Arte

articolul anterior articolul urmator

Festivalul multidisciplinar Unfinished revine în format offline şi explorează conceptul de descentralizare, sub tema off-center FOTO

0
2 Aug 2022 10:14:06
Autor: Maria-Alexandra Mortu
Sursă foto: Festival Unfinished
Sursă foto: Festival Unfinished

Cea de-a şaptea ediţie a festivalului multidisciplinar UNFINISHED va avea loc în perioada 29 septembrie - 2 octombrie şi se va desfăşura concomitent online, pe platforma proprie, Sessions, şi offline în spaţiile satelitare Casei Universitarilor, dar şi în mai multe puncte centrale din Bucureşti.

Cu o comunitate din peste 71 de ţări, UNFINISHED22 înseamnă 4 zile de workshop-uri, performance-uri, conversaţii, instalaţii de artă şi experienţe, reunite sub tema off-center, cu rolul de a explora forme ale unui viitor descentralizat.

Cristian Movilă, fondatorul UNFINISHED, consideră că „acum este cel mai bun moment să chestionăm infrastructura din care facem parte. În ultima vreme, se discută mult despre descentralizarea internetului/ web3 şi a economiei, însă vrem să adresăm conceptul de off-center într-un sens mult mai larg. Cum ar arăta descentralizarea geografică, culturală, economică? Dar descentralizarea în media, în ştiinţă, în sănătate? De fapt în toate aspectele vieţii. Avem multe idei, multe sisteme de experimentat, dar şi multe întrebări şi incertitudini şi vrem ca în cele patru zile de festival să ne răspundem la o parte dintre ele şi să expunem cât mai multe perspective. Vom fi mii de oameni în aceeaşi sală, cu opinii diferite, cu background diferit, cu valori diferite, dar vom face schimb de knowledge de la egal la egal. Va fi o experienţă transformatoare.“

De joi până duminică, „meniul” zilnic UNFINISHED începe cu sesiuni de yoga sau alergare de dimineaţă, continuă cu conversaţii, prezentări şi mese rotunde şi se încheie cu performance-uri şi keynotes. La acestea se adaugă celebrele mese family-style cu comunitatea, instalaţii de artă, momente muzicale, workshop-uri de dans, sesiuni de speed-dating şi multe altele. 

Spre deosebire de anii anteriori, ediţia actuală este una hibridă şi descentralizată, desfăşurându-se concomitent online şi offline, în mai multe puncte centrale ale Bucureştiului, care se vor alătura epicentrului festivalului - Casa Universitarilor şi spaţiile ei satelitare din grădină. 

Capucine Gros, directorul artistic al festivalului, spune că  „în cei doi ani cu restricţii am învăţat enorm de multe lucruri despre online, iar anul acesta este pentru prima dată când putem combina cu adevărat cele două experienţe. Cred că va fi primul eveniment hibrid în adevăratul sens al cuvântului. Adică, lumea noastră online, găzduită de platforma proprie, Sessions, este o oglindă reală a universului nostru offline. Platforma are exact acelaşi design cu spaţiile în care se întâmplă evenimentul în Bucureşti astfel încât comunitatea noastră, indiferent de modul în care participă, să poată experimenta un UNFINISHED cât mai real.”

Ca în fiecare an, participarea costă timp şi implicare. Unica modalitate de a intra în UNFINISHED este completarea unei aplicaţii, în care cei interesaţi trebuie să povestească despre ei, despre valorile şi motivaţia lor şi despre ce aduc în festival cu prezenţa lor. Sesiunea de înscrieri se va deschide la finalul lunii iulie, pe site-ul www.unfinished.ro şi vor fi acceptaţi 3141 participanţi fizic şi 13.000 online.

Despre UNFINISHED 

Desfăşurat sub înaltul patronaj al Parlamentului European, UNFINISHED este primul festival multidisciplinar din România şi a fost creat de Fundaţia Eidos ca o experienţă în continuă evoluţie. Din 2016 şi până acum, Unfinished a avut peste 250 de invitaţi printre care co-fondatorul Pixar, Alvy Ray Smith, directorul artistic pentru linia masculină Louis Vuitton, Virgil Abloh, artista multipremiată, Marina Abramovic, strategul digital din timpul administraţiei Obama, muzicianul Nicolas Jaar şi Esther Perel, cel mai cunoscut psihoterapeut specialist în relaţii de cuplu.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările