Festivalul de Muzică Veche aduce la Bucureşti un concert de violă organistă, instrumentul inventat de Leonardo da Vinci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 20 octombrie, de la ora 19.00, Sala Radio va fi gazda deschiderii celei de-a zecea ediţii a Festivalului de Muzică Veche Bucureşti, cu „Inspired by Italy”, concert susţinut de Orchestra Barocă a Uniunii Europene (EUBO), condusă de dirijorul Lars Ulrik Mortensen. În program vor fi prezentate lucrări de Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi şi Tomaso Albinoni.

Orchestra Barocă a Uniunii Europene (EUBO) este un ansamblul format din cei mai talentaţi tineri muzicieni din Europa specializaţi în interpretarea muzicii vechi, exigent selectionaţi an de an încă de la înfiinţarea din 1985. EUBO are în palmares un număr impresionant de albume audio, ultimele patru fiind înregistrate sub conducerea muzicala a dirijorului Lars Ulrik Mortensen.

Ansamblul a primit distincţia de Ambasador Cultural al Uniunii Europene sub preşedinţia lui José Manuel Barosso. Ediţia prezentă, una jubiliară, este cea mai amplă şi mai complexă ediţie de până acum a Festivalului şi se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. 

image
“Mă gândesc că muzica clasică de după secolul 18, nu doar că nu a împins în uitare sau în abandon muzica veche, cât a protejat-o, în felul în care zăpada protejează răsadurile. Şi aş spune că, deşi muzica clasică se bucură de vizibilitatea cuvenită, asistăm la o binemeritată revenire în atenţie a muzicii vechi. Muzici scrise acum 300 de ani sunt ascultate azi cu bucurie şi cred că vor ascultate la fel şi peste alţi 300 de ani. În fapt, noi nu ne ocupăm de muzica veche cât ne ocupăm de noutatea muzicii vechi. Este o primăvară a muzicii vechi, zăpada începe să se topească”, explică Laurenţiu Constantin, directorul Festivalului de Muzică Veche Bucureşti. 

Festivalul de Muzică Veche Bucureşti va avea loc în perioada 20 octombrie – 28 noiembrie şi va cuprinde un număr de 14 evenimente. Acestea se vor desfăşura la Sala Radio, Palatul Bragadiru, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Ţăranului Român, Biserica Anglicană şi Foişorul de Foc, cu participarea artiştilor şi formaţiilor din peste zece ţări. 

Pe scenele Festivalului vor fi auzite instrumente precum harpa triplă şi harpa gotică, lăuta, teorba, arhilăuta, chitara renascentistă, clavecinul, clavicordul, spineta şi virginalul, viola de gamba, sopran, tenor, bas, vioara barocă, fidelul sau viola d’amore. În premieră absolută pentru România, Festivalul va găzdui un concert de violă organistă, un instrument proiectat acum aproape 500 de ani de Leonardo da Vinci şi adus la viaţă de pianistul polonez Sławomir Zubrzycki.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite