NexT Short Film Market.
Începe Festivalul NexT! Cinci zile de filme, dezbateri şi petreceri

Cel mai mare festival de scurtmetraje din România, ajuns la ediţia a noua, se deschide oficial miercuri, 15 aprilie, de la ora 19.30, la Cinema Studio din Bucureşti. Până pe 19 aprilie, Festivalul Internaţional de Film NexT vine cu 146 dintre cele mai noi şi mai bune filme scurte recente, în nu mai puţin de 17 secţiuni, zeci de invitaţi speciali, seminarii şi petreceri, în opt locaţii diferite. Oscars Night, Monsters Night, seara LGBT, Kung Fu NexT sunt doar câteva dintre programele de neratat ale ediţiei. Anul acesta, pasionaţii de film au şansa să o întâlnească la NexT pe Claire Denis, una dintre cele mai importante autoare din cinema-ul contemporan.

La gala de deschidere, Ada Solomon, fondatoarea Societăţii Culturale NexT, şi Yvonne Irimescu, coordonatoarea festivalului, vor prezenta cele mai importante momente ale ediţiei. Deschiderea va fi urmată de scurtmetrajele din secţiunea nouă Behind the Scenes. De la comedie absurdă la desktop documentary, filmele aruncă un ochi spre ce se întâmplă în spatele camerei de filmat. Două dintre ele sunt româneşti: Artă, în regia lui Adrian Sitaru, şi Fata care mănâncă pizza, de Ion Indolean, Bogdan Coste şi Adrian Cârlugea.

În aceeaşi seară, de la 20.30, în Club Control, cele şase filme provocatoare din secţiunea LGBT vor pune în discuţie prejudecăţile despre sexualitate şi minorităţile sexuale. O petrecere plină de surprize marca Tomboy, dedicată comunităţii LGBT, va încinge atmosfera până noaptea târziu.

Prima zi de festival e cu emoţii pentru cei 14 participanţi la concursul de The Pitch, organizat de ShortsTV. Miercuri, de la 12.00, la Cărtureşti Verona, aceştia îşi vor prezenta proiectele în faţa camerei de filmat. Concurenţii la premiul de 5.000 de euro sunt Anca Boariu (Apartment for Sale), Anca Oproiu (Drapelului, str. nr. 1), Andreea Borţun (When Night Meets Dawn), Claudiu Iordache (Spongebob Lunchbox), George ve Gänæaard (Motan’s Cat), George Buzoianu (My Father Died), Ozana Nicolau (Good Friday), Paul Mureşan (Mom, Dad, I Have to Tell you Something…), Raia Al Souliman (Forevers), Ruxandra Ghiţescu (Ana is Coming Back), Sarra Tsorakidis (Years From Now and Only if You Look at It from Afar), Sergiu Lupşe (Night Time), Ştefania Matei (Portrait with Cake) şi Vlad Andrei Ghinea (Bootcamp).

Programul poate fi consultat pe www.nextfilmfestival.ro, iar biletele au fost puse în vânzare pe eventbook.ro, la Cinema Studio, Elvire Popesco şi Librăriile Anthony Frost şi Kyra Kyralina.

A noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT are loc între 15 şi 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO şi la Institutul Cultural Român, Club Control, J’ai Bistrot, Cărtureşti, Garajul Ciclop (Magheru 6-8).

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările