Filme româneşti rulează în şapte oraşe spaniole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După Madrid, Festivalul de Film Românesc va fi itinerat în şapte oraşe din Spania: Valencia,  Barcelona, Sevilla, Córdoba, Oviedo, Zaragoza şi San Cristóbal de La Laguna / Tenerife, în perioada septembrie-decembrie.

Cea de-a  zecea ediţie a Festivalului de Film Românesc, intitulată „Între La Gomera şi Bucureşti“,  s-a deschis, joi, 17 septembrie, la Madrid, cu proiecţia filmului „Parking”, în prezenţa regizorului Tudor Giurgiu şi a criticului de film Jara Fernández Meneses.

În cadrul festivalului au fost prezentate, de asemenea, ultimele producţii ale regizorilor Corneliu Porumboiu („La Gomera“) şi Ivana Mladenović („Ivana cea groaznică“), două din creaţiile noului proiect cultural al regizorului Florin Şerban, trilogia „Dragoste” („Dragoste1. Câine”, respectiv „Dragoste 2. America”), precum şi lungmetrajul de debut al regizorului Hadrian Marcu („Un om la locului lui”).

La inaugurare au participat Rosa Ferré, director artistic al Centrului Cultural Matadero Madrid şi Gabriela Dancău, ambasadorul României în Regatul Spaniei, care în cuvântul de deschidere au adresat un mesaj de salut publicului prezent şi au exprimat satisfacţia reuşitei realizării acestui festival de film, în condiţiile sanitare actuale, datorită aprecierii de care se bucură cinematografia românească în Spania.

Imagine indisponibilă


Proiecţia a fost urmată de o efervescentă sesiune de dialog cu publicul prezent şi cu criticul de film Jara Fernández Meneses, care la finalul ciclului a ţinut să concluzioneze că:  „A zecea ediţie a Festivalului  de film românesc, organizată de Institutul Cultural Român de la Madrid, Ambasada României în Regatul Spaniei şi Cineteca, a oferit încă o dată publicului madrilen imaginea vitalităţii cinematografiei româneşti contemporane, care se numără printre cele mai curajoase, solide şi originale ale cinematografiei contemporane.”

 În contextul în care actualele restricţii impuse de statul spaniol impun o reducere a accesului la şaptezeci la sută din capacitatea sălii (ulterior a fost redus la cincizeci la sută), în mod remarcabil, nu a predominat sentimentul de rezervă al publicului de a se întoarce în sala de cinema, într-un context sanitar destul de dificil, ci dimpotrivă, un mare entuziasm, bucurându-ne chiar de săli pline.

„Aveam, recunosc, oarecari temeri legate de deschiderea festivalului, mă gândeam în special dacă va fi lume în sală, ţinând cont de situaţia delicată în care ne aflăm. A fost însă extraordinar, de la alegerea de căte ICR a unui loc (Matadero) devenit epicentrul evenimentelor culturale cool din Madrid pâbă la sesiunea de Q&A de după film. E un sentiment unic să vezi că există interes şi susţinere pentru filmul romanesc chiar şi în vremuri de pandemie, mă bucur că acest festival continuă şi itinerează în mari oraşe spaniole”, a declarat regizorul Tudor Giurgiu.

Festivalul, desfăşurat în perioada 17 – 25 septembrie 2020, a fost organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid şi Cineteca Madrid, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei.
 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite